Skip to main content

Μόνο στα τρόφιμα η μείωση του ΦΠΑ-Παραμένουν στο 24% καφές, αναψυκτικά

Η μείωση δεν θα ισχύσει σε βασικά προϊόντα, όπως ο καφές, τα ροφήματα και τα αναψυκτικά. Θα επηρεαστούν οι τελικές τιμές.

Για συγκεκριμένες και όχι για όλες τις κατηγορίες του τομέα της εστίασης φαίνεται πως θα ισχύσει η μείωση του ΦΠΑ εστίαση από 24% σε 13% από την 1η Ιουνίου 2019 την οποία εξήγγειλε την Τρίτη ο πρωθυπουργός.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η μείωση δεν θα ισχύσει σε βασικά προϊόντα, όπως ο καφές, τα ροφήματα και τα αναψυκτικά είτε αυτά αγοράζονται από κατάστημα εστίασης είτε από το ράφι του σούπερ μάρκετ.

Η απόφαση του οικονομικού επιτελείου να διατηρήσει τα παραπάνω προϊόντα στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ οφείλεται αποκλειστικά στο δημοσιονομικό κόστος που θα προκαλούσε η μετάπτωσή τους σε χαμηλότερο συντελεστή. Εκτιμήθηκε ότι εφόσον μετατάσσονταν στον συντελεστή ΦΠΑ 13% το κόστος του πακέτου παροχών θα φούσκωνε υπερβολικά και θα δημιουργούσε πρόσθετο πρόβλημα στη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς για τα πλεονάσματα.

Προβληματισμός υπάρχει ακόμα στην αγορά για το κατά πόσο οι επιχειρήσεις θα μετακυλίσουν την έκπτωση του ΦΠΑ στις τελικές τιμές των προϊόντων προκειμένου να δει και ο καταναλωτής διαφορά.

«Οι περισσότερες επιχειρήσεις αναμένεται να μετακυλίσουν στις τελικές τιμές καταναλωτή ένα μέρος της μείωσης του ΦΠΑ», εκτίμησε, μιλώντας στην «Κ» ο κ. Γ. Καββαθάς, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ). Ο ίδιος υποστήριξε ότι, όταν το 2015 αυξήθηκε ο συντελεστής του ΦΠΑ στην εστίαση, η συντριπτική πλειονότητα των επιχειρήσεων εστίασης απορρόφησε το σύνολο της αύξησης. Αλλος λόγος που δεν αναμένεται να περάσει το σύνολο της μείωσης στις τιμές καταναλωτή είναι ότι οι επιχειρηματίες του κλάδου εστίασης θεωρούν ότι το κόστος λειτουργίας είναι δυσβάσταχτο λόγω, κυρίως, των μεγάλων φορολογικών επιβαρύνσεων. «Εάν είσαι απολύτως νόμιμος, τότε η επιχείρησή σου θα είναι ζημιογόνα. Εκ των πραγμάτων, το κόστος εκμετάλλευσης ενός εστιατορίου ανέρχεται στο 119% του τζίρου του», δήλωσε ο κ. Καββαθάς.