Skip to main content

Μήνυμα Μητσοτάκη στην Τουρκία: Τα σύνορά μας, σύνορα της ΕΕ

Η Ελλάδα -όπως είπε ο πρωθυπουργός- είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα ζητήματα ασφαλείας μας είναι επίσης ζητήματα της Ένωσης

«Η πανδημία δεν έχει νικηθεί και δεν θα κουραστώ να λέω στους Έλληνες ότι δεν πρέπει να γίνουμε θύματα της επιτυχίας μας, δεν πρέπει να χαλαρώσουμε υπερβολικά» τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συζήτηση που είχε σήμερα το απόγευμα με τον ιστορικό, καθηγητή στο πανεπιστήμιο Stanford, Νίαλ Φέργκιουσον στο πλαίσιο του Φορουμ των Δελφών.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός επισήμανε με έμφαση ότι πρέπει να τηρούμε αυστηρά τα μέτρα ασφαλείας που προτείνουν οι ειδικοί και χαρακτήρισε « εξαιρετική» τη δουλειά που έγινε για την αντιμετώπιση της επιδημίας.

«Να είμαστε προσεκτικοί, να φοράμε μάσκες όπου οι ειδικοί μας λένε ότι χρειάζεται -στα μέσα μαζικής μεταφοράς ή μέρη όπου πρέπει να έχουμε στενές επαφές- να προσέχουμε τα ευάλωτα πρόσωπα και να έχουμε καλές επιδόσεις στην ιχνηλάτηση επαφών. Κάναμε εξαιρετική δουλειά στην ιχνηλάτηση στην Ελλάδα και καταφέραμε να κρατήσουμε τον αριθμό των κρουσμάτων σε χαμηλά επίπεδα» είπε χαρακτηριστικά ο κ.Μητσοτάκης.

Αναφερόμενος στη διαχείριση της επιδημίας ο κ.Μητσοτάκης τόνισε ότι είχε να επιλέξει ανάμεσα στις οικονομικές συνέπειες, τις οικονομικές επιπτώσεις των επιλογών που θα έκανε, και την προστασία των ανθρώπινων ζωών, όσων κατοικούν στην Ελλάδα, τους Έλληνες αλλά και τους πρόσφυγες, που εξ ορισμού ήταν πιο ευάλωτοι. Επιπλέον -όπως είπε- γνώριζε « ότι έχουμε ένα τραυματισμένο σύστημα υγείας κι έναν σχετικά ηλικιωμένο πληθυσμό, επομένως δεν είχαμε σπουδαία « χαρτιά» στην αρχή της πανδημίας. Και αυτό με έπεισε ότι έπρεπε να αντιδράσω νωρίτερα παρά αργότερα».

Εξέφρασε την πεποίθηση ότι είχαν άδικο και έκαναν λάθος όσοι επιχειρηματολογούσαν κατά των lockdowns, επειδή ήθελαν να συνεχιστεί η οικονομική δραστηριότητα και εκτίμησε ότι οι χώρες που είχαν καλές επιδόσεις στον περιορισμό της επιδημίας, στην πρώτη φάση τουλάχιστον, « είναι αυτές που θα αναδυθούν ισχυρότερες καθώς εισερχόμαστε στο στάδιο της ανάκαμψης.

Περιέγραψε ως πρώτη προτεραιότητα στην οικονομία την στήριξη της απασχόλησης, και σημείωσε ότι οι αγορές εμπιστεύονται αυτή την κυβέρνηση και καταλαβαίνουν ότι υπό αυτές τις συνθήκες πρέπει να γίνουν μεγάλες κρατικές δαπάνες ώστε να υποστηριχθεί η πραγματική οικονομία και ειδικά για να προστατευθούν θέσεις εργασίας.

« Πρέπει να ξοδεύουμε χρήματα σοφά και το έχουμε πράξει. Συγκροτήσαμε ένα πολύ μεγάλο, για τα ελληνικά δεδομένα, πρόγραμμα στήριξης: 14 δισεκατομμύρια σε δημοσιονομικά μέτρα και 10 δισεκατομμύρια σε εγγυήσεις. Κύριος στόχος μας ήταν να στηρίξουμε την απασχόληση» είπε ο κ.Μητσοτάκης.

Θέλουμε απόθεμα « πυρομαχικών»

Αναφερόμενος στο μεγάλο δημόσιο χρέος το οποίο χαρακτήρισε « μεγάλη κληρονομιά» περιέγραψε την αντίθεσή του με τις θέσεις της αντιπολίτευσης:

« Σε αντίθεση με τις προτροπές της αντιπολίτευσης να ξοδέψουμε σαν να μην υπάρχει αύριο, εμείς θέλουμε να έχουμε απόθεμα « πυρομαχικών», διότι δεν γνωρίζουμε πότε θα τελειώσει η κρίση. Και, φυσικά, μολονότι η ευρωπαϊκή πρόταση για ταμείο ανάκαμψης είναι πολύ φιλόδοξη και τολμηρή, δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμα, άρα δεν μπορούμε να ξοδέψουμε χρήματα που δεν έχουμε ακόμα» είπε ο πρωθυπουργός.

Σημείωσε δε, ότι πρέπει πρώτα να οριστικοποιηθεί η ευρωπαϊκή πρόταση, να υπογραφεί, να σφραγιστεί και να εγκριθεί από το Συμβούλιο, και μετά θα γνωρίζει η κυβέρνηση ακριβώς πόσο μεγάλο περιθώριο έχει ώστε να κινηθεί, και πόσο δημοσιονομικό χώρο μπορεί να χρησιμοποιήσει προκειμένου να στηρίξει την οικονομία σε αυτή την πολύ δύσκολη περίοδο.

