Skip to main content

Μικρή χαλάρωση των μέτρων ενόψει των γιορτών στην Κύπρο

Στις 27 Δεκεμβρίου ξεκινούν οι εμβολιασμοί στην Κύπρο ενώ ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε χαλάρωση των μέτρων εν όψει Χριστουγέννων.

Χαλαρώνουν τα μέτρα στη Κύπρο ενόψει των εορτών. Ο Κύπριος υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου, ανακοίνωσε χαλαρώσεις για τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Συγκεκριμένα τα μέτρα για τις εορτές είναι τα εξής:

-Παρατείνονται τα υφιστάμενα μέτρα μέχρι και 10 Ιανουαρίου 2021

-Την παραμονή των Χριστουγέννων, 24 Δεκεμβρίου, θα επιτρέπεται η κυκλοφορία μέχρι τις 11:00 το βράδυ και την παραμονή Πρωτοχρονιάς μέχρι τη 1:00 μετά τα μεσάνυχτα

-Παραμένει ο αριθμός των δέκα ατόμων σε συναθροίσεις.

-Ανοίγουν οι εκκλησίες για τους πιστούς για τη θεία λειτουργία της 25ης Δεκεμβρίου και της 6ης Ιανουαρίου, με μέγιστο αριθμό τα 75 άτομα και τήρηση μέτρων (ένα άτομο ανά 3 τ.μ. και σύμφωνα με τα τετραγωνικά μέτρα του χώρου). Αν επιβάλλεται, θα πρέπει να γίνουν περισσότερες λειτουργίες τις ίδιες μέρες για αποφυγή συνωστισμού.

Σε μη ασφαλή όρια βρίσκονται τα επιδημιολογικά δεδομένα της Κύπρου και δεν συστήνεται χαλάρωση αλλά λήφθηκαν αποφάσεις για μικρές χαλαρώσεις στην κυκλοφορία και τους εκκλησιασμούς, ανάφερε σχετικά ο υπουργός Υγείας.

Ο υπουργός είπε ότι παραμένει αυξημένος ο αριθμός των κρουσμάτων και η αύξηση του ποσοστού θετικότητας από τα τεστ ταχείας διάγνωσης, ενώ οι νοσηλευόμενοι κυμαίνονται μεταξύ 110-130 καθημερινά και είναι ψηλός ο αριθμός των διασωληνωμένων. Ανησυχία επικρατεί και για τους θανάτους.

Ξεκινούν οι εμβολιασμοί στις 27 Δεκεμβρίου

Στην Κύπρο η πρώτη παρτίδα του εμβoλίου της Pfizer-BioNTech αναμένεται να παραδοθεί στις 26 Δεκεμβρίου και, σύμφωνα με το πλάνο, οι εμβολιασμοί θα αρχίσουν στις 27 Δεκεμβρίου.

Το κυπριακό Υπουργείου Υγείας χαιρετίζει τη χθεσινή έγκριση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για κυκλοφορία του εμβολίου που ανέπτυξαν οι Pfizer-BioNTech στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η εξέλιξη αυτή, αναφέρεται σε ανακοίνωση, είναι απόρροια της ευνοϊκής για όλα τα κράτη πρωτοβουλίας της Ευρωπαίας Επιτρόπου για την Υγεία Στέλλας Κυριακίδου, με την οποία διασφαλίστηκε η πρόσβαση όλων των μελών της Ένωσης στο εμβόλιο για τη νόσο COVID-19.

Μετά τις χθεσινές εξελίξεις και την έγκριση που έλαβε το εμβόλιο της Pfizer-BioNTech, αρχίζει άμεσα η διανομή των εμβολίων στα κράτη.

Διευκρινίζεται πως με βάση το χρονοδιάγραμμα που έχει δοθεί από την παρασκευάστρια εταιρεία και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τα εμβόλια θα παραδίδονται τμηματικά σε εβδομαδιαία βάση και υπολογίζεται ότι η Κύπρος θα λάβει κατά το 1ο τρίμηνο του 2021 περίπου το 28% της συνολικής ποσότητας που έχει παραγγείλει και το 86% της αναμενόμενης ποσότητας εμβολίων, όπως είχε υποδειχθεί από την Επιτροπή στη βάση της συμφωνίας για το υπό αναφορά τρίμηνο.
Δεδομένης της ιεράρχησης των ομάδων πληθυσμού με προτεραιότητα για εμβολιασμό, με τις πρώτες παρτίδες εμβολίων θα εμβολιαστούν περίπου 8,000 άτομα με προτεραιότητα το προσωπικό και τους διαμένοντες σε οίκους ευγηρίας και τους επαγγελματίες υγείας στο νοσοκομείο αναφοράς.