Skip to main content

Μήνυμα ΕΕ σε ΠΓΔΜ: Ξεχάστε τις εκλογές, τελειώστε με την αναθεώρηση

Απευθύνει σαφή προειδοποίηση να μην υπάρξουν πρόωρες εκλογές, καθώς, όπως αναφέρει, σίγουρα θα προξενούσαν μία καθυστέρηση στην εφαρμογή της Συμφωνίας

Προειδοποίηση προς την πΓΔΜ να μην προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές και να προχωρήσουν γρήγορα στις απαραίτητες συνταγματικές αλλαγές για την αλλαγή του ονόματος, απευθύνει προς τα μέλη της Βουλής των Σκοπιων ο Επίτροπος Διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης Γιοχάνες Χαν.

Σε δηλώσεις του που δημοσιεύονται την Τρίτη στην αυστριακή εφημερίδα Der Standard, ο κ. Χαν τονίζει ότι υπάρχουν αναφορές για απειλές κατά βουλευτών του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE που αποκλίνουν από την κομματική γραμμή και θέλουν να υποστηρίξουν την κυβέρνηση στην Βουλή.

«Μέλη του κόμματος που τάχθηκαν κατά της γραμμής του αρχηγού του κόμματος υπέστησαν γι αυτό κυρώσεις, όπως για παράδειγμα ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του κόμματος, ο οποίος απολύθηκε», αναφέρει.

Όπως τονίζει ο Ευρωπαίος Επίτροπος, αυτό είναι εντελώς απαράδεκτο για ένα κόμμα που έχει την απαίτηση να είναι φιλοευρωπαϊκό και δημοκρατικό.

Ο ίδιος ελπίζει τώρα σε μία διαδικασία διαλόγου, «γιατί η ευρωατλαντική ολοκλήρωση , που τώρα έχει πλησιάσει επιτέλους πολύ κοντά στην επίτευξή της με την λύση της διαφοράς για την ονομασία, αναφέρεται ως στόχος και από το VMRO-DPMNE. Όμως αυτό το κόμμα θα πρέπει να ενεργήσει ανάλογα και να καταστήσει δυνατή την έγκριση της Συμφωνίας. Όλα τα άλλα είναι αναξιόπιστα».

Ο Γιοχάνες Χαν ζητά από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης «να εγκαταλείψει την καταστροφική στάση του και να θέσει το συμφέρον της χώρας και των πολιτών της υπεράνω των κομματικών του συμφερόντων».

Κατά την άποψή του, η Συμφωνία που επιτεύχθηκε με την Ελλάδα για την αλλαγή του ονόματος είναι τόσο σημαντική γιατί ανοίγει και πάλι τον δρόμο για την ευρωατλαντική ολοκλήρωση.

«Επιπλέον, δίνει το μήνυμα σε ολόκληρη την περιοχή, ότι είναι εφικτή η λύση, ακόμη και σε διαφορές που υπήρχαν επί δεκαετίες και ως εκ τούτου πρέπει να εφαρμοστεί χωρίς καθυστέρηση από τη Βουλή η υλοποίηση της αλλαγής του ονόματος», σημειώνει.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος παρατηρεί ότι το δημοψήφισμα είχε καθαρά συμβουλευτικό χαρακτήρα, εκείνο που μετρά είναι, όπως σημειώνει, η αναμφισβήτητη ετυμηγορία υπέρ της Συμφωνίας, με ένα ποσοστό-ρεκόρ 94 % με το οποίο οι πολίτες υπερψήφισαν την αλλαγή του ονόματος, το κάλεσμα για μποϋκοτάρισμα, το οποίο ζήτησαν μερικοί στο VMRO, δείχνει έλλειψη δημοκρατικής ωριμότητας.

Ο ίδιος απευθύνει σαφή προειδοποίηση να μην υπάρξουν πρόωρες εκλογές, καθώς, όπως αναφέρει, σίγουρα θα προξενούσαν μία καθυστέρηση στην εφαρμογή και επικύρωση της Συμφωνίας, τονίζοντας χαρακτηριστικά : «Αμφιβάλω επίσης, εάν, με ουσιαστικές καθυστερήσεις, η ελληνική κυβέρνηση θα ήταν ακόμη σε θέση να περάσει στην Βουλή την Συμφωνία για το όνομα».

Επίσης, κατά την άποψή του, δεν είναι καθόλου σίγουρο, ότι οι πρόωρες εκλογές θα έφερναν στην κυβέρνηση την επιθυμητή πλειοψηφία των δύο τρίτων, που σημαίνει, ότι τώρα υπάρχει η συγκυρία και θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί η μοναδική ευκαιρία, διαφορετικά θα μπορούσε να χαθεί για πολύ καιρό ή και για πάντα, η προοπτική της ένταξης.