Skip to main content

Νέο μπάχαλο στον δήμο Θεσσαλονίκης για τα πρόστιμα

Μύλος για τις Επιτροπές Επίλυσης Φορολογικών διαφορών. Λευκό Κιοσέογλου, παραίτηση Ζαχαριάδη. Έντονη αντίδραση Αβραμόπουλου, τι πρότεινει ο Μπουτάρης.

Βγήκαν για δεύτερη φορά τα «μαχαίρια» στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Θεσσαλονίκης, με επίκεντρο εκ νέου τις αποφάσεις των δύο Επιτροπών Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών.

Οι νέες αντιπαραθέσεις που προκλήθηκαν είχαν ως αποτέλεσμα να υποβάλει την παραίτησή του ο δημοτικός σύμβουλος και μέλος της μιας εκ των δύο Επιτροπών Λάζαρος Ζαχαριάδης, ενώ με παραίτηση προειδοποίησε και ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «Εντάξει», επίσης μέλος Επιτροπής, Νίκος Ζεϊμπέκης.

Αφορμή και αυτή τη φορά στάθηκε η λευκή ψήφος του εντεταλμένου δημοτικού συμβούλου για θέματα δημοτικής αστυνομίας Λευτέρη Κιοσέογλου στα δύο θέματα για την έγκριση των πρακτικών των δύο Επιτροπών.

Έντονα αντέδρασε ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Παναγιώτης Αβραμόπουλος, ο οποίος άσκησε κριτική στη στάση του εντεταλμένου δημοτικού συμβούλου. «Ο κ. Κιοσέογλου είναι πρόεδρος ανάλογης επιτροπής για τις διαφημίσεις, δεν γίνεται να έχει αυτή τη στάση» υπογράμμισε ο κ. Αβραμόπουλος.

«Η Επιτροπή που συμμετέχω εγώ δεν έχει καμία σχέση με καταπάτηση δημόσιου χώρου» ανταπάντησε ο κ. Κιοσέογλου, ξεκαθαρίζοντας στη συνέχεια ότι με τη στάση του δεν αφήνει αιχμές για τους συμβούλους.

«Με τη στάση μου αυτή ηθελα να εκφράσω ένα κρυφό παράπονο, όχι γιατί υπάρχει αδιαφάνεια ή μη σύννομες διαδικασίες ή ότι είναι ασυνείδητοι οι συνάδερφοι. Προσπαθούμε ως δήμος με τους μηχανισμούς να βάλουμε μια τάξη. Δεν αμφισβητώ κανενός την τιμιότητα ούτε το πώς λειτουργούν οι επιτροπές» σχολίασε ο κ. Κιοσέογλου.

Έντονη, πάντως, ήταν η αντίδραση των δημοτικών συμβούλων που συμμετέχουν στις δύο Επιτροπές. «Ποτέ στο παρελθόν κανείς δεν αμφισβήτησε τον ρόλο των ανθρώπων που συμμετέχουν σε αυτές τις Επιτροπές. Δε μπορώ να παίζω εγώ, παραιτούμαι μέχρι να υπάρχουν πρακτικά και να μαγνητοφωνούνται οι Επιτροπές» τόνισε ο δημοτικός σύμβουλος Λάζαρος Ζαχαριάδης. Από την πλευρά του, ο δημοτικός σύμβουλος Νίκος Ζειμπέκη προειδοποίησε ότι θα παραιτηθεί για να αναλάβουν αυτοί που αφήνουν αιχμές. Μάλιστα, ανέφερε περιπτώσεις από αυτές που αντιμετωπίζει κάθε φορά η Επιτροπή. «Αυτοί που είναι οι παραβατικοί στο κέντρο δεν έρχονται στις Επιτροπές, αλλά αυτοί που είναι οι μικρομαγαζάτορες», τόνισε από την πλευρά του ο δημοτικός σύμβουλος Γιώργος Αρβανίτης.  

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης επανέλαβε την πρότασή του να μην είναι μητρώο των παραβατών αλλά των καταστημάτων. «Να βρούμε άλλους τρόπους συμμόρφωσης σε όσους παραβατούν. Λύσεις που να τον τσούζουν τον παραβάτη», πρότεινε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης. «Τι χρωστάει δε τον νοιάζει τον επιχειρηματία, αλλά το ταμείο του» τόνισε, μιλώντας από το βήμα του δημοτικού συμβουλίου.

Εξέταση του τρόπου με τον οποίο λειτουργούν οι Επιτροπές πρότεινε ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Σταύρος Καλαφάτης. «Να συζητήσουμε επι της ουσίας με πρωτοβουλία δημάρχου ή προέδρου του δημοτικού συμβουλίου, πως θα λειτουργήσουν καλύτερα οι επιτροπές προς οφελος των πολιτών και να εκμηδενήσουμε παράλληλα οποιεσδήποτε σκέψεις», σημείωσε ο κ. Καλαφάτης.

«Τι μητρώο να επιβληθεί οι παραβάτες αλλάζουν συνέχεια τα ονόματα των επιχειρησεων» σχολίασε ο Γιάννης Δελλής από την παράταξη «Λαϊκή Συσπείρωση».  

«Δεν υπάρχει θέμα μομφής προς τους δημοτικούς συμβούλους που συμμετέχουν στις Επιτροπές», ξεκαθάρισε ο Γιώργος Ρακκάς από την παράταξη «Μένουμε Θεσσαλονίκη», τονίζοντας πως ο νόμος είναι δυσλειτουργικός.  

«Όταν εκλεγόμαστε, δεν γίνεται μόνο για να εμφανιζόμαστε στην τηλεόραση αλλά για να βάζουμε και την υπογραφή μας και να αναλαμβάνουμε κάποια ευθύνη» σχολίασε από την πλευρά της η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Καλυψώ Γούλα. Αναλυτικά στοιχεία για την παραβατικότητα, τα πρόστιμα και τις μειώσεις που γίνονται ζήτησε ο δημοτικός σύμβουλος Ανδρέας Κουράκης, προτείνοντας να δημιουργηθεί ένα το μητρώο.