Skip to main content

Μήνυμα Ερντογάν προς Τραμπ: Καμία υποχώρηση για τους S-400

Η τοποθέτηση παίρνει ιδιαίτερη αξία δεδομένου ότι ήρθε λίγο πριν τη συνάντησή του με τον Ντόναλντ Τραμπ, στο περιθώριο του G20 της Ιαπωνίας.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα ότι δεν θα πάρξει υποχώρηση όσον αφορά τη συμφωνία για την απόκτηση του συστήματος αντιαεροπορικής και αντιπυραυλικής άμυνας ρωσικής κατασκευής S-400,προσθέτοντας ότι «τα βλέμματα είναι στραμμένα στη διαδικασία παράδοσης», η οποία αναμένεται να γίνει κατά το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου. Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Τούρκος πρόεδρος προβαίνει στην εν λόγω τοποθέτηση, ωστόσο αυτή λαμβάνει ιδιαίτερη αξία, δεδομένου ότι ήρθε λίγο πριν τη συνάντησή του με τον Ντόναλντ Τραμπ, στο περιθώριο του G20 της Ιαπωνίας.

Οι ΗΠΑ έχουν προειδοποιήσει ότι θα επιβάλουν κυρώσεις στην Τουρκία αν προχωρήσει στην υλοποίηση της συμφωνίας για την απόκτηση των S-400 από τη Ρωσία. Ωστόσο, η Αγκυρα έχει απορρίψει τις προειδοποιήσεις αυτές και έχει δηλώσει ότι δεν θα υποχωρήσει.

Οι σχέσεις μεταξύ των συμμάχων στο ΝΑΤΟ έχουν ενταθεί. Σε δηλώσεις που έκανε πριν από τις συνομιλίες που αναμένεται να έχει με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, στο περιθώριο της συνόδου του G20, ο πρόεδρος Ερντογάν σημείωσε επίσης ότι είναι σημαντικό να ολοκληρωθεί ο πρώτος αντιδραστήρας στον πυρηνικό σταθμό του Ακούγιου ως το 2023.