Skip to main content

Μήνυμα Δένδια: Διάλογος με άμεση αποκλιμάκωση ή κυρώσεις στην Τουρκία

Ο υπουργός Εξωτερικών τονίζει πως για να υπάρξει ουσιαστική συζήτηση πρέπει να σταματήσουν οι προκλήσεις και οι απειλές.

«Είμαστε απολύτως έτοιμοι για διάλογο, αλλά χωρίς προσχηματικά επικοινωνιακά τεχνάσματα» είναι το μήνυμα του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στην Άγκυρα λίγες ημέρες πριν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

«Όσον αφορά στις σχέσεις με την Ε.Ε., η επιλογή ανήκει στην Τουρκία: διάλογος με έμπρακτη, ουσιαστική και άμεση αποκλιμάκωση ή κατάλογος κυρώσεων», σημειώνει χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του στη «Ναυτεμπορική».

Ο υπουργός Εξωτερικών τονίζει πως για να υπάρξει ουσιαστική συζήτηση πρέπει να σταματήσουν οι προκλήσεις και οι απειλές, ενώ σημειώνει πως «δυστυχώς διακρίνουμε μια επίμονη προσπάθεια από την Τουρκία να θέσει μονομερώς ζητήματα υπονομεύοντας τις επαφές πριν καν επανεκκινήσουν». Παράλληλα, υπογραμμίζει πως εφόσον οι συζητήσεις δεν οδηγήσουν σε λύση «υπάρχει πάντα η επιλογή της προσφυγής σε ένα δικαιοδοτικό όργανο, όπως το Δικαστήριο της Χάγης, για την επίλυση της γνωστής, μόνης διαφοράς», κάνοντας αναφορά στην «επικράτηση του Διεθνούς Δικαίου επί της πολιτικής των κανονιοφόρων».

Όσον αφορά τα επόμενα βήματα, o Νίκος Δένδιας σημειώνει πως «οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Εξωτερικών επεξεργάζονται τις απαραίτητες κινήσεις για την επέκταση των χωρικών υδάτων της Ελλάδας στα 12 ν.μ. στο Ιόνιο αρχικά, ενώ θα υπάρξει η προετοιμασία για να ακολουθήσουν και άλλες περιοχές». Τέλος, τονίζει πως η αμυντική θωράκιση, εφόσον γίνεται με ορθό προγραμματισμό, μπορεί να συμβάλει στην οικονομική ανόρθωση της χώρας, σημειώνοντας παράλληλα πως «η ενίσχυση της Εθνικής Άμυνας, δηλαδή η εγγύηση της εθνικής ύπαρξης, αποτελεί διαχρονικά υποχρέωση όλων των ελληνικών κυβερνήσεων».