Skip to main content

Μυδοκαλλιέργεια: Όργιο παρανομίας στον Θερμαϊκό Κόλπο

Τάξη στο τοπίο αυθαιρεσίας στο Θερμαϊκό κόλπο επιχειρείται να μπει με τις ΠΟΑΥ, οι οποίες όμως θεσπίζονται με ρυθμούς χελώνας.

Σημαντική υστέρηση στη θέσπιση κανόνων νόμιμης και οργανωμένης μυδοκαλλιέργειας εμφανίζει η περιοχή του Θερμαϊκού κόλπου, που είναι άλλωστε και η σημαντικότερη στην Ελλάδα, καθώς σχεδόν το σύνολο της ελληνικής παραγωγής γίνεται στην περιοχή, ενώ το μεγαλύτερο μέρος του προϊόντος εξάγεται.

Στη σημερινή συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας, όπου συζητήθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι (το περιφερειακό συμβούλιο γνωμοδοτεί) του σχεδίου για το χαρακτηρισμό και την οριοθέτηση του Μακρύγιαλλου Πύδνας Πιερίας ως Περιοχής Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (ΠΟΑΥ), ο εντεταλμένος σύμβουλος της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στον τομέα περιβάλλοντος, Κώστας Γιουτίκας, επισήμανε τους κινδύνους από τη συνέχιση της παράνομης μυδοκαλλιέργειας στο Θερμαϊκό.

Οι ΠΟΑΥ είναι απαραίτητες σε όλες τις περιοχές όπου γίνεται εντατική και παραγωγική οστρακοκαλλιέργεια, διότι βάζουν τα απαιτούμενα όρια, καταργούν τους παράνομους οστρακοκαλλιεργητές και οστρακοαλιείς και επίσης ταυτοποιούν τις αυθαιρεσίες και ορίζουν το χώρο δραστηριοποίησης κάθε παραγωγού. Σήμερα, η κατάσταση συνεχίζει να είναι τραγική, παρά το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια υπάρχει το... όπλο των ΠΟΑΥ, το οποίο όμως δεν ενεργοποιείται.

Όπως είπε ο κ. Γιουτίκας, «τα προβλήματα της αδειοδότησης των μυδοκαλλιεργειών που λειτουργούν παράνομα από το 1990 είναι γνωστά. Δεν έχει ολοκληρωθεί και υλοποιηθεί καμία απολύτως ΠΟΑΥ στην περιοχή μας. Υπάρχει άμεση ανάγκη τακτοποίησης όλων των περιοχών και της Πιερίας και του Θερμαϊκού Κόλπου συνολικά, λόγω της διαρκώς αναπτυσσόμενης παράνομης μυδοκαλλιέργειας την τελευταία 15ετία. Αν η σημερινή κατάσταση συνεχιστεί θα έχει ως αποτέλεσμα την πλήρη εξάντληση του περιβαλλοντικού αποθέματος, την καταστροφή της εθνικής παραγωγής μυδιών και των παραγωγών, το διασυρμό της χώρας μας στο εξωτερικό και την οριστική εξάλειψη των σημαντικών πόρων που αντλεί η εθνική οικονομία από την εξαγωγή ενός τόσο σημαντικού εθνικού προϊόντος».

Υπάρχουν πάντως και παραγωγοί που δραστηριοποιούνται νόμιμα. Γι' αυτούς ο κ. Γιουτίκας επισήμανε ότι καταβάλλουν μίσθωμα για την περιοχή όπου έχουν τις μυδοκαλλιέργειές τους και ελέγχονται. Για να δώσει μάλιστα μια σαφή εικόνα της κατάστασης που επικρατεί, ο κ. Γιουτίκας είπε ότι οι παράνομοι παραγωγοί είναι τριπλάσιοι από τους νόμιμους, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται σημαντικές στρεβλώσεις και στον ανταγωνισμό.

Είναι γνωστό ότι υπάρχει ολιγωρία των μελών του διοικητικού συμβουλίου της ΠΟΑΥ Θερμαϊκού, στην οποία μέτοχοι είναι και οι δήμοι στους οποίους ασκείται η οστρακοκαλλιέργεια.

«Αν θέλουν μπορούν να ολοκληρώσουν τις ΠΟΑΥ, αλλά βλέπω ότι σκοπίμως τις υποσκάπτουν, δημιουργώντας νομικά εμπόδια και καθυστερήσεις ή παραλείποντας να επιλύσουν απλά προβλήματα», τόνισε. Διευκολύνουν έτσι τη συνέχιση των παρανομιών και της αυθαιρεσίας...

Πάντως, ο δήμαρχος Δέλτα, Ευθύμιος Φωτόπουλος, εξήγησε ότι τον τελευταίο ενάμιση χρόνο ξεκίνησαν ενέργειες για να ολοκληρωθεί η ΠΟΑΥ Θερμαϊκού και να αρθούν όλα τα εμπόδια που είχαν δημιουργηθεί από την αδράνεια πολλών ετών, ενώ διευκρίνισε ότι η ολοκλήρωση της θεσμοθέτησής της προσδιορίζεται για το 2016.

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έχει ζητήσει από τα αρμόδια υπουργεία άμεση ρύθμιση, ώστε μέχρι να θεσμοθετηθεί η ΠΟΑΥ Θερμαϊκού να εφαρμοστεί το εγκεκριμένο χωροταξικό σχέδιο για τη μίσθωση και αδειοδότηση των μονάδων κι έτσι να δραστηριοποιηθούν οι παραγωγοί στις νόμιμες θέσεις που προβλέπονται από το χωροταξικό και να μπει τέλος στην παράνομη λειτουργία μυδοκαλλιεργειών.

Η ΠΟΑΥ Μύδια Μακρύγιαλλου - Πύδνα Α.Ε., πήρε τη θετική γνωμοδότηση του περιφερειακού συμβουλίου και πλέον απομένουν μόνο οι εγκρίσεις της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας - Θράκης και του αρμόδιου υπουργείου Περιβάλλοντος, ώστε να θεσπιστεί και να λειτουργήσει κανονικά.

Η αντιπεριφερειάρχης Πιερίας, Σοφία Μαυρίδου, είπε πως με τη θεσμοθέτηση της ΠΟΑΥ οι μυδοκαλλιέργειες θα μπορούν να συνυπάρξουν με τις άλλες αναπτυσσόμενες δραστηριότητες της περιοχής (σ.σ. τουριστικές), ενώ προβλέπεται η μετατόπιση των μυδοκαλλιεργειών σε μεγαλύτερα βάθη, γεγονός που επιτρέπει την καλύτερη κυκλοφορία των υδάτων κάτω από τις μονάδες με θετικότερα αποτελέσματα για το περιβάλλον.

Η επικεφαλής της Ριζοσπαστικής Αριστερής Ενότητας, Δέσποινα Χαραλαμπίδου, επισήμανε ότι πρέπει να υπάρξει ενιαία ρύθμιση για όλες τις μυδοκαλλιέργειες της λεκάνης του Θερμαϊκού κόλπου, ενώ ο περιφερειακός σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης, Θεόδωρος Ιγνατιάδης, έκανε λόγο για «πολιτικές που έχουν στόχο να εκδιώξουν τους μικρούς αλιείς από το χώρο».