Skip to main content

Μήνυμα στήριξης της Ελλάδας από τη Λαγκάρντ - Τι είπε για τις αποφάσεις της ΕΚΤ

Η πρόεδρος της ΕΚΤ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην Ελλάδα αναφερόμενη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης σε σχετική συνεδρίαση.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου που ακολούθησε τη συνεδρίαση του ΔΣ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ),για το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, η πρόεδρος Κριστίν Λαγκάρντ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην Ελλάδα, επαναλαμβάνοντας ότι παρόλο που βάσει καταστατικού υφίστανται ελάχιστες απαιτήσεις πιστοληπτικής διαβάθμισης για τα εμπορεύσιμα χρεόγραφα που εκδίδουν τα κράτη – μέλη της Ευρωζώνης, (σ.σ. τα ελληνικά ομόλογα βρίσκονται ακόμα στην κατηγορία “junk”) έγινε σαφής και ρητή αναφορά για την χώρα μας, κάτι που μεταφράζεται σε ένα πραγματικά ισχυρό μήνυμα.

«Είναι κάτι που συμβαίνει σπάνια, να υπάρχει δηλαδή ρήτρα για ένα συγκεκριμένο κράτος- μέλος. Και η συγκεκριμένη ρήτρα υποστηρίχθηκε πολύ έντονα στο Διοικητικό Συμβούλιο», υπογράμμισε η κυρία Λαγκάρντ.

Σύμφωνα με την ίδια, «παρόλο που η Ελλάδα έχει κάνει σαφώς πολύ μεγάλη πρόοδο στο πλαίσιο του προγράμματος μεταρρυθμίσεων, όπως βλέπουμε ξεκάθαρα σε κάθε αποστολή επιτήρησης που διεξάγεται από κοινού με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και έχει βελτιώσει την επενδυτική της βαθμίδα, δεν βρίσκεται ακόμα στο επίπεδο που προβλέπει το APP».

Και αυτός είναι ο λόγος που το ΔΣ της ΕΚΤ έκανε ειδική αναφορά στη χώρα μας με σκοπό να διατηρηθεί η γενική αρχή της επανεπένδυσης (σ.σ. των ομολόγων που λήγουν μέχρι τον Μάρτιο του 2022), καθώς οι επανεπενδύσεις μπορούν να προσαρμοστούν με ευελιξία, σε βάθος χρόνου.

Μιλώντας για το ζήτημα του πληθωρισμού καθώς και της παραλλαγής «Όμικρον», (σ.σ. ζήτημα που βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας των 27 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ που συσκέπτονται αυτήν τη στιγμή στις Βρυξέλλες) η πρόεδρος της ΕΚΤ τόνισε ότι εξακολουθεί να υπάρχει αβεβαιότητα, καθώς άπαντες αναμένουν να μάθουν περισσότερα για αυτήν την νέα παραλλαγή από την επιστημονική κοινότητα.

«Βλέπουμε ότι η ανεργία μειώνεται διαρκώς, από το 7,3% θα φτάσει στο 6,6% το 2024, ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά. Ο πληθωρισμός βρίσκεται εντός πλαισίου, αλλά έχουμε την αβεβαιότητα της παραλλαγής “Όμικρον” και του πέμπτου κύματος που επηρεάζει περισσότερο κάποια κράτη – μέλη. Έχουμε ακόμα και την αβεβαιότητα που προκαλείται από την αύξηση στην τιμή της ενέργειας, λόγω της μεγάλης ζήτησης και της χαμηλής προσφοράς καθώς παρατηρούνται προβλήματα σε ορισμένους τομείς της εφοδιαστικής αλυσίδας», δήλωσε χαρακτηριστικά η κυρία Λαγκάρντ.