Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2020
x

ΜΥΔΡΟΙ ΔΑΝΙΗΛΙΔΗ ΣΕ ΕΟΔΥ ΓΙΑ ΤΑ ΕΛΑΧΙΣΤΑ ΤΕΣΤ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΝΕΑΠΟΛΗΣ ΣΥΚΕΩΝ

Ιδιαίτερα ανησυχητική κρίνεται η κατάσταση στον δήμο Νεάπολης Συκεών λόγω της συρροής κρουσμάτων κορωνοϊού. Τι ζητάει η δημοτική αρχή.

Η απόφαση να διεκδικηθεί από την Πολιτεία μια σειρά μέτρων για την προστασία της δημόσιας υγείας, με έμφαση στις ευάλωτες και ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, επισφράγισε τη συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής Διαχείρισης Επιδημιολογικής Κρίσης (ΕΔΕΚ), που συνεδρίασε υπό την προεδρία του δημάρχου Σίμου Δανιηλίδη.

Διαβάστε ακόμα:

Θεσσαλονίκη: Τουλάχιστον 50 τα κρούσματα στον δήμο Νεάπολης-Συκεών
 
Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ μέσω τηλεδιάσκεψης στη σκιά της αύξησης των κρουσμάτων του κορωνοϊού στο δήμο Νεάπολης-Συκεών που καταγράφεται τις τελευταίες έξι ημέρες, με έναν μεγάλο αριθμό από αυτά να αντιστοιχεί σε νέους και μαθητές. Οι τελευταίοι, συνολικά 23, φοιτούν σε 13 διαφορετικά σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, με αποτέλεσμα να έχουν κλείσει μέχρι τώρα συνολικά 18 τμήματα.

Κλειστά, επίσης, παραμένουν τα δημοτικά γυμναστήρια, οι χώροι αθλητισμού και τα Πολιτιστικά Κέντρα, όπου καταγράφηκαν κρούσματα μεταξύ των αθλητών, προπονητών και εκπαιδευτικών, ενώ έγιναν επαναληπτικές απολυμάνσεις σε όλα τα κτίρια και τις υποδομές, ενώ αύριο ολοκληρώνεται και ο προληπτικός έλεγχος-τεστ για τους εργαζόμενους στο δήμο.

Διεκδίκηση μέτρων

Στη χθεσινή συνεδρίαση της ΕΔΕΚ, που πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του δημάρχου Σίμου Δανιηλίδη και τον συντονισμό της προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωάννας Αλεξιάδου, συμμετείχαν οι αντιδήμαρχοι, οι πρόεδροι των πέντε Νομικών Προσώπων, οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων και εκπρόσωποι των εργαζομένων των δυο συλλόγων, έγινε μια συνολική εκτίμηση της κατάστασης, με το Σώμα να καταλήγει σε μια ομόφωνη απόφαση να διεκδικηθεί από κοινού και συντονσμένα μια σειρά μέτρων για την προστασία της δημόσιας υγείας και των ευπαθών και ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού, δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στην εκπαίδευση.

Μεταξύ αυτών είναι:

Μόνιμη παρουσία κλιμακίου του ΕΟΔΥ στο δήμο για τη διενέργεια προληπτικών εξετάσεων,

Αύξηση του αριθμού των ΜΕΘ και των κλινών στα νοσοκομεία,

Υλοποίηση του προγράμματος της τηλεεργασίας για τους εργαζόμενους στο δήμο,

Αύξηση του αριθμού των λεωφορείων του ΟΑΣΘ που εξυπηρετούν δρομολόγια στο δήμο για την αποφυγή και αποτροπή του συνωστισμού σε αυτά,

Αναζήτηση χώρων διδασκαλίας για την αποσυμφόρηση των σχολείων και τη λειτουργία ολιγομελών τμημάτων έως 15 μαθητές,

Διενέργεια προληπτικής εξέτασης για όλους τους εκπαιδευτικούς,

Αύξηση του αριθμού και των ωρών απασχόλησης των καθαριστριών στα σχολεία, κάτι που η δημοτική Αρχή έχει ήδη θέσει με επιστολή της στο Υπ. Παιδείας.

