Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Στον Όμιλο Φάις το 50% του συγκροτήματος Μύλοι Αλλατίνη

Η εταιρεία All Επενδύσεις Ακινήτων ΜΙΚΕ πλειοδότησε με μόλις 1 ευρώ πάνω από την τιμή εκκίνησης, αυξάνοντας το ποσοστό του Ομίλου Φάις στο 50%.

Με μόλις 1 ευρώ πάνω από την τιμή εκκίνησης που είχε οριστεί στα 1.508.000€ κατοχυρώθηκε στην εταιρεία All Επενδύσεις Ακινήτων Μονοπρόσωπη ΙΚΕ, συμφερόντων του Ομίλου Φάις, το 25% του ιστορικού συγκροτήματος Μύλοι Αλλατίνη στην περιοχή Σοφούλη στη Θεσσαλονίκη, που αφορά σε τμήμα του οικοπέδου και μέρος των κτισμάτων που υπάρχουν σε αυτό.

Ο ηλεκτρονικός πλειστηριασμός για το 25% του συγκροτήματος ολοκληρώθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης και το σφυράκι κλείδωσε στο 1.508.001 ευρώ, ενώ στις 16 Νοεμβρίου είναι προγραμματισμένος ο δεύτερος πλειστηριασμός για το 50%, με τιμή πρώτης προσφοράς τα 3.204.500 ευρώ. Όπως είναι γνωστό το υπόλοιπο 25% ανήκει επίσης στον Όμιλο Φάις κάτι που σημαίνει ότι πλέον το ποσοστό του φτάνει στο 50%.

Ο ίδιος Όμιλος έχει σημαντική παρουσία στη Θεσσαλονίκη τα τελευταία χρόνια με το εμπορικό κέντρο One Salonica, αλλά και την απόκτηση του 55% της ιστορικής Αγοράς Μοδιάνο, η οποία και θα ανοίξει σύντομα.

Πάντως, παράγοντες της αγοράς έχουν εκφράσει κατά το παρελθόν επιφυλάξεις για το κατά πόσο μπορεί να αξιοποιηθεί σε άμεσο χρόνο το ιστορικό συγκρότημα, λόγω πολεοδομικών περιορισμών αλλά και της τρέχουσας συγκυρίας στην οποία έχουν εκτιναχθεί τα κατασκευαστικά κόστη. Ωστόσο, η αύξηση του ποσοστού του Ομίλου Φάις στο 50%, σε συνδυασμό με το αποτέλεσμα του πλειστηριασμού του Νοεμβρίου, φαίνεται ότι να σηματοδοτήσει εξελίξεις.

Οι Μύλοι Αλλατίνη

Το άλλοτε κραταιό βιομηχανικό συγκρότημα στην ανατολική πλευρά της πόλης, στην περιοχή της Σοφούλη, σήμερα είναι ένας ερειπωμένος και εγκαταλελειμμένος χώρος με τα φουγάρα της ιστορικής αλευροβιομηχανίας να έχουν σβήσει από τη δεκαετία του 1980.

Το 2003 είχε παρουσιαστεί ένα φιλόδοξο σχέδιο με την ονομασία Πολιτεία Αλλατίνη, σύμφωνα με το οποίος θα αξιοποιούνταν ο χώρος με ένα οικιστικό project που θα έφερε καινοτόμα χαρακτηριστικά και χώρους πράσινου, αλλά το σχέδιο ναυάγησε αφενός λόγω των συντελεστών δόμησης που δεν επέτρεπαν την κατασκευή επιπλέον κτηρίων κι αφετέρου λόγω των προσφυγών κατοίκων στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Το σύνολο του ακινήτου αποτελείται από μια έκταση συνολικής επιφάνειας 27.752,77τ.μ., από την οποία ρυμοτομούνται τρία τμήματα επιφάνειας 160,94τ.μ., 1.562,48τ.μ. και 19,31τ.μ. αντίστοιχα.

Στο εν λόγω οικόπεδο, το οποίο βρίσκεται επί της λεωφόρου Γεωργίου Παπανδρέου 42-46 & Αποδήμου Ελληνισμού στη συνοικία Ντεπώ της περιοχής Ποσειδώνιο στην Θεσσαλονίκη, έχουν ανεγερθεί κτιριακές εγκαταστάσεις του πρώην βιομηχανικού συγκροτήματος Μύλοι Αλλατίνη, το οποίο κατασκευάστηκε στα τέλη του 19ου αιώνα και έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο στο μεγαλύτερο τμήμα του, καθώς αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα της βιομηχανικής αρχιτεκτονικής της τότε εποχής.

Το συγκρότημα περιλάμβανε αρχικά 35 κτίσματα (διατηρητέα και μη) συνολικής επιφάνειας 18.291,52τ.μ., εκ των οποίων μη διατηρητέα κτίρια συνολικής επιφάνειας 3.747,98τ.μ. κατεδαφίστηκαν το 2003.