Skip to main content

«Μικρό Χαμόγελο»- Το νέο βιβλίο του Σάββα Λαζαρίδη

Ένας από τους νέους και ελπιδοφόρους λογοτέχνες της πόλης, μετά από δύο ποιητικές συλλογές παρουσιάζει την πρώτη του προσπάθεια σε πεζό λόγο.

Την πρώτη του απόπειρα στον πεζό λόγο, τη νουβέλα «Μικρό Χαμόγελο» παρουσίασε το Σάββατο ο Θεσσαλονικιός συγγραφέας Σάββας Λαζαρίδης.

Ένας από τους νέους και ελπιδοφόρους λογοτέχνες της πόλης, μετά από δύο ποιητικές συλλογές, το «ΥΣΤΕΡΑ» το 2017 και το  «Ανάμεσα στον φόνο και τον χρόνο» το 2018, παρουσιάζει κάτι διαφορετικό στο αναγνωστικό κοινό της Θεσσαλονίκης.

Το βιβλίο

«Αυτή η νουβέλα γράφτηκε με τη σκέψη ότι όλα τα αντικειμενικά χάνονται και στο τέλος μας μένουν οι λέξεις», αναφέρει χαρακτηριστικά ο συγγραφέας.

«Ένας θάλαμος νοσοκομείου. Τρεις γυναίκες. Η βαριά άρρωστη Μαργαρίτα, η πιστή εδώ και έξι χρόνια σύντροφος και συνοδός της, μια γιατρός που παλεύει με συνεχείς μεταμοσχεύσεις να αποτρέψει το αναπότρεπτο. Οι σκιές. Το όνειρο. Ο εφιάλτης. Η θάλασσα. Ο έρωτας. Η επιθυμία. Η αγάπη. Η παρουσία και η απουσία. Ο εαυτός και ο Άλλος. Η εκμηδένιση και η σύγχυση του υποκειμένου. Ο χρόνος. Ο θάνατος τελικά.».

«Με το γδύσιμο των νοημάτων φτάνει στο οριακό σημείο λέξεων και σώματος. Αφήνεσαι στην υποκειμενικότητα του άλλου και έτσι φτάνεις στην αγάπη», λέει ο Σάββας Λαζαρίδης.

Ο συγγραφέας

Ο Σάββας Λαζαρίδης γεννήθηκε το 1984 στη Θεσσαλονίκη, όπου και διαμένει έως σήμερα. Αποφοίτησε από το τμήμα των μηχανολόγων μηχανικών της πολυτεχνικής σχολής του πανεπιστημίου Θεσσαλίας που εδρεύει στη πόλη του Βόλου.



Σήμερα, εργάζεται ως μηχανολόγος μηχανικός στη δική του εταιρία. Αν και μεγάλωσε ανάμεσα σε μαθηματικές εξισώσεις, οι μεγάλες του αγάπες ήταν και παραμένουν οι τέχνες και ο άνθρωπος, γεγονός που τον ώθησε να ασχοληθεί με τη συγγραφή και τη ψυχανάλυση.

 Ποιήματα, πεζά και άρθρα του έχουν δημοσιευτεί σε ηλεκτρονικά περιοδικά. Τον Ιούλιο του 2017 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Σαιξπηρικόν η πρώτη του ποιητική συλλογή υπό το τίτλο ΥΣΤΕΡΑ.

Το «Ανάμεσα στον φόνο και τον χρόνο» των εκδόσεων Ρώμη αποτελεί τη δεύτερη ατομική του ποιητική συλλογή, η οποία εκδόθηκε τον Ιούνιο του 2018. Επίσης, η νουβέλα «Μικρό Χαμόγελο», η οποία εκδόθηκε τον Ιανουάριο του 2019 από τις εκδόσεις Ρώμη και αυτό, είναι το τρίτο βιβλίο του και παράλληλα η πρώτη του απόπειρα στον αμιγώς πεζό λόγο.