Skip to main content

Μίχαλος: Δυνατή πλέον η ανάπτυξη, δύσκολος ο δρόμος της ανάκαμψης

Ύστερα από ένα μεγάλο διάστημα ύφεσης και οπισθοδρόμησης, η οικονομία δείχνει ότι μπορεί να επιστρέψει στην κανονικότητα και στην ανάπτυξη, τόνισε.

Για τη δυνατότητα της οικονομίας να επανέλθει στην ανάπτυξη μίλησε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος (ΚΕΕΕ), Κωνσταντίνος Μίχαλος, μιλώντας απόψε στη γενική συνέλευση της Ένωσης στη Θεσσαλονίκη.

Ωστόσο, όπως είπε, ο δρόμος της ανάκαμψης είναι δύσκολος και δεν έχει διασφαλιστεί.

«Ύστερα από ένα μεγάλο διάστημα ύφεσης και οπισθοδρόμησης, η οικονομία δείχνει ότι μπορεί να επιστρέψει στην κανονικότητα και στην ανάπτυξη. Τα θετικά μηνύματα είναι εμφανή, ωστόσο η θετική πορεία της χώρας στο άμεσο μέλλον δεν έχει διασφαλιστεί», τόνισε ο κ. Μίχαλος.

Σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, ο κ. Μίχαλος αναφέρθηκε ειδικότερα στην αύξηση του ΑΕΠ κατά το πρώτο εξάμηνο του 2017 κατά 0,6%, της βιομηχανικής παραγωγής και του τουρισμού καθώς και στη δοκιμαστική έξοδο της χώρας στις αγορές.

«Τα πράγματα είναι όντως καλύτερα τώρα, σε σχέση με πέρυσι. Όμως ο δρόμος προς την ανάκαμψη και την ανάκτηση της οικονομικής ανεξαρτησίας της χώρας είναι ακόμη δύσκολος», τόνισε ο πρόεδρος της ΚΕΕΕ, θέτοντας ως πρώτη προτεραιότητα τη δραστική μείωση φόρων και εισφορών.

«Για να απαγκιστρωθεί οριστικά από την εποχή των μνημονίων, η χώρα θα πρέπει να λάβει μέτρα 6,5 δισ. ευρώ την περίοδο 2018 - 2022. Πρέπει την ίδια περίοδο να πετυχαίνει πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 3,5% του ΑΕΠ και 2% περίπου στη συνέχεια. Πρέπει, επίσης, μέχρι το τέλος του 2018 να υλοποιήσει 113 προαπαιτούμενα μέτρα. Η μη επίτευξη αυτών των στόχων θα έχει αρνητικές συνέπειες για την οικονομία. Θα ενεργοποιήσει αυτόματα το δημοσιονομικό κόφτη, με αποτέλεσμα να πληγούν οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι συνταξιούχοι, αλλά και η υγεία και η παιδεία και η δημόσιες επενδύσεις και η προσπάθεια για την καταπολέμηση της ακραίας φτώχειας», σημείωσε ο κ. Μίχαλος.

Ζήτησε, τέλος, προσαρμογή της εργατικής νομοθεσίας στα ευρωπαϊκά δεδομένα, μείωση του κόστους της ενέργειας, εφαρμογή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος σε όλη την Ελλάδα, ολοκλήρωση της αξιολόγησης των δημόσιων υπαλλήλων και έναρξη της κινητικότητας, όπως επίσης και προετοιμασία για την έγκαιρη εφαρμογή των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η χώρα.