Skip to main content

Μήνυμα Τσίπρα στους υπουργούς: Κανένας δεν είναι μόνιμος

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «η λαϊκή εντολή μας γεμίζει με ευθύνες και πρέπει να φανούμε άξιοι της επιλογής και της εμπιστοσύνης τους».

Για τις δυσκολίες που έχει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση μίλησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας,  στη πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, στέλνοντας το μήνυμα για σκληρή δουλειά.

«Η εντολή που λάβαμε μεταφράζεται σε μία και μόνο λέξη, δουλειά, σκληρή δουλειά χωρίς ιδιοτέλειες αλλά με συλλογικότητα και με αίσθηση της μεγάλης ευθύνης που αναλαμβάνουμε», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση.

Όπως είπε, η μεγάλη ευθύνη είναι «σε τέσσερα χρόνια από σήμερα να έχουμε καταφέρει να δημιουργήσουμε μια Ελλάδα που θα έχει φύγει από την επιτροπεία των δανειστών» «Παλιά είχαμε τη διαπραγμάτευση. Σήμερα έχουμε ένα πιο επίπονο έργο. Να φτιάξουμε ένα οικονομικό μοντέλο σταθερό. Θέλουμε ένα παραγωγικό μοντέλο, που να στηρίζεται στο σεβασμό και την προστασία της εργασίας» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας προς τους υπουργούς του.  

Όπως είπε, «η λαϊκή εντολή μας γεμίζει με ευθύνες και πρέπει να φανούμε άξιοι της επιλογής και της εμπιστοσύνης τους». Περιγράφοντας τις προτεραιότητες της κυβέρνησης, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι απαιτείται η προσήλωση στην εφαρμογή των υποχρεώσεων που απορρέουν από τη συμφωνία με τους δανειστές. Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι «κύριο μέλημα είναι η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης για να ανοίξει η συζήτηση για την απομείωση του ελληνικού χρέους». Ο πρωθυπουργός ανέφερε επίσης ότι πρέπει να εργαστούμε για την ομαλοποίηση του τραπεζικού συστήματος.

«Έχουμε πλήρη επίγνωση των δυσκολιών της συμφωνίας, αλλά αυτή η συμφωνία δεν εμπεριέχει μόνο αγκάθια» είπε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας πως υπάρχουν και θετικές δράσεις.  Όπως είπε, «ο λαός μας ζητά να κυβερνήσουμε τον τόπο και πρέπει να αποδείξουμε ότι είμαστε αποτελεσματικοί».

Έστειλε μήνυμα ότι «δεν έχουμε απεριόριστο χρόνο στη διάθεσή μας. Ήρθε η ώρα να ανταποκριθούμε στην εντολή του ελληνικού λαού. Πρέπει να σηκώσουμε τα μανίκια και να δουλέψουμε με ταχύτητα, υπευθυνότητα, μεθοδικότητα». «Να σπάσουμε το απόστημα, να κάνουμε τομές και ρήξεις με το παλιό και φθαρμένο σύστημα» υπογράμμισε.

Μεγάλη ευθύνη, κατά τον κ. Τσίπρα, είναι και να αποκατασταθεί το διεθνές κύρος της χώρας και να αντιμετωπίζεται ισότιμα ξανά στην ΕΕ. Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι ο παραπάνω στόχος «είναι απόλυτα εφικτός αρκεί να τολμήσουμε μεγάλες τομές και αλλαγές εντός της χώρας και να δουλέψουμε σκληρά».

Κατά την ομιλία του αναφέρθηκε στις αναγκαίες παρεμβάσεις που χρειάζονται στο χώρο της Υγείας, στην αξιοποίηση των πόρων του ΕΣΠΑ, αλλά και στην πάταξη της φοροδιαφυγής. «Πρέπει να προχωρήσουμε στις απαραίτητες τομές, πρέπει να σπάσουμε το απόστημα, ώστε το τελικό αποτέλεσμα να είναι προς οφελος του ελληνικού λαού» είπε χαρακτηριστικά.

Έφερε ως παραδείγματα τη ρύθμιση των κόκκινων δανείων και την προστασία της πρώτης κατοικίας και τη ρύθμιση της αγοράς εργασίας για τη συντομότερο δυνατόν επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων καθώς και το θέμα του νέου ταμείου αξιοποίησης της περιουσίας του δημοσίου. Είπε επίσης ότι θα πρέπει να παρουσιαστεί άμεσα σχέδιο για τον ΑΔΜΗΕ και τα ισοδύναμα για τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος. Όπως είπε, προϋπόθεση για την επιτυχία του προγράμματος είναι να διατηρηθεί η κοινωνική συνοχή και η πολιτική σταθερότητα που αποτελεί τον αναγκαίο συνδυασμό για την έξοδο από την κρίση, είπε ο πρωθυπουργός.

Εκτός από τη συμφωνία η κυβέρνηση έχει την ευκαιρία να αφήσει ανεξίτηλο ίχνος προοδευτικών αντιλήψεων είπε ο κ. Τσίπρας αναφέροντας πρώτα τη στήριξη του κοινωνικού κράτους σε όλες τις πτυχές. «Στην υγεία πρέπει να λειτουργήσουμε γρήγορα ωστε να προχωρήσει η αναβάθμιση του συστήματος υγείας» και έθεσε ως στόχο τη δημιουργία ενός πρωτοβάθμιου συστήματος υγείας.

