Skip to main content

Ενωτικός Μπάιντεν στην επινίκια ομιλία: Να γιατρέψουμε την Αμερική μας (vid)

Θα εργαστώ το ίδιο σκληρά για εκείνους που δεν με ψήφισαν, όσο και για εκείνους που με επέλεξαν, δήλωσε ο Δημοκρατικός εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ.

«Ο λαός αυτής της χώρας μίλησε. Μας έδωσε μια ξεκάθαρη νίκη»: Σε εορταστικό κλίμα, μπροστά σε ένα πλήθος υποστηρικτών του στο Γουίλμινγκτον στο Ντέλαγουερ, ο Τζο Μπάιντεν, συνοδευόμενος από την αντιπρόεδρό του Κάμαλα Χάρις, σήμερα τα ξημερώματα ώρα Ελλάδας, κήρυξε την νίκη του στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές, δεσμευόμενος να «είναι ένας πρόεδρος που θα επιδιώκει να ενώνει και όχι να διχάζει».

Στην επινίκια ομιλία του ο Δημοκρατικός εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ, ο οποίος επικράτησε του Ντόναλντ Τραμπ μετά από μια σκληρή εκλογική μάχη, κάλεσε τους Αμερικανούς να μην αντιμετωπίζουν πλέον τους «αντιπάλους τους ως εχθρούς».

Απευθυνόμενος άμεσα στους υποστηρικτές του Ρεπουμπλικάνου αντιπάλου του, είπε: «Ας δώσουμε ο ένας στον άλλο μια ευκαιρία...Έφτασε η ώρα να βάλουμε στην άκρη τη σκληρή ρητορική, να ρίξουμε τους τόνους, να δούμε ο ένας τον άλλον, να ακούσουμε ο ένας τον άλλον ξανά». «Ήρθε η στιγμή να θεραπεύσουμε την Αμερική».

«Έκανα εκστρατεία για να αποκαταστήσω την ψυχή της Αμερικής, να ανοικοδομήσω τη ραχοκοκαλιά αυτού του έθνους, τη μεσαία τάξη και να κάνω την Αμερική να σεβαστεί ξανά τον κόσμο», δήλωσε ο εκλεγμένος πρόεδρος.

Χωρίς να αναφερθεί άμεσα στον αντίπαλό του, ο πρώην αντιπρόεδρος του Μπαράκ Ομπάμα τόνισε ότι κατανοεί την «απογοήτευση» των ψηφοφόρων του Τραμπ, ο οποίος αρνείται να παραδεχτεί την ήττα του.

«Θα εργαστώ το ίδιο σκληρά για εκείνους που δεν με ψήφισαν, όσο και για εκείνους που με επέλεξαν», δεσμεύτηκε ο 77χρονος Μπάιντεν, μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Πρόσθεσε πως ο αμερικανικός λαός επιθυμεί οι Δημοκρατικοί και οι Ρεπουμπλικάνοι να συνεργαστούν, ανάφεροντας ότι ο ίδιος θέλει να τελειώνει η «δαιμονοποίηση μέσα στην Αμερική».

Η ομιλία του Τζο Μπάιντεν έχει ως εξής:

«Καλησπέρα φίλοι μου Αμερικανοί. Κάναμε ένα ιστορικό ρεκόρ ψήφων. Μπορώ να πω πως με εξέπληξε. Βλέπω χαμόγελα ελπίδας για ένα καλύτερο αύριο που θα βάλει σε πρώτη προτεραιότητα τη μεσαία τάξη, τη ραχοκοκαλιά αυτού του τόπου. Θα είμαι ένας πρόεδρος που δεν θα χωρίσει τον λαό αλλά θα τον ενώσει σαν ένας άνθρωπος που δεν βλέπει κόκκινες και μπλε Πολιτείες, αλλά Ηνωμένες Πολιτείες. Δεν θα βρισκόμουν εδώ χωρίς τη στήριξη της γυναίκας μου, της Τζιλ και της οικογένειάς μου.

Η Τζιλ είναι μια καθηγήτρια για ολόκληρη την Αμερική, είναι μια πολύ ωραία ημέρα για εσάς, πραγματικά. Είμαι υπερήφανος για αυτή, θα έχω την τιμή να υπηρετήσω με εκείνη δίπλα μου και με την πρώτη μαύρη γυναίκα που θα είναι αντιπρόεδρος σε αυτή τη χώρα, την Καμάλα. Τίποτα δεν είναι αδύνατο στις ΗΠΑ και πολύ άργησε κιόλας. Η Αμερική γύρισε προς τη Δικαιοσύνη.

