Skip to main content

Μήνυμα Μηταράκη: Δεν είναι ανεκτά τα έκτροπα σε δομές μεταναστών

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα από τη Σάμο μετά τα επεισόδια σε καταυλισμό στο Βαθύ

Στη Σάμο βρέθηκε το πρωί ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, στη σκιά των προχθεσινών και χθεσινών επεισοδίων και των εμπρησμών στον καταυλισμό του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης, στο Βαθύ.

Ο υπουργός επισκέφθηκε το ΚΥΤ όπου και συνομίλησε με κατοίκους της περιοχής. Ακολούθησε σύσκεψη με αυτοδιοικητικά στελέχη, εκπροσώπους των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, καθώς και φορείς του νησιού.

Σύμφωνα με τον κ. Μηταράκη, «η κατάσταση στη Σάμο είναι ιδιαίτερα δύσκολη. Η ανοικτή δομή στο Βαθύ πρέπει να κλείσει άμεσα, εντός της χρονιάς, και να μεταφερθούν οι διαμένοντες μετά από μία πολύ ουσιαστική αποσυμφόρηση, σε κλειστή ελεγχόμενη δομή στου Ζερβού. Ευχαριστώ το δημοτικό συμβούλιο της Ανατολικής Σάμου για την στήριξη του για αυτή τη προσπάθεια» ανέφερε και σημείωσε:

«Στέλνω ένα ξεκάθαρο μήνυμα: δεν είναι ανεκτά τέτοια έκτροπα. Έχουν γίνει 22 συλλήψεις από την ΕΛΑΣ, θα ασκηθούν διώξεις κακουργηματικού χαρακτήρα. Είναι ξεκάθαρο ότι όσοι έρχονται στη χώρα μας και υποβάλλουν αίτημα ασύλου, είναι υποχρεωμένοι, και από τη Σύμβαση της Γενεύης, να σέβονται την ελληνική νομοθεσία. Είμαστε χώρα, δεν είμαστε ξέφραγο αμπέλι. Δεν δεχόμαστε εκδηλώσεις βίας στις δομές προσφύγων και μεταναστών, οι οποίες βάζουν σε κίνδυνο και τις ζωές των διαμενόντων, αλλά και των κατοίκων της Σάμου» τόνισε.

Όπως συμπλήρωσε, έχουν ήδη δοθεί οι σχετικές εντολές για άμεση αποκατάσταση των ζημιών, ενώ σε συνεννόηση με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη εξετάζεται θετικά το αίτημα ενίσχυσης των ανδρών της Ελληνικής Αστυνομίας στο νησί.

Σχετικά με τα μέτρα αποσυμφόρησης στη Σάμο, ο κ. Μηταράκης δήλωσε ότι «παίρνουμε διαρκώς κόσμο, έχει γίνει ήδη μία ουσιαστική αποσυμφόρηση. Έχουν φύγει 2.000 άνθρωποι από εδώ από την αρχή της χρονιάς, συνεχίζουμε σε όλα τα νησιά κάθε μήνα να μειώνουμε τους διαμένοντες. Αυτό που παίζει καταλυτικό ρόλο είναι οι μηδενικές πλέον ροές στη χώρα, τον Απρίλιο του 2020, χάρη στις πολύ μεγάλες προσπάθειες των ανδρών και γυναικών των Σωμάτων Ασφαλείας» υπογράμμισε.

Για την επέκταση της κλειστής δομής στη θέση Ζερβού, ο κ. Μηταράκης είπε πως τα έργα επέκτασης ξεκινούν άμεσα. «Ευελπιστούμε ότι τους επόμενους μήνες θα είναι σε θέση να λειτουργήσει. Συγχρόνως θα κλείσει η ανοικτή δομή. Δεν θα λειτουργήσουν παράλληλα πέραν των 15-20 ημερών οι δύο δομές. Θεωρούμε ότι η μετακίνηση των δομών, εκτός αστικού ιστού και η μετατροπή τους από ανοικτές σε κλειστές και ελεγχόμενες, μαζί με μία ουσιαστική αποσυμφόρηση των νησιών, θα βοηθήσει, ώστε μέσα στη χρονιά να αλλάξουν οι συνθήκες που επικρατούν στα πέντε νησιά του Αιγαίου» κατέληξε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου.