Skip to main content

Μίχαλος: Κινδυνεύουμε να διαρραγεί η κοινωνική ειρήνη

Το οικονομικό σύστημα έχει στερέψει απολύτως και η φοροδοτική ικανότητα των Ελλήνων έχει εξαντληθεί, τόνισε ο πρόεδρος της ΚΕΕΕ Κων. Μίχαλος.

Την εκτίμηση ότι η Ελλάδα κινδυνεύει με διαρραγή της κοινωνικής ειρήνης εξέφρασε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος. "Αυτό που πρέπει να αντιληφθούν οι εταίροι και δανειστές της Ελλάδας είναι ότι διανύοντας την έκτη υφεσιακή χρονιά το οικονομικό σύστημα έχει στερέψει απολύτως και η φοροδοτική ικανότητα των Ελλήνων έχει εξαντληθεί εδώ και πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Κινδυνεύουμε με διαρραγή της κοινωνικής ειρήνης και αυτό δεν είναι επιθυμητό από κανέναν, ούτε από τους εταίρους και δανειστές μας, που ευελπιστούν κι αυτοί ότι κάποια στιγμή θα πάρουν τα λεφτά τους» υπογράμμισε μιλώντας σε δημοσιογράφους στο περιθώριο της 1ης συνάντησης βαλκανικών επιμελητηρίων στη Φλώρινα.

Ο κ.Μίχαλος άσκησε κριτική στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών σημειώνοντας ότι "αντί να επικεντρωθεί σε δίκαια, ορθολογικά και ανταγωνιστικά φορολογικά μέτρα αναλώνονται στο να διαρρέουν σενάρια, ώστε να συγκεντρώνουν τις αντιδράσεις είτε κοινωνικών ομάδων είτε κομματικών. Το τελευταίο διάστημα αυτό δεν έχει οδηγήσει σε καμία λύση και αντίθετα έχει διογκωθεί το απόλυτο αλαλούμ" και πρόσθεσε: "Πρέπει να υπάρξει σοβαρότητα. Μέχρι τέλος του χρόνου πρέπει να ολοκληρωθούν κάποια πράγματα, που μέχρι σήμερα φαίνεται ότι δεν υπάρχει κανένας στρατηγικός σχεδιασμός. Ναι μεν η πολιτική έρχεται κυριολεκτικά γραμμένη, απλά μεταφάζεται από τους δανειστές αλλά τους εφαρμοστικούς νόμους πρέπει να τους εκδώσουν τα ελληνικά υπουργεία και εκεί παρατηρείται τουλάχιστον μέχρι στιγμής μια απόλυτη αδυναμία"

Παράλληλα, ο κ.Μίχαλος έκανε λόγο για ένα "εκρηκτικό, αρνητικό μείγμα" που δημιουργεί ο συνδυασμός της μεταφοράς της φορολογικής έδρας ολοένα περισσότερων ελληνικών επιχειρήσεων στο εξωτερικό και της προσφυγής τους σε τράπεζες σε Βουλγαρία και Κύπρο αντί για τις εγχώριες.

"Σήμερα επειδή έχει απλοποιηθεί και η διαδικασία εκ μέρους των βαλκανικών χωρών είναι πολύ πιο εύκολο και παρατηρείται και μετανάστευση της φορολογικής έδρας και τραπεζικές συνεργασίες μεταξύ ελληνικών εταιρειών και ξένων τραπεζικών ιδρυμάτων, ιδίως στη Βουλγαρία και την Κύπρο. Αυτά τα δύο μαζί μπορούν να αποτελέσουν ένα εκρηκτικό αρνητικό μείγμα όσον αφορά την ομαλή λειτουργία της αγοράς, της οικονομίας και της ευρύτερης κοινωνίας. Διότι αν συνεχίσει να υπάρχει μεγάλη μετανάστευση, θα μειωθούν έτι περαιτέρω τα φορολογικά έσοδα της χώρας, και αν τα χρήματα των επιχειρήσεων διοχετεύονται σε ξένα τραπεζικά συστήματα, στην ουσία καθηλώνεται το ελληνικό τραπεζικό σύστημα», υπογράμμισε ο κ. Μίχαλος.

Διευκρίνισε, πάντως, ότι οι αριθμοί που ακούγονται σε ότι αφορά τον αριθμό των ελληνικών επιχειρήσεων οι οποίες έχουν ήδη μεταναστεύσει (60.000- 63.000) δεν εδράζονται στην πραγματικότητα και τη λογική. "Ακριβείς αριθμούς δεν μπορεί να έχει κανένας, είναι όμως γεγονός ότι με την ευκολία που υπάρχει πλέον, είναι πολλοί οι επιχειρηματίες που μεταναστεύουν. Προ δύο ετών ήταν πιο κοστοβόρος η όλη διαδικασία και ακόμη υπήρχε ο παράγων ελπίδα", ανέφερε και δήλωσε προβληματισμένος για το γεγονός ότι "το τελευταίο χρονικό διάστημα κάποιοι ικανοποιούνται με τη στασιμότητα που υπάρχει στη χώρα μας την ίδια στιγμή που σε γειτονικές χώρες και κυρίως σε βορειοδυτικές χώρες συνεχίζεται με ακάθεκτους ρυθμούς η ανάπτυξη".

Ο ίδιος επανέλαβε την αντίθεσή του σε ενδεχόμενη αύξηση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών. "Αν θέλουμε να δημιουργήσουμε μια τροχοπέδη στην επιχειρηματικότητα, αρκεί αυτή η αύξηση που συζητείται στους διαδρόμους τους υπουργείου Οικονομικών. Εργοδοτικές εισφορές κατά 1% του τζίρου των επιχειρήσεων είναι κάτι άκρως εγκληματικό. Υπάρχουν επιχειρήσεις οι οποίες λόγω αντικειμένου -καινοτόμες, τεχνολογικές, πληροφορικής- μπορεί να έχουν πολύ μικρό αριθμό εργαζομένων, τέσσερις ή πέντε, και να κάνουν τζίρο 10-12 εκατ. ευρώ. Το 1% σε αυτόν τον τζίρο είναι 120.000. Όταν κάποιος εκπληρώνει πλήρως τις υποχρεώσεις προς τους εργαζομένους, πώς είναι δυνατό να κληθεί -τη στιγμή που έχει πολύ περιορισμένο δείκτη κέρδους και απλά αποσκοπεί σε μεγάλο τζίρο- να πληρώσει το 1% το συνολικού τζίρου, που είναι 120.000 για τέσσερις πέντε εργαζομένους; […] Δεν πιστεύω ότι στο τέλος αυτό θα εφαρμοστεί".

Ανέφερε, τέλος, ότι η ΚΕΕΕ έχει προτείνει μείωση των φορολογικών συντελεστών στο 22% για τις επιχειρήσεις και ανώτατο όριο για τα φυσικά πρόσωπα στο 33% και ταυτόχρονα ένα σκληρό και αποτελεσματικό μηχανισμό ελέγχου.