Είμαι υπερήφανος για την καμπάνια που διοργανώσαμε, συντηρητικοί, προοδευτικοί, gay, straight, ασιάτες, λατίνοι, όλοι μαζί. Κυρίως η αφροαμερικανική κοινότητα που με στήριξε τόσο πολύ, της είμαι ευγνώμων. Θα συνεχίσω να τη στηρίζω κι εγώ. Θα φροντίσουμε και για όσους ψήφισαν τον πρόεδρο Τραμπ. Είναι ώρα να αφήσουμε στην άκρη τη σκληρή ρητορική, να κάνουμε πρόοδο, να σταματήσουμε να αντιμετωπίζουμε τους αντιπάλους μας σαν εχθρούς. Είναι ο καιρός να γιατρέψουμε την Αμερική μας.

Τώρα που τελείωσε αυτή η εκστρατεία, ποια είναι η εντολή του λαού αν όχι αυτή; Θα χρησιμοποιήσουμε τη δύναμη της ισότητας, της δικαιοσύνης και της ελπίδας για να κερδίσουμε τις μάχες της εποχής μας, όπως η πανδημία, ο συστημικός ρατσισμός, η οικονομία, η κλιματική αλλαγή. Θέλουμε να επαναφέρουμε την ισότητα, τη δημοκρατία και να δώσουμε ίσες ευκαιρίες.

Η δουλειά μας ξεκινάει με το να ελέγξουμε τον COVID-19. Τη Δευτέρα θα ορίσω μια ομάδα συμβούλων για να σταματήσουμε αυτή την πανδημία με ορίζοντα τις 20 Ιανουαρίου. Θα είναι ένα σχέδιο βασισμένο πάνω στην επιστήμη. Θα νικήσουμε αυτή την πανδημία. Η δουλειά μας θα είναι για όλους ανεξαρτήτως πίστης και ταυτότητας.

Η Αμερική στα καλύτερά της είναι ένας λαμπερός φάρος. Θα ηγηθούμε όχι με τη δύναμή μας, αλλά με το καλό μας παράδειγμα. Η Αμερική είναι οι ευκαιρίες. Όλοι μπορούν να ακολουθήσουν τα όνειρά τους. Πιστεύω στις δυνατότητες που μπορεί να δώσει αυτή η χώρα. Κοιτάζουμε σε ένα μέλλον που θα μπορεί να γιατρέψει τις ασθένειες, να δώσει δουλειές με αξιοπρέπειες. Ως χώρα ποτέ δε μείναμε πίσω. Αυτό θα κάνω και τώρα».

Ο Τζο Μπάιντεν εξελέγη 46ος Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών

Ο Τζο Μπάιντεν κέρδισε την αναμέτρηση για τον Λευκό Οίκο απέναντι στον Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με αμερικανικά ΜΜΕ, μια νίκη που αποτελεί μια ιστορική στροφή για την Αμερική και όλο τον κόσμο έπειτα από τέσσερα χρόνια ρήξεων υπό τον Ρεπουμπλικανό πρόεδρο.

Έπειτα από τέσσερις ημέρες γεμάτες σασπένς, ο Δημοκρατικός υποψήφιος και πρώην αντιπρόεδρος του Μπαράκ Ομπάμα αναδείχθηκε νικητής με τουλάχιστον 273 μεγάλους εκλέκτορες, χάρη σε μια επιτυχία στην πολιτεία-κλειδί της Πενσιλβάνια, σύμφωνα με μεγάλα αμερικανικά ΜΜΕ, μεταξύ των οποίων το CNN και οι New York Times. Θα γίνει ο 46ος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής.

Για πρώτη φορά στην ιστορία της, η χώρα θα έχει γυναίκα αντιπρόεδρο, την Κάμαλα Χάρις, 56 ετών, που θα είναι επίσης η πρώτη μαύρη που καταλαμβάνει τον θώκο.

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν έχει μέχρι τώρα αναγνωρίσει την ήττα του και είναι άγνωστο αν θα συνεχίσει να αμφισβητεί τα αποτελέσματα, κάνοντας λόγο για νοθεία, που δεν έχει επαληθευθεί μέχρι τώρα.

Είναι ο πρώτος Αμερικανός πρόεδρος που δεν κερδίζει δεύτερη θητεία μετά τον Τζορτζ Μπους τον πρεσβύτερο το 1992.

