Skip to main content

Τουρκία: Ημερομηνία για βίζα ή τέλος η συμφωνία για τους πρόσφυγες

Η Τουρκία θα σταματήσει να εφαρμόζει την συμφωνία με την Ε.Ε. για το προσφυγικό, εάν οι Βρυξέλλες δεν δώσουν μία ημερομηνία για τη βίζα.

Αυστηρό μήνυμα ότι θα σταματήσει η εφαρμογή της συμφωνίας για το προσφυγικό, εάν δε δοθεί ημερομηνία για το πότε θα απελευθερωθεί η βίζα για τους Τούρκους πολίτες στην Ευρωπαϊκή Ένωση, έστειλε η Τουρκία.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ομέρ Τσελίκ, σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο Haberturk, «η Τουρκία θα σταματήσει να εφαρμόζει την συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση για την αντιμετώπιση του προσφυγικού, εάν οι Βρυξέλλες δεν δώσουν μία ξεκάθαρη ημερομηνία για το πότε θα απελευθερωθεί η βίζα για τους τούρκους πολίτες».

Ο Τσελίκ τόνισε ότι το να ζητά η ΕΕ από την Τουρκία να αλλάξει τον νόμο περί αντιμετώπισης της τρομοκρατίας θα έθετε σε κίνδυνο την ασφάλεια της ίδιας της Ευρώπης. Αν και έχει επικριθεί σφοδρότατα από ακτιβιστές και οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η συμφωνία έχει οδηγήσει σε μείωση του αριθμού των προσφύγων που φτάνουν στις ευρωπαϊκές ακτές.