Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2022
x

ΜΥΛΟΣ ΜΕ ΤΙΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΕΣ Η ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟΥ 2023

Η πολυδιάσπαση των αυτοδιοικητικών στελεχών του ΠΑΣΟΚ σε έναν παραδοσιακά πράσινο δήμο δημιουργεί νέα δεδομένα και αλλάζει όλες τις ισορροπίες.

Θολό είναι το τοπίο των δημοτικών εκλογών, στην Καλαμαριά. Σε σχεδόν όλα τα επίπεδα, 15 μήνες πριν τις εκλογές. Ήδη έχουν γίνει ανακοινώσεις δημοτικών παρατάξεων, που προτίθενται να διεκδικήσουν τον δήμο, πλην όμως αυτές ουδόλως ξεκαθάρισαν τα πράγματα.

Οι τρεις βασικοί αντίπαλοι του 2019, ο δήμαρχος, Γιάννης Δαρδαμανέλης, προερχόμενος από τη ΝΔ, ο πρώην δήμαρχος, Θεοδόσης Μπακογλίδης, προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ και ο ανεξάρτητος, Άρης Τεμεκενίδης, είναι προς το παρόν οι βασικοί διεκδικητές του δήμου και για το 2023.

Ήδη στην παράταξη Μπακογλίδη υπάρχουν «ρωγμές» εδώ και πολύ καιρό. Ο δικηγόρος, Χρήστος Βάρδας, πρώτος πριν από περίπου ενάμιση χρόνο ανακοίνωσε την πρόθεσή του να διεκδικήσει με αυτόνομο ψηφοδέλτιο τον δήμο. Δεν ήταν η μόνη υποψηφιότητα από την κεντροαριστερά και ειδικότερα από το χώρο του ΠΑΣΟΚ, απέναντι στον κ. Μπακογλίδη. Πριν από καιρό είδε και τον Ματθαίο Αμπατζίδη να ανακοινώνει την πρόθεση να δημιουργήσει κι αυτός τη δική του δημοτική παράταξη για να διεκδικήσει ως υποψήφιος δήμαρχος την Καλαμαριά. Στο μεσοδιάστημα από τον ίδιο κομματικό χώρο προέκυψε θεωρητικά και η ενδεχόμενη υποψηφιότητα της πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Χρύσας Αράπογλου, η οποία φέρεται να είναι σε συζητήσεις για την πιθανότητα να διεκδικήσει ως υποψήφια δήμαρχος τον δήμο Καλαμαριάς, πλην όμως υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρχει τέτοια πολυδιάσπαση δυνάμεων στον χώρο. Ο κ. Βάρδας ήδη κλείνει υποψηφίους, ο κ. Αμπατζίδης έκανε την επίσημη ανακοίνωση και βρίσκεται σε συνεννοήσεις και η κ. Αράπογλου είναι στο κατώφλι αποφάσεων, την ώρα που ο κ. Μπακογλίδης θα πρέπει να δει κεντρικά ποιες είναι οι προθέσεις, αφού έχει τους στενούς συνεργάτες του, θεμέλιο πάνω στο οποίο θα χτιστεί η παράταξη του 2023.

Με τέσσερις δυνάμει υποψηφίους, το ΠΑΣΟΚ στην περιοχή έχει ζήτημα, με τον κ. Μπακογλίδη να τηρεί στάση αναμονής και να συζητά με στόχο να μείνει ενωμένη η περιοχή σε επίπεδο στελεχών. Ο ίδιος εκφράζει τον προβληματισμό του και τη διάθεση να συνεννοηθεί, ώστε μέσα από τη δική του παράταξη να προκύψει ένα κι όχι περισσότερα σχήματα, που θα διεκδικήσουν τη δημαρχία. Σε άλλη περίπτωση θεωρεί, τόσο ο ίδιος, όσο και πολλοί άλλοι στο ΠΑΣΟΚ ότι ο παραδοσιακά πράσινος δήμος θα καταλήξει εκ νέου σε γαλάζια χέρια. Εξάλλου, προσφάτως όλα αυτά συζητήθηκαν στο «Ρεμέτζο» σε συνάντηση, παρουσία του προέδρου της επιτροπής ψηφοδελτίων του ΠΑΣΟΚ, Βαγγέλη Αργύρη, αλλά και του γραμματέα της Νομαρχιακής Επιτροπής Α' Θεσσαλονίκης, Ευρυβιάδη Ελευθεριάδη, όπου ενώπιον των τεσσάρων επίδοξων υποψηφίων, από τους υπολοίπους ετέθη το ζήτημα της ενότητας και της ανάγκης να μην προχωρήσει αυτή η πολυδιάσπαση, την οποία κεντρικά το κόμμα δεν στηρίζει.

