Skip to main content

Μήνυμα Μπάιντεν σε ΕΕ: Να καταστήσει βιώσιμο το ελληνικό χρέος

Ο αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν υπογράμμισε την ανάγκη η Ευρώπη να εκπληρώσει την δέσμευση της να καταστήσει βιώσιμο το χρέος της Ελλάδας.

Να τηρηθούν οι δεσμεύσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την διευθέτηση της ελληνικής κρίσης χρέους επεσήμανε ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν σε τηλεφωνική συνδιάλεξή του με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Στο περιθώριο ειδικής τελετής που πραγματοποιήθηκε στον Λευκό Οίκο με αφορμή τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου μιλώντας σε δημοσιογράφους ο κ.Μπάιντεν τόνισε ότι “το ΔΝΤ πρέπει να παραμείνει στο πρόγραμμα και γι΄ αυτό μιλάω με την Κριστίν Λαγκάρντ όλη την ώρα…”.

«Ο αντιπρόεδρος υπογράμμισε την ανάγκη η Ευρώπη να εκπληρώσει την δέσμευση της να καταστήσει βιώσιμο το χρέος της Ελλάδας μέσω ελάφρυνσης χρέους», αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα ο Λευκός Οίκος.

Όπως τονίζεται, ο Μπάιντεν και ο Τσίπρας συμφώνησαν στην ανάγκη να συνεχιστεί η πρόοδος στην εφαρμογή των οικονομικών μεταρρυθμίσεων της Ελλάδας.

Οι δύο ηγέτες επίσης τόνισαν πως έχει σημασία η Ελλάδα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και οι Ευρωπαϊκοί θεσμοί να εργαστούν εποικοδομητικά «για να ολοκληρώσουν έγκαιρα την πρώτη αξιολόγηση προγράμματος οικονομικών μεταρρυθμίσεων της Ελλάδας».

Παράλληλα οι δύο ηγέτες συμφώνησαν στις περαιτέρω προσπάθειες προώθησης για την επίλυση της προσφυγικής κρίσης που βρίσκεται αντιμέτωπη η Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να συνεχίσουν να συνεργάζονται στενά για να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις που εγείρει η ευρωπαϊκή προσφυγική κρίση, καθώς η Ελλάδα ξεκινά σήμερα την εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας», υπογραμμίζεται.

Ο Μπάιντεν και ο Τσίπρας συζήτησαν το θέμα των προσφύγων και μεταναστών που φθάνουν στην Ευρώπη, όπως και τις ενέργειες που θα αναληφθούν βάσει της συμφωνίας που υπέγραψαν η Τουρκία και η Ευρωπαϊκή Ένωση τον προηγούμενο μήνα.