Skip to main content

Μήνυμα Βερολίνου προς Άγκυρα να σεβαστεί την Κυπριακή ΑΟΖ

Εκπρόσωπος του γερμανικού Υπουργείου Εξωτερικών τόνισε πως για τη νομική κατάσταση του θέματος υπάρχουν δύσκολα θέματα Διεθνούς Δικαίου.

Να σεβαστεί την Κυπριακή ΑΟΖ και να αποφύγει οποιαδήποτε κλιμάκωση στην περιοχή, κάλεσε την Άγκυρα το Βερολίνο, επισημαίνοντας ωστόσο ότι για την νομική κατάσταση του θέματος υπάρχουν δύσκολα θέματα Διεθνούς Δικαίου. Ο γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος παρέπεμψε μάλιστα σε σχετική δήλωση της Καγκελαρίου κατά το χθεσινό άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στην Ρουμανία.

«Η Ύπατη Εκπρόσωπος για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας της Ε.Ε. Φεντερίκα Μογκερίνι στις 4 Μαΐου εξέφρασε την σοβαρή ανησυχία που υπάρχει σε ό,τι αφορά την ανακοίνωση της Τουρκίας να πραγματοποιήσει γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ. Με αυτό μπορούμε ασφαλώς μόνο να συμφωνήσουμε. Αναμένουμε από την Τουρκία να σεβαστεί την κυπριακή ΑΟΖ και να αποφύγει μια κλιμάκωση σε αυτόν τον τομέα», δήλωσε η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία 'Αντεμπαρ. Ερωτηθείσα η ίδια εάν η Τουρκία παραβιάζει με τις ενέργειές της το Διεθνές Δίκαιο, εξήγησε ότι για την ακριβή νομική κατάσταση θα επανέλθει και περιορίστηκε να δηλώσει ότι «η Κύπρος είναι μέλος της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας, η Τουρκία όμως όχι, για αυτό τίθενται δύσκολα ζητήματα Διεθνούς Δικαίου για την οριοθέτηση ("Abgrenzung") στον βόρειο τομέα».