 «Η κατάσταση το τελευταίο διάστημα στο δήμο μας διαγράφεται ιδιαίτερα ανησυχητική με τα αλλεπάλληλα κρούσματα, γεγονός που σημαίνει ότι οι πάντες οφείλουμε να σταθούμε απέναντι στο πρόβλημα με ιδιαίτερη υπευθυνότητα ακολουθώντας και τηρώντας με σχολαστική αυστηρότητα τα μέτρα προστασίας και υγιεινής», ήταν το μήνυμα που έστειλε με την έναρξη της τοποθέτησής του ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης, κάνοντας μια αναλυτική παρουσίαση όλων των δράσεων και των παρεμβάσεων που άσκησε ο δήμος από την έναρξη της πανδημίας του κορωνοϊού Covid-19 έως και σήμερα, όπως αναλυτικά στοιχεία έδωσαν και οι πρόεδροι των Νομικών Προσώπων του δήμου Δημήτρης Απατσίδης (ΚΕΥΝΣ) και Αρίστος Γαλανός (Δημοτικό Κέντρο Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης).

«Φωνές» για τον ΕΟΔΥ

 «Από την πρώτη στιγμή βρεθήκαμε στην πρώτη γραμμή της μάχης για την προστασία της δημόσιας υγείας και την ασφάλεια των συνδημοτών και συμπολιτών μας αναπτύσσοντας πλούσιες δράσεις και υλοποιώντας ένα διευρυμένο σχέδιο για την προστασία του πληθυσμού με δικές μας πρωτοβουλίες, αναλαμβάνοντας και το οικονομικό κόστος, κι έτσι συνεχίζουμε», ανέφερε ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης.

Στο πλαίσιο αυτό, όπως τόνισε, εντάσσεται και ο προληπτικός έλεγχος όλων των εργαζομένων στο δήμο και στα Νομικά Πρόσωπα, που ξεκίνησε πριν την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς με τους εργαζόμενους στους Βρεφονηπιακούς και Παιδικούς Σταθμούς, στα ΚΑΠΗ, στα ΚΗΦΗ, στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» και στις δομές των ΑμεΑ. Να σημειωθεί ότι σήμερα διενεργήθηκαν μοριακά τεστ για τον κορωνοϊό στους εργαζόμενους στη Νεάπολη και στα Πεύκα έχοντας πραγματοποιηθεί συνολικά 409 τεστ, ενώ αύριο ακολουθούν τα τεστ για τις σχολικές καθαρίστριες και τους σχολικούς φύλακες.

Ιδιαίτερα ο δήμαρχος στάθηκε στην παρουσία του ΕΟΔΥ που έστειλε δυό κινητές μονάδες στο δήμο για διενέργεια τεστ, μόνο για τρεις ημέρες και μόνο με 50 εξετάσεις ανά μονάδα. Αυτές εγκαταστάθηκαν στο Γ΄ ΚΑΠΗ Συκεών και στο Α΄ ΚΑΠΗ Νεάπολης προκαλώντας τη δυσφορία και εκνευρισμό των πολιτών που προσήλθαν χωρίς να εξυπηρετηθούν.

«Από την πρώτη φάση της πανδημίας ζητούσαμε να εγκατασταθούν μονάδες του ΕΟΔΥ στο δήμο μας, προσφέροντας μάλιστα στη διάθεση του Οργανισμού και τα Δημοτικά μας Ιατρεία, κάτι που επαναφέραμε και με ειδική επιστολή. Δυστυχώς, υπό την πίεση των γεγονότων και της κοινής γνώμης εδέησαν να στείλουν μόνο δυο μονάδες και με ελάχιστο αριθμό τεστ, προκαλώντας την ταλαιπωρία, την αγανάκτηση και την απογοήτευση των συμπολιτών μας», κατήγγειλε ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης, ενώ καταγγελτικοί για τον ΕΟΔΥ ήταν και οι επικεφαλής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης. Σημειώνεται ότι ο δήμαρχος όλο αυτό το διάστημα είχε διαρκείς επαφές και επικοινωνία με τον ΕΟΔΥ για την αύξηση του αριθμού των εξετάσεων και την χρονική παράτασή τους έως και το ερχόμενο Σάββατο, κάτι που συνεχίζει να διεκδικεί.

Σε δημόσιες παρεμβάσεις του, μάλιστα, ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών απηύθυνε πρόσκληση στις ηγεσίες της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και του ΕΟΔΥ ώστε κλιμάκιά τους να επισκεφθούν το δήμο για μια από κοινού εκτίμηση της κατάστασης και την υπόδειξη λήψης συγκεκριμένων μέτρων για την ανάσχεση της εξάπλωσης του κορωνοϊού.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