Skip to main content

Μιχαηλίδου: Το «Παράλληλο Πρόγραμμα» διόρθωσε μία μεγάλη αδικία

Η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων μίλησε για τις αλλαγές που έγιναν όσον αφορά τη λειτουργία βρεφονηπιακών σταθμών - Αιχμές από Φωτίου

«Η υπουργική απόφαση για τη λειτουργία των βρεφονηπιακών σταθμών έχει βγει ημέρες τώρα. Σήμερα βγήκε και η πρόσκληση όπου για πρώτη φορά καλεί τους δικαιούχους του Προγράμματος 'Εναρμόνιση' και τους δικαιούχους του νέου 'Παράλληλου Προγράμματος' να κάνουν τις αιτήσεις τους» ανέφερε η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Δόμνα Μιχαηλίδου απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Θεανώ Φωτίου.

Η υφυπουργός επισήμανε ότι η κυβέρνηση από πέρυσι με το νέο Παράλληλο Πρόγραμμα, «διόρθωσε μια πάρα πολύ μεγάλη αδικία, καθώς ενέταξε σ' αυτό και τις γυναίκες οι οποίες εργάζονταν στο στενό ή ευρύτερο δημόσιο τομέα, ώστε και αυτές να μπορούν να λάβουν κουπόνια για τα παιδιά τους για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς». Επίσης «όπως και πέρυσι έτσι και φέτος», υπογράμμισε η υφυπουργός «αυξήθηκαν οριζόντια τα εισοδηματικά κριτήρια. Έτσι, μια οικογένεια η οποία έχει δύο παιδιά, από τις 27.000 ευρώ που ήταν το όριο του μεικτού οικογενειακού εισοδήματος το πήγαμε στις 33.000 ευρώ, εισόδημα που είναι αυξανόμενο, συν 3.000 ευρώ για κάθε ένα παιδί πέρα του δευτέρου».

Αυτό είπε η υφυπουργός, σημαίνει 15.000 περισσότερες ωφελούμενες οικογένειες. Επίσης, σημείωσε ότι από εφέτος οι αιτήσεις θα γίνονται ηλεκτρονικά χωρίς κατάθεση δικαιολογητικών, καθώς το σύστημα αυτομάτως μπορεί και αντλεί τα στοιχεία των αιτούντων.

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Θεανώ Φωτίου, ανέφερε πως «η νέα πρόσκληση που έβγαλε η ΕΕΤΑΑ σήμερα, αναφέρει σαφώς στον τίτλο της ότι το πρόγραμμα για τους δημοσίους υπαλλήλους θα ακολουθήσει» και εγκάλεσε την υφυπουργό ότι παραπληροφορεί τη Βουλή. Την επέκρινε ότι πέρυσι «βάλατε 5.500 voucher για ανάπηρα παιδιά, όταν ξέρατε ότι οι θέσεις που είχαμε για τα ανάπηρα παιδιά ήταν μόνο για 4.000 παιδιά». Παρατήρησε πως φέτος που έχουμε μειώσεις στα εισοδήματα των γονέων λόγω πανδημίας, «εσείς δεν αυξάνετε τα voucher» και πρόσθεσε ότι «αποθαρρύνετε τους γονείς των αναπήρων παιδιών, δηλαδή άνω των 19 για τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης (ΚΔΑΠ) ΑμεΑ, ζητώντας τους δικαστική συμπαράσταση», ενώ «νομιμοποιείτε την πληρωμή από γονείς πέραν του voucher που παίρνουν». Είναι η πρώτη φορά, είπε η βουλευτής, «που νομιμοποιείτε τα voucher να μην είναι ανταλλάξιμα και να χρειάζεται πάντα ο γονιός να βάζει το χέρι του στην τσέπη».  
 
Σχετικά με τη στέγαση ΚΔΑΠ σε σχολικές αίθουσες, ανέφερε πως αυτό είναι μια γελοιότητα, καθώς από τη μια ο νόμος λέει ότι δεν θα γίνονται Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης μέσα σε σχολικές αίθουσες και ο ίδιος νόμος λέει ότι με ΚΥΑ μπορούμε να το αλλάξουμε. Δημιουργείτε, είπε, ΚΔΑΠ «δύο ταχυτήτων: αυτά που λειτουργούν εντός σχολικών αιθουσών για έξι ώρες μετά το ολοήμερο και αυτά που είναι εκτός σχολικών αιθουσών για οκτώ ώρες, με αποτέλεσμα να αλληλοκαλύπτεται το ωράριο της λειτουργίας του ολοήμερου». Μεταξύ άλλων, σημείωσε πως οι δήμοι που είναι έτοιμοι αυτήν τη στιγμή να κάνουν νέα ΚΔΑΠ, δεν μπορούν να τα κάνουν, αφού δεν έχει ακόμα εκδοθεί η σχετική ΚΥΑ.

Η υφυπουργός απάντησε στην βουλευτή ότι «δεν γίνεται άλλο ψέμα, κυρία Φωτίου! Όλοι μαζί είμαστε εδώ πέρα για τις κοινωνικές υποθέσεις και στο να προασπίζουμε την παιδική προστασία». Εσείς της είπε «επί πέντε χρόνια δεν εντάξατε τις γυναίκες που δουλεύουν στο Δημόσιο να έχουν κουπόνια για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς Δεν αυξήσατε τα κουπόνια. Μου λέτε για την αναπηρία, όταν στο υπουργείο έχουμε κάνει ό,τι μπορούμε, έτσι ώστε να κάνουμε και ενεργητικές πολιτικές βάζοντας τον προσωπικό βοηθό» και πρόσθεσε πως «τα ΚΔΑΠ- ΑμεΑ πήραν 25% παραπάνω κουπόνια. Βγάλαμε ρυθμιστικό πλαίσιο. Βάλαμε την προσβασιμότητα και στα ΚΔΑΠ τυπικής ανάπτυξης, για να μπορούν όλοι οι άνθρωποι, ανεξαρτήτως αναπηρίας, να πηγαίνουν σε αυτά. Βγάλαμε και ένα επίσης εξειδικευμένο ρυθμιστικό πλαίσιο για τα ΚΔΑΠ των ατόμων με αναπηρία. Και ναι, μας νοιάζει και το τελευταίο ευρώ που πληρώνει και ο Έλληνας κι ο Ευρωπαίος φορολογούμενος. Γι' αυτό βγάλαμε επιτόπου, να μπορεί να γίνεται έλεγχος και να υπάρχει παρουσιολόγιο ηλεκτρονικό και επί τόπου. Και στην ΚΥΑ, επίσης αλλάξαμε τα ηλικιακά όρια έτσι ώστε, οποιοσδήποτε έχει παιδί με αναπηρία, να μπορεί να το στέλνει σε ΚΔΑΠ ΑμεΑ».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