Skip to main content

Μίνι «Νέα Παραλία» αποκτά το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης

Καινοτομία, ποικιλομορφία και συνεργασίες οι τρεις άξονες στο φετινό πρόγραμμα του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης. Δείτε αναλυτικά.

Πληθώρα καινοτομιών, εκδηλώσεων, δράσεων και συνεργασιών περιλαμβάνει το ετήσιο πολιτιστικό πρόγραμμα 2018-2019 του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης, το οποίο μάλιστα σχεδιάζει μία πρωτότυπη κατασκευή στην πρόσοψη του κτηρίου του.

Όπως ανακοίνωσε σε σχετική Συνέντευξη Τύπου, στον πολύχωρο Ύψιλον, ο Γενικός Πρόξενος της Γαλλίας και Διευθυντής του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης, Philippe Ray, το φετινό πρόγραμμα του Ινστιτούτου κινείται σε τρεις άξονες - της καινοτομίας, της ποικιλομορφίας και των συνεργασιών.

ΟΙ ΑΞΟΝΕΣ

Καινοτομία

Το highlight των δράσεων του Γαλλικού Ινστιτούτου για τη φετινή χρονιά θα αποτελέσει η κατασκευή της «μικρής Νέας Παραλίας», όπως τη χαρακτήρισε ο Γάλλος πρόξενος, ενός ξύλινου υπερυψωμένου χώρου αναψυχής που θα κοσμεί την πρόσοψη του Ινστιτούτου και θα είναι προσαρμοσμένος στις ανάγκες των φίλων και σπουδαστών του.

Όπως άλλωστε δήλωσε ο αρχιτέκτονας Πρόδρομος Νικηφορίδης, ο οποίος συνεργάζεται με το Ινστιτούτο για τη συγκεκριμένη κατασκευή και ο οποίος υπήρξε μαθητής του παλιού Lycee, ο τρόπος πρόσβασης στην αίθουσα Αλλατίνη - Dassault ήταν ανέκαθεν μία μαύρη σελίδα για το Ινστιτούτο, το οποίο δεν είχε τον προαύλειο χώρο που χρειαζόταν.

Όπως τόνισε πάντως ο κ. Ray, τα συγκεκριμένα προβήματα θα λυθούν, καθώς οι εργασίες κατασκευής της... βεράντας έχουν ήδη ξεκινήσει και θα ολοκληρωθούν στις 3 Οκτωβρίου.



Ακόμη, οι φίλοι του Γαλλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης, θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν τις υπηρεσίες του, αλλά και ειδικές προσφορές και εκπτώσεις από τριάντα συνεργάτες του (πολιτιστικοί οργανισμοί, καταστήματα, εστιατόρια, καφέ) στη Θεσσαλονίκημ μέσω της νέας Κάρτας Μέλους. Την κάρτα μπορεί να αποκτήσει όποιος επιθυμεί πληρώνοντας 15 ευρώ.

Παράλληλα, το Ινστιτούτο δημιούργησε μία νέα, ανανεωμένη ιστοσελίδα με αναλυτικά στοιχεία, πληροφορίες, το φετινό πρόγραμμα μαθημάτων και όλες τις δράσεις του, η οποία θα είναι επισκέψιμη, εντός ολίγων ημερών.

Ποικιλομορφία και συνεργασίες

Το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης διοργανώνει για τη φετινή ακαδημαϊκή χρονιά μία σειρά από ποικίλες εκδηλώσεις μουσικής, λογοτεχνίας, αθλητισμού, γαστρονομίας, ζωγραφικής, ελληνογαλλικών συζητήσεων, μόδας, κόμικς, πανεπιστημιακών σπουδών στη Γαλλία, Ιστορίας, κινηματογράφου, έρευνας κοινωνικών επιστημών, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν σε διάφορους χώρους της πόλης.

«Ακόμη, ανανεώνουμε παλιές και δημιουργούμε νέες συνεργασίες και συνδέουμε τις δραστηριότητές μας με αυτές που πραγματοποιούν οι κύριοι πολιτιστικοί φορείς της πόλης, τα πανεπιστήμια, τα σχολεία», τόνισε ο κ. Ray.

Οι εκδηλώσεις και οι δράσεις

Από τις μεγαλύτερες διοργανώσεις του Γαλλικού Ινστιτούτου για φέτος αποτελεί το επετειακό πρόγραμμα για τα 100 χρόνια από την υπογραφή και της ανακωχής της Θεσσαλονίκης και τη λήξη του Α' Παγκοσμίου Πολέμου.

Το επετειακό πρόγραμμα περιλαμβάνει εκθέσεις και διάφορες άλλες εκδηλώσεις, ενώ θα πραγματοποιηθεί συναυλία στα Συμμαχικά Κοιμητήρια του Ζέιντελικ, στις 29 Σεπτεμβρίου στις 12 το μεσημέρι, με την οποία θα κλείσει η τελετή απότισης φόρου τιμής στους ενταφιασμένους στρατιώτες με κατάθεση στεφάνων στα έξι εθνικά μνημεια του κοιμητηρίου. Η συγκεκριμένη συναυλία είναι καρπός της συνεργασίας του Ινστιτούτου με τον Γάλλο μουσικοσυνθέτη Philippe Forget.

