Skip to main content

Μήνυμα Παρισιού σε Άγκυρα: Είμαστε προετοιμασμένοι για κάθε ενδεχόμενο

Ξεκάθαρος όσον αφορά την πολιτική που θα ακολουθήσει η χώρα του στην Ανατολική Μεσόγειο ήταν ο Γάλλος υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Κλ. Μπον.

Τη στήριξη του Παρισιού στον διάλογο ανάμεσα σε Αθήνα και Άγκυρα, αλλά και προετοιμασία «για κάθε ενδεχόμενο αν η Τουρκία δεν ανταποκριθεί στην πρόσκληση για διάλογο», σημειώνει με τη συνέντευξή του στην Καθημερινή ο υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας Κλεμάν Μπον, ο οποίος πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη σε Ελλάδα και Κυπριακή Δημοκρατία.

Ο κ. Μπον συνηγορεί υπέρ της ταχείας μεταρρύθμισης ασύλου της Ε.Ε., ωστόσο αναδεικνύει και τη γεωπολιτική διάσταση των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η Ευρώπη. Οπως λέει, για τη Γαλλία δεν είναι επιλογή να αφεθούν άλλες δυνάμεις να αποφασίζουν «για το δικό μας μέλλον χωρίς εμάς». Επιπλέον, τονίζει ότι η Γαλλία θα έχει έντονη παρουσία στην Ελλάδα και στην Κύπρο.

Στην ερώτηση για το τι μήνυμα φέρνει κατά την επίσκεψή του στην ανατολική Μεσόγειο, ο κ. Μπον απαντά πως φέρνει το μήνυμα αλληλεγγύης της Γαλλίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Είχαμε ήδη την ευκαιρία να εκφράσουμε αυτήν την αλληλεγγύη πολλές φορές σε σχέση με τις επανειλημμένες προσβολές της κυριαρχίας της Ελλάδας και της Κύπρου. Η αλληλεγγύη πήρε επίσης απτή μορφή, με τη συγκεκριμένη παρουσία της Γαλλίας στην Ανατολική Μεσόγειο, με την εργασία που έχει ξεκινήσει σχετικά με τη στρατηγική εταιρική σχέση και την ελληνογαλλική αμυντική συνεργασία και τις κοινές ασκήσεις μαζί με την Κύπρο, την Ελλάδα και την Ιταλία στην περιφέρεια. Πέρα από την αλληλεγγύη και τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου, για το σύνολο των Ευρωπαίων πρόκειται για θέμα συνέπειας, οφείλουμε να είμαστε σταθεροί και ενωμένοι».

Στην ερώτηση για το τι είναι έτοιμη να κάνει η Γαλλία ώστε να ανακόψει την προσπάθεια επέκτασης της τουρκικής επιρροής στην Ανατολική Μεσόγειο ως διείσδυση σε έναν χώρο άμεσου γαλλικού και ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, ο Γάλλος αξιωματούχος απαντά πως για τη Γαλλία και για το σύνολο των Ευρωπαίων, τα πράγματα είναι ξεκάθαρα: οι συγκρούσεις δεν μπορούν να λύνονται παρά μόνο μέσω διαπραγματεύσεων, διαιτησίας ή διεθνούς δικαιοσύνης και όχι διά της βίας ή των απειλών.

«Καλούμε λοιπόν προφανώς όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να ρυθμίσουν τις διαφορές τους με τον διάλογο και τις διαπραγματεύσεις και χαιρόμαστε επειδή τα πρώτα βήματα έγιναν ήδη προς αυτή την κατεύθυνση. Πρέπει πάντως να προετοιμαστούμε για κάθε ενδεχόμενο αν η Τουρκία δεν ανταποκριθεί στην πρόσκληση για διάλογο. Επιμένω, όμως, οι Ευρωπαίοι και οι Τούρκοι έχουν ανάγκη από μια σχέση εμπιστοσύνης. Είμαστε έτοιμοι για διάλογο, καλούμε λοιπόν την Αγκυρα να δημιουργήσει τις συνθήκες αυτού του διαλόγου, απέχοντας από απειλές ή μονομερείς πράξεις», λέει ο Γάλλος υφυπουργός.