Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2020
x

ΝΕΑ ΜΗΝΥΣΗ ΑΠΟ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΘΥΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΦΟΝΙΚΗ ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΟ ΜΑΤΙ

Οι μηνυτές, παιδιά δύο θυμάτων της πυρκαγιάς, εστιάζουν στο ζήτημα της αξιοποίησης των εναερίων μέσων τις ώρες που δρούσε ανεξέλεγκτα η πυρκαγιά.

Σε βάρος δύο πρώην υψηλόβαθμων στελεχών της ΕΛΑΣ στρέφονται με μήνυση που κατατέθηκε σήμερα στον Άρειο Πάγο δύο παιδιά, δύο εκ των θυμάτων της πυρκαγιάς στο Μάτι, που συμπεριλαμβάνονται στον κατάλογο των 102 απανθρακωμένων πολιτών. Τα δύο πρώην στελέχη της ΕΛΑΣ εγκαλούνται για ανθρωποκτονία από πρόθεση με ενδεχόμενο δόλο, έκθεση (σε βαθμό κακουργήματος) και παράβαση καθήκοντος.

Οι μηνυτές, σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το ΑΠΕ, επικαλούνται στοιχεία που κατά τους ισχυρισμούς τους καταδεικνύουν ότι «ο θάνατος δεκάδων συμπολιτών μας θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί εάν ο κρατικός μηχανισμός και οι λειτουργοί του ενεργούσαν υπεύθυνα όπως ο νόμος ορίζει».

Ειδικότερα, οι μηνυτές εστιάζουν στο ζήτημα της αξιοποίησης των εναερίων μέσων τις ώρες που δρούσε ανεξέλεγκτα η πυρκαγιά, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «από τις 7 το βράδυ της 23ης Ιουλίου του 2018, οπότε είχε μειωθεί αισθητά η ταχύτητα του ανέμου, μπορούσαν σύμφωνα με τα μετεωρολογικά δεδομένα να απογειωθούν τα ελικόπτερα για να διασώσουν στέλνοντας ταυτόχρονα την ακριβή εικόνα στο ενιαίο συντονιστικό κέντρο επιχειρήσεων και διάσωσης. Όμως δεν το έπραξαν».

Σε άλλο σημείο, αναφέρουν ότι η υπηρεσία Εναερίων μέσων της ΕΛΑΣ «έκλεισε στις 9 δηλαδή την ημέρα της απόλυτης καταστροφής αποφασίστηκε από τους εγκαλούμενους να τηρηθεί το σύνηθες ωράριο».

Από την πλευρά του ο πληρεξούσιος δικηγόρος των συγγενών σε δήλωσή του αναφέρει ότι «ακόμα βρίσκουμε στοιχεία, τρομακτικής σημαντικότητας τα οποία βάζουνε στο κάδρο και άλλο κατηγορούμενο. Όσο μπορούμε κάποιοι δεν θα επιτρέψουμε ούτε να ξεχαστεί ούτε να κουκουλωθεί η υπόθεση για το Μάτι».
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