« Αυτή η κρίση είναι πολύ διαφορετική από την κρίση του 2010. Δεν υπάρχει ηθική διάσταση τώρα. Δεν υπάρχουν « καλοί» και « κακοί» τύποι. Ουδείς ωφελήθηκε από την καλοσύνη των άλλων, πρόκειται για συμμετρικό σοκ που επηρεάζει τους πάντες. Αυτό, πιστεύω, σε έναν βαθμό επηρέασε τον τρόπο σκέψης της Γερμανίας» είπε συγκεκριμένα ο κ.Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός είπε ακόμη ότι η χώρα μας βγαίνει ισχυρότερη από αυτή την κρίση και πρόσθεσε ότι « ήταν μια αναπάντεχη -για κάποιους- επιτυχία (surprise story). Ουδείς περίμενε ότι η Ελλάδα θα τα πήγαινε τόσο καλά. Νομίζω ότι το brand της χώρας ενισχύθηκε. Πολλές μεταρρυθμίσεις προχώρησαν κατά τη διάρκεια της κρίσης, είναι αξιοσημείωτο το πόσο γρήγορα έγινε ο ψηφιακός μετασχηματισμός του κράτους».

Απάντηση και από Ευρώπη στην Τουρκία

« Αν η Τουρκία επιχειρήσει να παραβιάσει τα κυριαρχικά δικαιώματα μας, δεν θα λάβει μόνο την απάντηση της Ελλάδας, αλλά είμαι σιγουρος ότι θα λάβει απάντηση και από την Ευρώπη. Δεν πρόκειται για τον δρόμο που θα ήθελα να ακολουθήσουμε, αλλά όλοι πρέπει να γνωρίζουν ότι θα υπάρξουν σοβαρές συνέπειες εάν αυτό συμβεί είπε ο κ.Μητσοτάκης αναφερόμενος στα ελληνοτουρκικά, και χαρακτήρισε « δύσκολη» τη σχέση με τη γειτονα χώρα.

Όπως είπε η Τουρκία ήταν εξαιρετικά προκλητική στις δραστηριότητές της κατά τους τελευταίους μήνες, « ειδικά όσον αφορά την υπογραφή την συμφωνίας με την Λιβύη για την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών, την οποία θεωρούμε απολύτως άκυρη, δίχως καμιά ισχύ. Αρκεί να ρίξεις μια ματιά στον χάρτη για να καταλάβεις γιατί αυτή η συμφωνία δεν βγάζει νόημα, ούτε στο ελάχιστο. Στον αντίποδα, η Ελλάδα υπέγραψε συμφωνία με την Ιταλία για την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών, σεβόμενη πλήρως το Διεθνές Δίκαιο και τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας. Έτσι λύνουμε τα προβλήματα στην γειτονιά μας».

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι δεν πρόκειται για ελληνοτουρκικό πρόβλημα, αλλά είναι πρόβλημα ΕΕ - Τουρκίας.

Η Ελλάδα -όπως είπε- είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα ζητήματα ασφαλείας μας είναι επίσης ζητήματα της Ένωσης και όταν φυλάμε και προστατεύουμε τα σύνορά μας υπερασπιζόμαστε τα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

« Θυμίζω ότι όταν ξέσπασε η κρίση στις αρχές Μαρτίου, όταν έλαβε χώρα η απόπειρα να περάσουν στην Ελλάδα, υπό την καθοδήγηση της Τουρκίας, την ενθάρρυνση της τουρκικής κυβέρνησης, και καταφέραμε να προστατεύσουμε τα σύνορά μας, δύο ημέρες αργότερα η ηγεσία της ΕΕ επισκέφτηκε τα βορειοανατολικά σύνορά μας σε μία ένδειξη αλληλεγγύης» είπε ο πρωθυπουργός.

Τέλος είπε ότι η Ελλάδα είναι πάντα ανοιχτή σε διάλογο με την Τουρκία, στο ζήτημα της οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών, και εκτίμησε ότι « μπορούμε να συζητήσουμε έντιμα κι αν τελικά συμφωνήσουμε ότι διαφωνούμε, υπάρχουν πάντα τρόποι να μεταφέρουμε το θέμα στο Διεθνές Δικαστήριο, στη Χάγη, ύστερα από κοινή συμφωνία για το πώς μπορούμε να λύσουμε αυτό το ζήτημα, αλλά πάντα με απόλυτο σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο. Δεν είναι η εποχή για τη διπλωματία των κανονιοφόρων, αυτού του τύπου η λογική ανήκει σε άλλους αιώνες».

« Αν δεν αντέχεις τη ζέστη, μη μπαίνεις στην κουζίνα»

Τέλος ο κ.Μητσοτάκης αναφέρθηκε στις εμπειρίες και τα διδάγματα που αποκόμισε το τελευταίο διάτημα με αφορμή την αντιμετώπιση της επιδημίας, και είπε ότι το μεγάλο δίδαγμα που άντλησε είναι το πώς λαμβάνεις γρήγορα αποφάσεις, υπό εξαιρετικά μεγάλη πίεση και με περιορισμένες πληροφορίες.

« Συγκεντρώνεις όσες πληροφορίες μπορείς, αλλά ποτέ δεν θα είσαι απόλυτα σίγουρος, αν περιμένεις ώστε να φτάσεις στο σημείο να είσαι απόλυτα σίγουρος τότε δεν θα λάβεις καμία απόφαση. Σε κάποιο σημείο πρέπει να εμπιστευτείς τα δεδομένα και το ένστικτό σου και να κάνεις αυτό που θεωρείς σωστό» είπε ο πρωθυπουργός και κατέληξε απευθυνόνενος στο συνομιλητή του:

«Όπως λέτε εσείς οι αγγλοσάξονες, αν δεν αντέχεις τη ζέστη μη μπαίνεις στην κουζίνα».