Κανονικά υπό τέτοιες συνθήκες ρευστότητας ο γαλάζιος δήμαρχος, Γιάννης Δαρδαμανέλης, θα έκανε πάρτι. Ωστόσο, στη θητεία του δημάρχου έπεσαν όλα τα βαριά τοπικά θέματα της Καλαμαριάς (από τις αποζημιώσεις για τις απαλλοτριώσεις, μέχρι το στρατόπεδο Κόδρα, η μαρίνα Αρετσούς, το αλιευτικό καταφύγιο Νέας Κρήνης, η διάνοιξη της Πόντου κτλ.) και η επίλυσή τους (ζητήματα πολλών δεκαετιών) μόνο εύκολη δεν είναι. Έτσι, ο κ. Δαρδαμανέλης θα πρέπει να διαχειριστεί στον τελευταίο χρόνο πριν τις εκλογές τη φθορά που προκλήθηκε τα τελευταία τρία χρόνια και τις υψηλές προσδοκίες των Καλαμαριωτών από τον νέο τότε δήμαρχό τους και ταυτόχρονα να παρουσιάσει ένα ψηφοδέλτιο ισχυρότερο από εκείνο του 2019, αλλά και το έργο του στον δήμο, ώστε να πείσει τους δημότες ότι δεν είναι απλώς νέος και μαχητικός, ικανός να ρίξει έναν εδραιωμένο δήμαρχο, αλλά ότι είναι ικανός και καλός δήμαρχος για την Καλαμαριά.

Έχει τη στήριξη της Νέας Δημοκρατίας, έχει να παρουσιάσει πολύ συγκεκριμένο έργο και έχει ξεκάθαρες πολιτικές θέσεις απέναντι στα ζητήματα της περιοχής. Αυτή τη φορά θα διεκδικήσει την πρωτιά από τον πρώτο γύρο, καθώς το 2019 είχε έρθει μεν δεύτερος πίσω από τον κ. Μπακογλίδη, όμως στη δεύτερη Κυριακή η νίκη του ήταν εμφατική έως εκκωφαντική. Ο δήμαρχος δουλεύει την υποψηφιότητά του για το 2023, όμως κυρίως επικεντρώνεται στο έργο του. Ήδη έχει δουλευτεί η παρουσίασή του στους πολίτες με στοιχεία, ήδη υπάρχουν απαντήσεις στην κριτική που έχει δεχτεί από την αντιπολίτευση και ο ίδιος ο δήμαρχος θεωρεί ότι η υποψηφιότητά του αυτή τη φορά θα είναι ακόμη πιο ισχυρή.

Από τη γαλάζια πολυκατοικία είναι πιθανό να προκύψει κι άλλη υποψηφιότητα, αν και εξαιρετικά δύσκολο. Έχει ακουστεί το όνομα του Δημήτρη Παπαδόπουλου από την Κρήνη, αλλά ανάλογες προθέσεις είχαν εκφραστεί και το 2019. Τώρα που δεν γίνονται εκλογές με απλή αναλογική τα πράγματα για τις... προθέσεις γίνονται ακόμη πιο δύσκολα.