Ό,τι κι αν πει ο Ντόναλντ Τραμπ, η ημερομηνία μεταβίβασης της εξουσίας αναφέρεται στο Σύνταγμα και είναι η 20ή Ιανουαρίου. Μέχρι τότε οι πολιτείες θα επιβεβαιώσουν τα αποτελέσματά τους και οι 538 μεγάλοι εκλέκτορες θα συναντηθούν τον Δεκέμβριο για να ορίσουν επίσημα τον πρόεδρο.

Πλήθος ανθρώπων κατευθύνονται προς τον Λευκό Οίκο για να γιορτάσουν τη νίκη του Τζο Μπάιντεν

Χιλιάδες Αμερικανοί βγήκαν σήμερα στους δρόμους για να γιορτάσουν τη νίκη του Τζο Μπάιντεν και να εκφράσουν τη χαρά τους φωνάζοντας και κορνάροντας, λεπτά μετά την ανακοίνωση της εκλογής του Δημοκρατικού υποψηφίου στην προεδρία των ΗΠΑ, μεταδίδουν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου.

Στην Ουάσιγκτον, το πλήθος κατευθύνθηκε προς τον Λευκό Οίκο και τον δρόμο Black Lives Matter Plaza. Η ομοσπονδιακή πρωτεύουσα αποτελεί προπύργιο των Δημοκρατικών. Χιλιάδες υποστηρικτές του Δημοκρατικού Κόμματος, φορώντας όλοι τους μάσκα, κρατούσαν με υπερηφάνεια πανό με τον Τζο Μπάιντεν και την Κάμαλα Χάρις.

«Νιώθω πληρότητα, είμαι απίστευτα χαρούμενη και υπερήφανη που πηγαίνουμε σε διαφορετική κατεύθυνση», είπε η Έιμι Μπέργκερ, ηλικίας 40 ετών, που βγήκε μαζί με τον γιο της για να πανηγυρίσουν.

Στη Νέα Υόρκη, το σκηνικό ήταν το ίδιο: κλάξον και πανηγυρισμοί. Η Κάθριν Γκρίφιν, 47 ετών, δεν κατάφερε να συγκρατήσει τα δάκρυα συγκίνησης.

«Είμαι χαρούμενη που ο Ντόναλντ Τραμπ φεύγει από τις ζωές μας, ελπίζουμε για πάντα, αν και ποτέ δεν ξέρεις», είπε, ζητώντας «λίγη κανονικότητα στις ζωές μας».

Εορτασμοί έχουν ξεσπάσει, επίσης, στο προπύργιο των Δημοκρατιών, στο Ουίλμινγκτον του Ντέλαγουερ, όπως και στη Φιλαδέλφεια ή και την Ατλάντα.

Ο Τραμπ επιμένει: «Εγώ κέρδισα τις εκλογές»

Ο απερχόμενος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αρνήθηκε να παραδεχθεί την ήττα του στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου, επιμένοντας ότι εκείνος είναι ο νικητής, συνεχίζοντας να διατυπώνει αναπόδεικτες κατηγορίες για παρατυπίες στις εκλογές.

Στην πρώτη του ανάρτηση στο twitter μετά την ανακήρυξη νίκης του Τζο Μπάιντεν, ο Ρεπουμπλικάνος έγραψε λίγο μετά τα μεσάνυχτα Σαββάτου προς Κυριακής (ώρα Ελλάδας) με κεφαλαία γράμματα:  

"Οι παρατηρητές δεν επετράπησαν στις αίθουσες καμέτρησης. Κέρδισα τις εκλογές, πήρα 71.000.000 νόμιμες ψήφους" ήταν το πρώτο tweet Τραμπ που επισημάνθηκε αμέσως από το twitter ότι ενδεχομένως η ανάρτηση εμπεριέχει ψευδές περιεχόμενο.

"Άσχημα πράγματα συνέβησαν που δεν επιτράπηκε στους παρατηρητές μας να τα δουν. Αυτό δεν έχει συμβεί ποτέ στο παρελθόν. Εκατομμύρια επιστολικά ψηφοδέλτια απεστάλησαν σε ανθρώπους που δεν τα ζήτησαν"

"71.000.000 νόμιμοι ψήφοι. Οι περισσότεροι που συγκέντρωσε ποτέ εν ενεργεία πρόεδρος", ανέφερε σε δεύτερο tweet.
Ο εκλεγμένος πρόεδρος Τζο Μπάιντεν συγκεντρώνει τουλάχιστον 74.000.000 ψήφους ενώ πολιτείες συνεχίζουν να καταμετρούν ψηφοδέλτια.

Ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ πέρασε λίγο παραπάνω από τέσσερις ώρες στο κλαμπ του στο Στέρλινγκ, στη Βιρτζίνια.

Φωτογραφία: Jim Watson/AFP/Getty Images