Μάλιστα, η σύνθεση του Philippe Forget με τίτλο «Ζέιτενλικ» για φωνή, πιάνο και βιολοντσέλο, θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά παγκοσμίως, ενώ αξιοσημείωτο είναι πως είναι εμπνευσμένη από τα γράμματα Γάλλων στρατιωτών που βρέθηκαν στους χιτώνες τους, στα κοιμητήρια του Ζέιτενλικ. 

Στις 26 - 27 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί στο Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης (αίθουσα Αλλατίνη-Dassault), το πρώτο σεμινάριο-εργαστήριο του ερευνητικού Κέντρου CREABALK - Δημιουργικά Βαλκάνια.

To CREABALK είναι ο καρπός της συνεργασίας μεταξύ του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης, του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και των Πανεπιστημίων Aix-Marseille και Lumier-Lyon 2 και η συγκεκριμένη δράση έχει στόχο να προσδιορίσει έναν καινοτόμο χώρο πειραματισμού και εκπαίδευσης κοινωνικών επιστημών και καλλιτεχνικών κλάδων, σε κλίμακα περιφέρειας(νοτιοανατολική Ευρώπη, Ανατολική Μεσόγειος) και πέραν από αυτήν.

«Αυτή η πρωτότυπη τοποθέτηση βασίζεται στην έννοια της έρευνας-δημιουργίας, η οποία εξετάζει τις μοναδικότητες και τις συμπληρωματικότητες των επιστημονικών και καλλιτεχνικών προσεγγίσεων, μέσω του πειραματισμού και του διεπιστημονικού διαλόγου, όπως και μέσω της διερεύνησης των αμοιβαίων μεθόδων διαβίβασης και ανάκτησης», δήλωσε η Φωτεινή Τσιμπιρίδου, καθηγήτρια Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, Culture VoredersnGender/LAB, στο πανεπιστήμιο Μακεδονίας.

Παράλληλα, θα πραγματοποιηθεί περιοδική έκθεση με θέμα «Στη δίνη του μεγάλου πολέμου: η Θεσσαλονίκη της στρατιάς της Ανατολής» έως τις 30 Σεπτεμβρίου στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού στο πλαίσιο της 6ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης.

Η έκθεση θα πλαισιωθεί από διεθνές συνέδριο με θέμα της άγνωστες πτυχές της παραμονής της στρατιάς της Ανατολής στη Θεσσαλονίκη.

Από τις 27 Οκτωβρίου ως τς 10 Φεβρουαρίου, το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών του ΑΠΘ, θα φιλοξενήσει την έκθεση «Η στρατιά της Ανατολής ζωγραφίζει τη Θεσσαλονίκη» με 420 έργα Γάλλων στρατιωτών που υπηρέτησαν στο Μακεδονικό Μέτωπο.

Στο πλαίσιο των 53ων Δημητρίων, θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με τον Δήμο Θεσσαλονίκης, η εκτέλεση του έργου «Η Χιονάτη» με την Γαλλίδα χορογράφο Catherine Bay, στις 11 Οκτωβρίου στο Λιμάνι Θεσσαλονίκης, όπως ανακοίνωσε η αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Τεχνών Έλλη Χρυσίδου.

Ακόμη θα πραγματοποιηθούν έκθεση γαλλικής μόδας από τις 15 ως τις 25 Νοεμβρίου στο Μορφωτικό Ίδρυμα της Εθνικής Τράπεζας και στο Γαλλικό Ινστιτούτο, το 7ply project festival με επίκεντρο το σκέιτμπορντ, από την 1η ως τις 6 Οκτωβρίου στο Γαλλικό Ινστιτούτο, η εβδομάδα γεύσεων από τις 8 ως τις 14 Οκτωβρίου, η έκθεση κόμιξ από τις 9 ως τις 11 Νοεμβρίου και η έκθεση ζωγραφικής από τις 22 Νοεμβρίου ως τις 14 Δεκεμβρίου με θέμα τη μετακίνηση Εβραίων της Θεσσαλονίκης στη Γαλλία, το Ολοκαύτωμα και τον επαναπατρισμό ορισμένων στη Θεσσαλονίκη.

Από την 31η Οκτωβρίου ως τις 18 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθεί έκθεση γαλλικών πανεπιστημίων, ενώ εκδήλωση με θέμα «ελληνογαλλικές συζητήσεις» θα γίνει στις 14 Νοεμβρίου και διάλεξη για τους αλλοδαπούς φοιτητές στη Γαλλία θα δοθεί στις 5 Δεκεμβρίου.

Τέλος, τον Μάρτιο του 2019 θα πραγματοποιηθεί η έκθεση και ο κύκλος διαλέξεων με θέμα «Γαλλικές ιστορίες της Θεσσαλονίκης», με έμφαση στους στενούς και μακροχρόνιους δεσμούς που υπάρχουν μεταξύ της Γαλλίας και της Θεσσαλονίκης.

Το αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης θα αναρτηθεί σύντομα.

Δείτε το προγραμμα σπουδών του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης για την ακαδημαϊκή χρονιά 2018 - 2019 εδώ