Skip to main content

Μίνι ντοκιμαντέρ - γροθιά στο στομάχι για τις επιτυχίες των ΑΜΕΑ

Ο Σταύρος Δίτσης, διεθνής μπασκετμπολίστας με αναπηρικό αμαξίδιο εξηγεί γιατί «οι επιτυχίες των ΑΜΕΑ δεν είναι ηρωισμός».

Το μήνυμα πως οι επιτυχίες των ΑΜΕΑ δεν είναι ηρωισμός ευελπιστεί να περάσει με ένα μίνι ντοκιμαντέρ της ιστορίας του ο διεθνής καλαθοσφαιριστής της Εθνικής Ομάδας Μπάσκετ με Αναπηρικό Αμαξίδιο, Σταύρος Δίτσης.

Στο δίλεπτο βίντεο ο 26χρονος μπασκετμπολίστας αναλύει τη στιγμή που ο γιατρός του ανακοινώνει ότι πάσχει από σπάνια ασθένεια, εξηγώντας παράλληλα τις σκέψεις που του έρχονται πρώτες στο μυαλό αλλά και τη δύναμη ψυχής που επιτάσσει πως «όσες φορές και αν πέσεις, χρειάζεται μόνο μία προσπάθεια να σηκωθείς».

«Πολλές φορές θα ακούσεις να σε αποκαλούν ήρωα. Οι ήρωες της ζωής θα γράψουν οι εφημερίδες» αναφέρει στο βίντεο ο Στέφανος Δίτσης και εξηγεί: «Ίσως συγκινήσεις και μερικούς, γιατί δεν άφησες τις βλάβες σου να σταθούν εμπόδιο στην ευτυχία σου. Μα προφανώς τα εμπόδια δεν επιβάλλονται από τις βλάβες στα σώματά μας αλλά από τις αντιλήψεις, τους κανόνες και τις πρακτικές της κοινωνίας. Δεν υπάρχει τίποτα ηρωικό στο να ζεις. Η ζωή είναι αυτή που είναι και εσύ παίζεις το παιχνίδι της».

Ο Σταύρος Δίτσης είναι διεθνής καλαθοσφαιριστής της Εθνικής Ομάδας Μπάσκετ με Αναπηρικό Αμαξίδιο. Διεγνώσθη στα 18 του με Charcot-Marie-Tooth (CMT), μία σπάνια πάθηση που επηρεάζει τα περιφερειακά νεύρα. Τα τελευταία 3 χρόνια αγωνίζεται για τον Μέγα Αλέξανδρο 1994 Θεσσαλονίκης, έχοντας πάρει μέρος σε 2 Final Four πρωταθλήματος, ενώ έχει βραβευτεί ως ο πολυτιμότερος παίκτης (MVP) και πρώτος σκόρερ των τελικών του Κυπέλλου Ελλάδος. Είναι πρωταθλητής Ευρώπης (Γ' κατηγορία) με την Εθνική Ομάδα.

Το μίνι ντοκιμαντέρ επιμελήθηκε ο Κώστας Ντάρδας.