Skip to main content

«Υπομονή τέλος» το μήνυμα των ενστόλων προς την κυβέρνηση από τη Θεσσαλονίκη

Οι ένστολοι ζητούν και φέτος να κατοχυρωθεί η επικινδυνότητα του επαγγέλματός τους, κάτι που ζητούν εδώ και χρόνια από τις εκάστοτε κυβερνήσεις.

Μήνυμα στην κυβέρνηση ότι η υπομονή τους έχει εξαντληθεί έστειλαν από τη Θεσσαλονίκη οι ένστολοι, που αντί της καθιερωμένης διαμαρτυρίας τους στο πλαίσιο της ΔΕΘ, αναμένεται να επιδώσουν αύριο ψήφισμα με τα αιτήματά τους στον υφυπουργό Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης) Σταύρο Καλαφάτη.

Οι ένστολοι επέλεξαν αυτόν τον τρόπο κινητοποίησης, σεβόμενοι τα μέτρα προστασίας κατά της πανδημίας, και έδωσαν σήμερα συνέντευξη Tύπου αναφορικά με τα αιτήματα που έχουν διατυπώσει στις εκάστοτε κυβερνήσεις, αλλά ουδέποτε έχουν ικανοποιηθεί.

Διεμήνυσαν, μάλιστα, πως θα κάνουν υπομονή μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, ενώ στη συνέχεια θα προβούν σε κινητοποιήσεις, τόσο για συνολικά όσο και για εξειδικευμένα αιτήματα για το κάθε σώμα ασφαλείας.

Ζητούν κατοχύρωση της επικινδυνότητας

Μιλώντας εκ μέρους των αστυνομικών υπαλλήλων ο πρόεδρος της ΠΟΑΣΥ Γρηγόρης Γερακαράκος, επισήμανε ότι τόσο οι αστυνομικοί όσο και οι υπόλοιποι ένστολοι ζητούν να κατοχυρωθεί η επικινδυνότητα του επαγγέλματός τους, κάτι που ζητούν εδώ και χρόνια χωρίς ωστόσο να υπάρξει ανταπόκριση από τις εκάστοτε κυβερνήσεις. «Υπομονή τέλος», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γερακαράκος.

Τα αιτήματα των αστυνομικών όπως τα διατύπωσε ο κ. Γερακαράκος είναι:

-αξιόμαχο των Σωμάτων Ασφαλείας με περισσότερες προσλήψεις

-αξιοπρεπές μισθολόγιο

-βαθμολόγιο, εξέλιξη

-όχι διαχωρισμός των οδοιπορικών σε σχέση με αυτά των υπόλοιπων δημοσίων υπαλλήλων

-κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης

Παράλληλα ο πρόεδρος της ΠΟΑΣΥ τόνισε ότι οι αστυνομικοί που προσλαμβάνονται πρέπει να είναι εκπαιδευμένοι και να μην γίνονται ευκαιριακές προσλήψεις ατόμων που αναζητούν εργασία και να ανεβαίνουν σε μηχανάκια με μισθό 500 ευρώ.

Από την πλευρά των Αξιωματικών της ΕΛΑΣ ο πρόεδρος της ΠΟΑΞΙΑ Ανδρέας Βέλιος ζήτησε να αρθούν μνημονιακοί περιορισμοί που ισχύουν για τους αστυνομικούς.

Οργή στους πυροσβέστες

Με μελανά χρώματα περιέγραψαν την κατάσταση που βιώνουν στην εργασία τους οι πυροσβεστικοί υπάλληλοι.

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πυροσβεστών Δημήτρης Σταθόπουλος τόνισε ότι είναι επιτακτική ανάγκη η αντικατάσταση 1.000 οχημάτων που αγγίζουν μέχρι και τα 50 χρόνια ζωής, ενώ τόνισε ότι λόγω και των περιβαλλοντολογικών συνθηκών η δουλειά έχει αυξηθεί στο Σώμα, που σημαίνει ότι είναι απαραίτητη η πρόσληψη επιπλέον 4.000 πυροσβεστών.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Αξιωματικών της Πυροσβεστικής Γιώργος Βιντζηλαίος, αναφέρθηκε στα γεγονότα των πρόσφατων πυρκαγιών και την οξεία κριτική που δέχθηκαν οι συνάδελφοί του, λέγοντας πως «είμαστε ο εύκολος στόχος κριτικής για την ανυπαρξία όλων των υπόλοιπων φορέων που εμπλέκονται στην πυρόσβεση».

Καμπανάκι για το προσφυγικό από τους Λιμενικούς

Η υποστελέχωση στο Λιμενικό Σώμα, σε συνδυασμό με το νέο προσφυγικό κύμα που προβλέπεται ότι θα επηρεάσει την Ελλάδα μετά τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν, είναι σύμφωνα με τον πρόεδρο των Ενώσεων Προσωπικού Λιμενικού Σώματος Παναγιώτη Τσιάνο, μια δύσκολη εξίσωση.

Ο κ. Τσιάνος αναφέρθηκε χαρακτηριστικά στην υποστελέχωση του Λιμενικού Σταθμού Τήλου που φθάνει το 29%, ενώ όπως είπε ανάλογη κατάσταση επικρατεί σε όλο το ανατολικό Αιγαίο.

Επισήμανε, επίσης, ότι υπάρχει εισήγηση για μείωση των εισακτέων στο Λιμενικό Σώμα μέσω των πανελλαδικών Εξετάσεων κατά 140%, κάτι που στο μέλλον θα δημιουργήσει μεγάλο πρόβλημα στην επιχειρησιακή ετοιμότητα του Σώματος.

Όσον αφορά τις Ένοπλες Δυνάμεις, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Στρατιωτικών Βασίλης Ρώτας επισήμανε ότι βασικό αίτημα είναι η διευθέτηση του συνταξιοδοτικού, τονίζοντας πως η πολιτεία οφείλει να αναγνωρίσει τη συμβολή των υγειονομικών των Ενόπλων Δυνάμεων στη διαχείριση της πανδημίας και στον εμβολιασμό.