Αντιστοίχως εμβληματική πρέπει να είναι η παρέμβασή μας στην Παιδεία με πρώτη την ανάπτυξη της κουλτούρας είπε ο κ. Τσίπρας ζητώντας παρέμβαση στην πρωτοβάθμια και στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση από το ωρολόγιο πρόγραμμα έως το περιεχόμενο των βιβλίων. Τρίτο πεδίο είναι αυτό της ανθρωπιστικής κρίσης κατά τον κ. Τσίπρα για να δημιουργούνται συνθήκες εργασίας με αξιοπρεπείς συνθήκες.

Ως τελευταίο τομέα ο κ. Τσίπρας ανέφερε την αξιοποίηση των πόρων του ΕΣΠΑ. «Έχουμε αναπροσανατολίσει το ΕΣΠΑ σε τομείς της νέας τεχνολογίας ώστε να δημιουργήσουμε προϋποθέσεις ανάπτυξης της επιχειρηματικότητας στον χώρο αυτό αλλά και να δώσουμε τη δυνατότητα στους νέους επιστήμονες να επιστρέψουν στη χώρα» είπε ο πρωθυπουργός λέγοντας ότι έχουμε κάνει βήματα αλλά έχουμε να κάνουμε περισσότερα. Από το υπερπολύτιμο πρόγραμμα δεν πρέπει να χαθεί ούτε ένα ευρώ τόνισε μιλώντας προς τους υπουργούς «και σχεδόν όλα εξαρτώνται στο πεδίο αυτό από την απόδοσή μας».

Ανακοίνωσε ότι είναι έτοιμα και θα κατατεθούν στη Βουλή, μόλις ανοίξει, τα νομοσχέδια για τις ραδιοτηλεοπτικές συχνότητες, τη λαθρεμπορία των καπνικών, το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας που ρυθμίζει θέματα όλων των βαθμίδων, το νομοσχέδιο για τη συνεταιριστική οργάνωση των αγροτών και το νομοσχέδιο για την έρευνα και την καινοτομία.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε θέματα οργανωτικά για την κυβέρνηση λέγοντας ότι ενώ ήταν σε σωστή κατεύθυνση η συνένωση των υπουργείων στην πράξη δεν λειτούργησε. «Για να αποφύγουμε φαινόμενα δυσλειτουργίας αποφασίσαμε να επιστρέψουμε στην προηγούμενη δομή αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι κάθε υπουργείο θα λειτουργεί ανεξέλεγκτα και γι' αυτό προτείνω τρεις κύκλους διυπουργικής επαφής ώστε να επιλύονται άμεσα τα όποια προβλήματα» είπε ο κ. Τσίπρας.

Ο πρώτος κύκλος, είπε ο κ. Τσίπρας, αφορά το κυβερνητικό συμβούλιο οικονομικής πολιτικής στο οποίο θα συμμετέχουν τα παραγωγικά και οικονομικά υπουργεία. Ρόλος του θα είναι η παραγωγή και υλοποίηση μεταρρυθμίσεων. Δεύτερος κύκλος θα είναι αυτός του συμβουλίου κοινωνικής πολιτικής που θα συσταθεί άμεσα και τα οποία θα συμμετέχουν τα υπουργεία Εργασίας, Υγείας και Παιδείας. Τρίτος κύκλος θα είναι το ΚΥΣΕΑ το οποίο όμως δεν θα συνεδριάζει για να παίρνει αποφάσεις αλλά και θα χαράσσει πολιτική. Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, το επιτελικό όργανο θα είναι ένα ολιγομελές κυβερνητικό συμβούλιο ώστε να επιλύονται στο ανώτατο επίπεδο

«Και πλέον θα έχω και εγώ περισσότερο χρόνο για τον έλεγχο, την παρακολούθηση και την αξιολόγηση του έργου του κάθε υπουργείου ξεχωριστά» είπε μιλώντας προς τους υπουργούς ζητώντας απολογισμό των δράσεων του κάθε υπουργείου σε έξι μήνες.

«Πρέπει να έχετε στο μυαλό σας ότι κανείς δεν είναι μόνιμος. Τα υπουργεία δεν ανήκουν σε εσάς αλλά στο λαό. Οποιαδήποτε άλλη αντίληψη δεν ανήκει στον δικό μας αξιακό κόσμο και δεν θα γίνεται αποδεκτή. Το δεύτερο που έχω να σας πω είναι ότι δεν έχετε χρόνο. Δεν μπορείτε να λειτουργείτε στη λογική του "έχει ο Θεός"» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

Τους κάλεσε τέλος να σταματήσουν άμεσα τις συνεχείς τηλεοπτικές εμφανίσεις. «Σας επέλεξα για υπουργούς και όχι για να στελεχώνετε τις πρωινές τηλεοπτικές εκπομπές των καναλιών. Υπάρχουν άλλοι γι' αυτό. Οι βουλευτές, οι Κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι, η κυβερνητική εκπρόσωπος. Σας διαβεβαιώνω ότι μιλάει κανείς καλύτερα όποιος μιλάει με τα έργα του. Το σύνθημα πρέπει να είναι λιγότερα συνθήματα και πιο πολύ δουλειά» υπογράμμισε.