Skip to main content

Μιχαηλίδου: Ξεπαγώνει το επίδομα στεγαστικής συνδρομής ανασφάλιστων υπερήλικων

Η υφυπουργός διευκρίνισε ότι καθορίστηκαν για πρώτη φορά σαφή και αντικειμενικά κριτήρια για τη χορήγησή του με τον νόμο 4756/2020.

«Σήμερα, στη διαδικασία του κοινοβουλευτικού ελέγχου η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου τόνισε ότι η παρούσα κυβέρνηση κατάφερε να διορθώσει τα λάθη στην απουσία χορήγησης του επιδόματος στεγαστικής συνδρομής ανασφάλιστων υπερήλικων και να ξεπαγώσει τη χορήγηση επιδομάτων σε εκατοντάδες ηλικιωμένους από το 2018 μέχρι και σήμερα», όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Η κ. Μιχαηλίδου διευκρίνισε ότι, όχι μόνο δεν διακόπηκε ποτέ η χορήγηση του επιδόματος στους ηλικιωμένους δικαιούχους, αλλά καθορίστηκαν για πρώτη φορά σαφή και αντικειμενικά κριτήρια για τη χορήγησή του με τον νόμο 4756/2020.

«Η πρότερη απουσία κριτηρίων χορήγησης του εν λόγω επιδόματος, οδηγούσε για χρόνια στη συχνή μη χορήγησή του, καθότι οι περιφερειακές διευθύνσεις του ΟΠΕΚΑ δεν μπορούσαν να αξιολογήσουν, αν οι ωφελούμενοι πληρούσαν τις προϋποθέσεις. Επιπλέον, σύμφωνα με τον νόμο και με σκοπό τον διαφανή, αποτελεσματικό και γρήγορο έλεγχο, οι αιτήσεις για το επίδομα θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά, μέσω πλατφόρμας του ΟΠΕΚΑ, η οποία θα ξεκινήσει την 1η Ιανουαρίου 2022. Με αυτόν τον τρόπο, οι πολίτες δεν θα χρειάζεται να προσκομίζουν δικαιολογητικά, εφόσον αυτά μπορούν να αντληθούν μέσα από τη διασύνδεση της πλατφόρμας με άλλες βάσεις δεδομένων» επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Δόμνα Μιχαηλίδου, δήλωσε: «Με διαφάνεια και αντικειμενικότητα, διορθώνουμε τα λάθη του παρελθόντος, ενισχύουμε οικονομικά τους ηλικιωμένους και ψηφιοποιούμε τις διαδικασίες. Αναβαθμίζουμε τις υπηρεσίες για το επίδομα της στεγαστικής συνδρομής, με σκοπό την ελαχιστοποίηση της ταλαιπωρίας των συμπολιτών μας. Συνεχίζουμε να στοχεύουμε στην κοινωνική ενδυνάμωση, αλλά και στη μείωση της ακραίας φτώχειας. Κάνουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν, για να προστατεύουμε τους πιο ευάλωτους συμπολίτες μας».

Από την πλευρά της, η αναπληρώτρια τομεάρχης για την Κοινωνική Αλληλεγγύη και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θεανώ Φωτίου, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι πριν από έναν χρόνο, «στις 26/11/20, ψηφίστηκε νόμος για το στεγαστικό επίδομα των ανασφάλιστων υπερήλικων, με τον ψευδή ισχυρισμό ότι το κατοχυρώνετε για πρώτη φορά, ενώ δίνεται από το 1985 με διαδοχικές ΚΥΑ από τους δήμους και από το 2018 από τον ΟΠΕΚΑ. Ο νόμος όρισε ότι η υποβολή των αιτήσεων θα γίνεται αποκλειστικά σε πληροφοριακό σύστημα, οπότε ούτε οι ωφελούμενοι μπορούσαν να υποβάλουν αίτηση ανανέωσης, αν είχαν μεταβολή μίσθωσης, ούτε οι νέοι δικαιούχοι πρώτη αίτηση».

Μεταξύ των ερωτημάτων που έθεσε η κ. Φωτίου ήταν τα εξής: «α) Γιατί αποκρύφθηκε στην απάντηση της 28ης Ιουλίου ότι ενάμιση μήνα πριν υπήρξε με νόμο επιστροφή στο παλαιό σύστημα των έγγραφων αιτήσεων στον ΟΠΕΚΑ, β) αν θα γίνει τώρα δημόσια πρόσκληση να υποβάλουν αίτηση, αφενός μεν όσοι έχουν μεταβολή της μίσθωσης, αφετέρου δε όσοι ενδιαφέρονται για νέα αίτηση και, γ) αν θα ενημερωθούν οι ωφελούμενοι, ότι πλέον αυτοί εισπράττουν τα επιδόματα και θα πρέπει να τα αποδίδουν στον ιδιοκτήτη τους».