Skip to main content

Μιλανέζι: Δεν εγκαταλείπουμε τις διεθνείς δεσμεύσεις μας

Ο Ιταλός ΥΠΕΣ απάντησε έμμεσα στον Ματέο Σαλβίνι αναφορικά με την πρότασή του να μην ελλιμενίζονται στρατιωτικά πλοία που μεταφέρουν μετανάστες

Ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών, Έντσο Μοάβερο Μιλανέζι απάντησε έμμεσα στον γραμματέα της Λέγκα και υπουργό Εσωτερικών, Ματέο Σαλβίνι, σε ότι αφορά την πρότασή του να μην ελλιμενίζονται στην Ιταλία στρατιωτικά πλοία που μεταφέρουν μετανάστες και πρόσφυγες.

«Δεν εγκαταλείπουμε τις διεθνείς υποχρεώσεις μας. Είμαστε πλήρως ενταγμένοι σε αυτές και δεν εννοούμε να κινηθούμε εκτός του πλαισίου του διεθνούς -και κατά συνέπεια- και του ευρωπαϊκού δικαίου», δήλωσε ο επικεφαλής της ιταλικής διπλωματίας, χαράσσοντας μια εντελώς διαφορετική γραμμή από εκείνη του Σαλβίνι.

Παράλληλα, ο αρχιεισαγγελέας του Τορίνο, Αρμάντο Σπατάρο, αναφέρθηκε στην νομική άποψη του όλου θέματος, τονίζοντας ότι «κανείς δεν έχει το δικαίωμα να απαγορεύσει τον ελλιμενισμό ενός σκάφους», διότι «η Σύμβαση της Γενεύης για τους πρόσφυγες, του 1951, προβλέπει το δικαίωμα στην μη απώθηση».

«Ακόμη και αν -εντελώς υποθετικά- έφτανε ένα σκάφος στο ποταμό Πάδο που περνά από το Τορίνο, και κάποιος δεν επέτρεπε να αποβιβασθούν οι επιβάτες, θα έπρεπε να ξεκινήσω έρευνα», ολοκλήρωσε ο Σπατάρο.