Skip to main content

Ιστορικό Κέντρο: Νέα καταστήματα θα φέρουν 150 θέσεις εργασίας

Οι επαγγελματίες στις αγορές Μπεζεστένι, Άθωνος και Καπάνι ζητούν νέες άδειες καταστημάτων στις ιστορικές αγορές. Τι λέει ο αντιδήμαρχος Ανάπτυξης

Με την πρόταση του Συμπαραστάτη του Δημότη Τόλη Αγγελόπουλου συντάσσονται οι επαγγελματίες του Ιστορικού Κέντρου της πόλης, οι οποίοι απέστειλαν επιστολή για το θέμα στον δήμο Θεσσαλονίκης.

Οι επαγγελματίες ζητούν και αυτοί την τροποποίηση του προεδρικού διατάγματος ώστε να αυξηθούν οι ποσοστώσεις που προβλέπονται για τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος στις αγορές Μπεζεστένι, Βατικιώτη(Άθωνος) και Βλάλη(Καπάνι).

«Σήμερα η επισκεψιμότητα στην περιοχή έχει περιοριστεί σημαντικά», επισημαίνεται στην επιστολή του Συλλόγου Επαγγελματιών Ιστορικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με τον οποίο «είναι έτοιμες νέες επαγγελματικές προτάσεις να αναπτυχθούν στην περιοχή, που θα προσδώσουν αξία και θα αποτελέσουν σημεία αναφοράς». Ενδεικτικά αναφέρουν ότι στην περιοχή της πλατείας Άθωνος σήμερα είναι κλειστά 60 καταστήματα σε σύνολο 198 σημείων εμπορικού ενδιαφέροντος. Οι επαγγελματίες εκτιμούν ότι μέσα από την αλλαγή της ποσόστωσης θα επέλθει άμεση ανάπτυξη στην περιοχή και θα δημιουργηθούν περισσότερες από 150 νέες θέσεις εργασίας.

Υπενθυμίζεται ότι το προεδρικό διάταγμα προκειμένου να προστατέψει τις παραδοσιακές χρήσεις των καταστημάτων της αγοράς, προβλέπει εντός των αγορών η λειτουργία παραδοσιακών καφενείων, ουζερί κλπ σε ποσοστό από 5% στην αγορά Βλάλη, 10% στην αγορά Μπεζεστένι και 15% στην αγορά Βατικιώτη.

Εκπρόσωποι του Συλλόγου είχαν για το θέμα συνάντηση με τον αντιδήμαρχο Ανάπτυξης Πέτρο Λεκάκη, ο οποίος χαρακτήρισε αρχικά «δίκαιο το αίτημά τους». Τόνισε ότι ο δήμος είναι ανοιχτός στο να συζητήσει αυτό το ενδεχόμενο και να κινήσει τις διαδικασίες για την αλλαγή των ποσοστώσεων. Ωστόσο, έστειλε μήνυμα στους επαγγελματίες ότι για να γίνει αυτό, θα πρέπει πρώτα οι ίδιοι να συμμορφωθούν και να μην είναι παραβατικοί. «Τα καταστήματα που έχουν μείνει στην πλατεία Άθωνος δεν τηρούν σε καμία περίπτωση αυτά που τους έχουμε πει. Δε μπορούμε να προχωρήσουμε σε μια κίνηση όπου θα χορηγήσουμε νέες άδειες υγειονομικού ενδιαφέροντος, εάν πρώτα οι υπάρχουσες επιχειρήσεις δε συμμορφωθούν σε αυτά που λένε οι διατάξεις του δήμου», υπογράμμισε ο κ. Λεκάκης.

Ο αντιδήμαρχος Ανάπτυξης κάλεσε πάντως τους επιχειρηματίες με καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος σε μια νέα συμφωνία με την οποία θα λειτουργούν σε πνεύμα νομιμότητας σε όλη την πόλη χωρίς να χρειάζεται ο δήμος να μπαίνει σε άλλες διαδικασίες. Αφορμή στάθηκε το αίτημα των καταστηματαρχών που δραστηριοποιούνται πάνω από την οδό Μητροπόλεως να μπορούν και εκείνοι να αναπτύσσουν υαλοπετάσματα.

Χρήση Γης για τα τραπεζοκαθίσματα προτείνει ο Μπουτάρης

Να ενεργοποιηθεί η παλαιότερη πρόταση για τη συγκρότηση διαπαραταξιακής επιτροπής για τα τραπεζοκαθίσματα κάλεσε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης. Αφορμή στάθηκε το νομοσχέδιο του υπουργείο Οικονομίας για το «νέο θεσμικό πλαίσιο για την άσκηση οικονομικής δραστηριότητας». «Το βασικότερο από όλα είναι η χρήση γης, σε ποιες περιοχές θα μπορούν να δημιουργούν καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος κυρίως στο κέντρο της πολης» επισήμανε ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης

Όπως υποστηρίζει η ΚΕΔΕ σύμφωνα με το νομοσχέδιο καταργούνται η άδεια ίδρυσης και λειτουργίας από τους Δήμους, η άδεια μουσικών οργάνων σε εστιατόρια, μπαρ κ.ά., γεγονός που θα προκαλέσει σημαντικά προβλήματα στα κέντρα των αστικών πόλεων, στα ιστορικό κέντρο και γενικότερα σε όλους τους Δήμους.

Από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος Ανάπτυξης Πέτρος Λεκάκης επισήμανε ότι με το νομοσχέδιο επιλύονται πολλά γραφειοκρατικά εμπόδια για τις επιχειρήσεις αλλά δε γίνεται να χορηγείται άδεια χωρίς κανέναν έλεγχο. «Πραγματικά είναι ένας νέος νόμος, ο οποίος μπορεί να σταματήσει τη γραφειοκρατία στους δήμους αλλά στο να σταματήσουμε τη γραφειοκρατία και να πάμε στο άλλο άκρο, το οποίο είναι ότι χορηγούμε άδεια χωρίς έλεγχο έχει διαφορά.. Δεν ρωτήθηκε για το θέμα καθόλου η τοπική αυτοδιοίκηση», τόνισε χαρακτηριστικά.

Όπως εξήγησε ο κ. Λεκάκης σύμφωνα με το νομοσχέδιο, «σταματάει για την ίδρυση καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος ο προληπτικός έλεγχος από τις τοπικές υπηρεσίες. Το υγειονομικό δε θα πηγαίνει να ελέγχει εάν το κατάστημα πληρoί τις προϋποθέσεις. Απλά θα ενημερώνει με ένα φαξ ότι ξεκινάει την δραστηριότητά του και μετά θα γίνεται ο έλεγχος».

Το Δ.Σ της ΚΕΔΕ, ήδη από τον Αύγουστο του 2016, είχε ζητήσει να εξαιρεθούν οι αδειοδοτήσεις των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, θεάτρων κινηματογράφων και λοιπών ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων καθώς και των μουσικών οργάνων, από τις διατάξεις του σχεδίου νόμου. Χθες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας Αλέξης Χαρίτσης υποσχέθηκε βελτιωτικές αλλαγές, στη διάταξη που αφορά την χορήγηση άδειας μουσικής, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει διάθεση υποτίμησης του ρόλου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην οποία παραμένει η αρμοδιότητα.