Skip to main content

Μικρή αύξηση στρατιωτικών δαπανών αλλά…

Το Ινστιτούτο Ερευνών για την Ειρήνη SIPRI στη φετινή έκθεση διαπιστώνει πως παγκοσμίως δαπανήθηκαν 1,739 τρις δολάρια για στρατιωτικούς εξοπλισμούς

Τα 1,739 τρις δολάρια αντιστοιχούν σε αύξηση 1,1% το 2017 σε σύγκριση με τον προηγούμενο χρόνο. Ο Πίτερ Βέτσεμαν, από το ινστιτούτο SIPRI με έδρα τη Στοκχόλμη, παραχωρώντας συνέντευξη στην Deutsche Welle δηλώνει πως λαμβανομένου υπόψη ότι «με την επιφύλαξη ότι τα δεδομένα δεν είναι ποτέ απολύτως αξιόπιστα, μπορεί να πει κανείς ότι πρόκειται για μια εξαιρετικά μικρή αύξηση». Συμπληρώνει πάντως πως οι στρατιωτικές δαπάνες παγκοσμίως βρίσκονται γενικότερα σε πολύ υψηλό επίπεδο και διαφέρουν ανά περιοχές.

Η Κίνα για παράδειγμα, δαπάνησε 228 εκατομμύρια δολάρια, αυξάνοντας τον αμυντικό της προϋπολογισμό κατά 5,6%. Το γεγονός αυτό, σύμφωνα με τον Πίτερ Βέτσεμαν, οφείλεται στο ότι η Κίνα δεν θέλει πλέον να είναι μια ισχυρή περιφερειακή δύναμη, αλλά μια ισχυρή παγκόσμια δύναμη. Τα τελευταία 20 χρόνια προχωρά συστηματικά σε αύξηση στρατιωτικών δαπανών ακολουθώντας την οικονομική ανάπτυξη που γνωρίζει γενικότερα η χώρα. Βρίσκεται στη δεύτερη θέση της κατάταξης των χωρών, αλλά η απόσταση που τη χωρίζει από την πρώτη, τις ΗΠΑ, είναι πολύ μεγάλη:

«Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει ήδη επιβάλλει έναν αυξημένο προϋπολογισμό για τις στρατιωτικές δαπάνες παρά τις αντιστάσεις που συναντά. Διότι υπάρχουν πολλοί με επιρροή που ζητούν μείωση των στρατιωτικών δαπανών. Τώρα όμως επεβλήθη ο Τραμπ και αυτή φαίνεται πως θα είναι η πολιτική για τα επόμενα χρόνια» εκτιμά ο ειδικός από το Ινστιτούτο SIPRI.

«Φωτιά» η Μέση Ανατολή

H Μέση Ανατολή είναι η περιοχή με μια εντυπωσιακή αύξηση των δαπανών. Οι εφτά από τις δέκα χώρες της περιοχής δαπανούν ένα μεγάλο μέρος του συνολικού προϋπολογισμού τους σε στρατιωτικούς εξοπλισμούς. Στις χώρες αυτές ανήκουν η Σαουδική Αραβία, το Ομάν, το Κουβέιτ, η Ιορδανία, το Ισραήλ και ο Λίβανος.

«Η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Κατάρ είναι πρόθυμα να δαπανήσουν πολύ μεγάλα τμήματα του προϋπολογισμού τους στους εξοπλισμούς. Στη Σαουδική Αραβία είναι σχεδόν το 10%. Αυτό δείχνει πώς αντιλαμβάνονται οι χώρες αυτές τη θέση τους στην περιοχή. Στην περίπτωση της Σαουδικής Αραβίας διαφαίνεται επίσης πώς βλέπει το Ιράν. Ακόμη, οι πόλεμοι στη Συρία και την Υεμένη δείχνουν πως οι χώρες αυτές όχι μόνο αυξάνουν τις δαπάνες, αλλά είναι πρόθυμες να κάνουν και χρήση των όπλων για να επιτύχουν τους σκοπούς τους».

Το Ιράν δεν επενδύει συγκριτικά πολλά χρήματα στους εξοπλισμούς ωστόσο αυτό μπορεί με την πάροδο του χρόνου να αλλάξει.

Αύξηση των δαπανών στις ανατολικοευρωπαϊκές χώρες

Στην αφρικανική ήπειρο οι στρατιωτικές δαπάνες κατέγραψαν μια πολύ μικρή μείωση της τάξεως του 0,5% ενώ στις χώρες της ανατολικής Ευρώπης καταγράφηκε μεγάλη αύξηση φθάνοντας το 12%. Ο Πίτερ Βέτσεμαν δηλώνει σχετικά:

«Οι ευρωπαϊκές χώρες αντιδρούν στις εξελίξεις, κυρίως στην Ουκρανία. Η Ρωσία έχει αυξήσει πολύ τις στρατιωτικές δαπάνες τα τελευταία δέκα χρόνια. Και το ΝΑΤΟ αύξησε τις δυνάμεις του στην περιοχή. Πρέπει βέβαια να σημειώσουμε ότι η Ρωσία αυτή την περίοδο δεν έχει αυξήσει τις δαπάνες της. Μάλιστα τις μείωσε σε σχέση με το 2016. Ίσως έχει έρθει πάντως η στιγμή να σκεφθούμε σοβαρά μήπως θα πρέπει να μειωθούν γενικότερα οι στρατιωτικές δαπάνες και οι διαφορές να επιλυθούν με διαφορετικό τρόπο».

Κέρστεν Κνιπ / Μαρία Ρηγούτσου

Πηγή: Deutsche Welle