Skip to main content

Μήνυμα Μακρόν στα συνδικάτα για «εκεχειρία» τα Χριστούγεννα

Ο πρόεδρος της Γαλλίας κάλεσε τους εργαζομένους να διακόψουν τις απεργίες τους κατά τη διάρκεια των διακοπών για να μην προκληθεί χάος στις μεταφορές.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν κάλεσε το Σάββατο τα συνδικάτα να διακόψουν τις απεργίες τους κατά τη διάρκεια των διακοπών των Χριστουγέννων ώστε να μην προκληθεί χάος στις μεταφορές.

«Οι απεργιακές δράσεις είναι δικαιολογοημένες και προστατεύονται από το Σύνταγμα, όπως πιστεύω ότι υπάρχουν στιγμές που είναι σωστό να κάνεις εκεχειρία, από σεβασμό για τις οικογένειες και την οικογενειακή ζωή», είπε ο Μακρόν, από την Ακτή Ελεφαντοστού όπου βρίσκεται.

Οι απεργιακές κινητοποιήσεις που διαρκούν εδώ και δύο εβδομάδες, με τους εργαζομένους να αντιτίθεται στη σχεδιαζόμενη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος -που περιλαμβάνει και την κατάργηση των ειδικών καθεστώτων σε τομείς όπως οι σιδηρόδρομοι- έχουν παραλύσει τη Γαλλία. Παρά τις εκκλήσεις ορισμένων συνδικάτων να σταματήσουν οι απεργίες κατά τη διάρκεια των εορτών, πολλές οργανώσεις, ιδίως στους σιδηροδρόμους, συνεχίζουν.

Ο Μακρόν τόνισε ότι η διακοπή δεν θα σημαίνει ότι τα συνδικάτα εγκατέλειψαν τα αιτήματά τους αλλά θα δείξει «την αίσθηση ευθύνης και τον σεβασμό που οφείλεται στον γαλλικό λαό» και σε όσους θέλουν να επανενωθούν με τις οικογένειές τους αυτήν την περίοδο, αναμεταδίδει το ΑΜΠΕ.

Σήμερα εκτελέστηκαν μόνο τα μισά από τα δρομολόγια των τρένων TGV (υπερταχείες) ενώ κλειστές παρέμειναν και οι μισές γραμμές του μετρό στο Παρίσι.