Skip to main content

Μήνυμα κατά της ιδιωτικοποίησης του νερού από το πάρκο της ΧΑΝΘ (φωτο)

Εκδήλωση για το νερό στο πάρκο ΧΑΝΘ: «Η κυβέρνηση θέλει έμμεση ιδιωτικοποίηση και φυσικά ακριβό εμπόρευμα για τον κόσμο που θα πληρώνει»

Για έμμεση ιδιωτικοποίηση του νερού κατηγορεί την κυβέρνηση ο Γιώργος Αρχοντόπουλος, πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων της ΕΥΑΘ, σε δηλώσεις που έκανε στο περιθώριο της ενημερωτικής εκδήλωσης που πραγματοποιείται σήμερα στο πάρκο της ΧΑΝΘ κατά της ιδιωτικοποίησης του νερού.

«Η κυβέρνηση έχει βρει έναν έμμεσο τρόπο να μετατρέψει τις εταιρείες ύδρευσης, εφόσον δεν μπορεί να τις ιδιωτικοποιήσει απόλυτα, σε νομισματοκοπεία, δηλαδη σε μηχανές παροχής χρήματος σε εργολάβους», τόνισε, φέρνοντας ως παράδειγμα το ΣΔΙΤ που ετοιμάζεται στην Αθήνα, αλλά και αυτό που ετοιμάζεται στη Χαλκιδική όπου η ΕΥΑΘ μπαίνει μαζί με τη Σουέζ, τη μεγαλύτερη πολυεθνική νερού.

«Στην ουσία ο ελληνικός λαός θα πληρώνει την ΕΥΑΘ και την ΕΥΔΑΠ και η ΕΥΑΘ και η ΕΥΔΑΠ θα δίνουν το χρήμα στους εργολάβους και τις πολυεθνικές. Αυτό ειναι το πλάνο της κυβέρνησης: μια έμμεση ιδιωτικοποίηση του νερού και φυσικά ακριβό εμπόρευμα για τον κόσμο που θα πληρώνει», υπογράμμισε.

Στο ίδιο πνεύμα, ο Μανώλης Χαρατσής, γγ του συλλόγου προσωπικού της ΕΥΔΑΠ, δήλωσε πως οι ενωσιακές συνθήκες που αντιμετωπίζουν το νερό ως εμπόρευμα και όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις από τη δεκαετία του '90 στοχεύουν στο να κάνουν το νερό να λείψει από τα λαϊκά νοικοκυριά, γιατί το αντιμετωπίζουν ως εμπόρευμα. «Προχωράνε αυτήν την περίοδο σε μια νέα φάση που θα δώσουν και τις υποδομές απ’ ό,τι φαίνεται, δηλαδή τα αποθέματα του νερού της χώρας τα οποία στην ουσία θα μπορούν να τα διαχειρίζονται μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι εις βάρος των λαϊκών συμφερόντων.

Εκπροσωπώντας το ΠΑΜΕ, που διοργανώνει την εκδήλωση, ο Γιάννης Κουρμούλης, τόνισε πως όταν το νερό αντιμετωπίζεται ως εμπόρευμα χαμένοι είναι ο λαός και οι εργαζόμενοι και κερδισμένοι είναι οι μεγαλοεπιχειρηματίες που λυμαίνονται τον χώρο.

«Αντί για αυτό εμείς προτείνουμε το νερό να είναι λαϊκή περιουσία που σημαίνει ενιαίος φορέας διαχείρισης, ο οποίος θα αναλαμβάνει όλες τις πτυχές της λειτουργίας και της διαχείρισης για το νερό, ώστε μοναδικό κριτήριο να είναι η ικανοποίηση των διευρυμένων λαϊκών αναγκών», σημείωσε.

Στην εκδήλωση πραγματοποιήθηκαν ομιλίες ενώ αξίζει να σημειωθεί πως τηρήθηκαν όλες οι απαραίτητες αποστάσεις.