Ο τρίτος των δημοτικών εκλογών του 2019, Άρης Τεμεκενίδης, με προίκα το ποσοστό του 14,82%, έχτισε πάνω σε αυτό τα τελευταία τρία χρόνια, όπως και στην αντιπολίτευσή του στο δημοτικό συμβούλιο. Αποτέλεσμα σήμερα είναι να προβάλλει ως ένας από τους ικανούς διεκδικητές του δήμου, ειδικά εάν τα πράγματα στην κεντροαριστερά οδηγηθούν στην πολυδιάσπαση. Ο κ. Τεμεκενίδης κατόρθωσε να διατηρήσει αρραγή τη δημοτική του ομάδα, επιμένει στο καθαρά αυτοδιοικητικό και ανεξάρτητο (δηλαδή πολυσυλλεκτικό) ψηφοδέλτιο και δουλεύει όλο αυτό το διάστημα την υποψηφιότητα του 2023. Έχει ήδη κλείσει στελέχη γνωστά στην Καλαμαριά ως υποψηφίους, νέους και προσωπικότητες, όμως οι όποιες ανακοινώσεις πηγαίνουν πίσω και ουσιαστικά η προεκλογική μάχη θα αρχίσει από το φθινόπωρο. Βρίσκεται και ο ίδιος σε συζητήσεις, ανταλλαγή απόψεων και προσέλκυση στελεχών που θέλουν να εμπλακούν με την αυτοδιοίκηση, έστω και με διαφορετικές κομματικές ταυτότητες.

Ο τέταρτος του 2019 Αβραάμ Περσίδης θα είναι υποψήφιος εκ νέου. Ήδη ανακοινώνει τα στελέχη που θα είναι και πάλι υποψήφια με την παράταξή του και από το φθινόπωρο αναμένεται να ανακοινώσει και τα νέα στελέχη, που θα ενισχύσουν την προσπάθειά του. Είχε πάρει ποσοστό 8,79% και θεωρεί ότι και με το νέο εκλογικό σύστημα θα είναι εντός του επόμενου δημοτικού συμβουλίου, πιθανώς και με περισσότερους δημοτικούς συμβούλους από τους τέσσερις που εξέλεξε το 2019.

Ο Δημήτρης Αρκούδης, που ηγήθηκε της παράταξης που στήριξε ο ΣΥΡΙΖΑ το 2019, παραιτήθηκε. Θεωρείται δεδομένο ότι το κόμμα θα στηρίξει νέα υποψηφιότητα, όμως κανείς δεν αποκλείει την πιθανότητα συνεργασίας κεντροαριστερών δυνάμεων στην περιοχή. Αυτό όμως θα προϋπέθετε να ξεχωρίσει ένα πρόσωπο ως υποψήφιος δήμαρχος απέναντι στον κεντροδεξιό Δαρδαμανέλη, κάτι που υπό τις παρούσες συνθήκες είναι μάλλον αδύνατο. Μπορεί να είναι δυνατό μετά το φθινόπωρο, όταν θα έχουν ζυγιστεί τα πράγματα και θα έχει καθίσει η σκόνη των πρώτων ανακοινώσεων, ακολουθούμενη από τις πρώτες «αποσύρσεις».

«Όλοι συζητούν με όλους. Διαπιστωμένη είναι η ανάγκη για να πάει καλύτερα η Καλαμαριά με προοδευτικό δήμαρχο», τονίζουν στελέχη της κεντροαριστεράς στην περιοχή...

Η Λαϊκή Συσπείρωση του ΚΚΕ θα έχει ψηφοδέλτιο και το πιθανότερο είναι να παραμείνει επικεφαλής ο υποψήφιος δήμαρχος του 2019, Βικέντιος Αντωνάκης.

Ο Θεόδωρος Βολτσίδης είναι άγνωστο εάν προτίθεται να ριχτεί εκ νέου στον αγώνα για τη δημαρχία, εκπροσωπώντας τους πιο δεξιούς ψηφοφόρους και προφανώς θα πρέπει να ζυγίσει τις πιθανότητες με το νέο εκλογικό σύστημα, διότι πρέπει να βελτιώσει το ποσοστό του 2,79% που είχε πάρει το 2019 για να καταλάβει έδρα ή έδρες στο νέο δημοτικό συμβούλιο.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