Skip to main content

Μήνυση σε κρουαζιερόπλοιο για ρύπανση

Είναι το πρώτο ηχηρό μήνυμα προς τους ιδιοκτήτες κρουαζιερόπλοιων, που έστειλε χθες ο ο Γάλλος εισαγγελέας Φρανκ Λαζιέ

Προτείνοντας την επιβολή προστίμου 100.000 ευρώ για πρόκληση ρύπανσης από κρουαζιερόπλοιο η εισαγγελία της Μασσαλίας στέλνει ένα ηχηρό μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση προκειμένου να συνειδητοποιήσουν όλοι ότι το θέμα της προστασίας του περιβάλλοντος, δεν αφορά μόνο στις αυτοκινητοβιομηχανίες αλλά και τα κρουαζιερόπλοια.

Το κρουαζιερόπλοιο Azura μήκους 300 μέτρων με 1.250 άτομα πλήρωμα ικανό να δεχτεί 3100 επιβάτες ελλιμενίστηκε στη Μασσαλία, αφού προηγουμένως είχε φορτώσει 900 τόνους πετρελαίου στη Βαρκελώνη.

Φτάνοντας στη Μασσαλία ως ενδιάμεση στάση, οι Γάλλοι ελεγκτές διαπίστωσαν ότι το πετρέλαιο περιείχε μεγάλη ποσότητα από θειάφι καταστρατηγώντας τους κανονισμούς αλλά και προκαλώντας ιδιαίτερα μόλυνση του αέρα. Πρόκειται για ένα φτηνό καύσιμο που επέτρεψε στον πλοίαρχο να εξοικονομήσει 21.000 ευρώ σύμφωνα με τον εισαγγελέα.

Εν αναμονή της απόφασης

Το Azura ανήκει στην μεγάλη Αμερικανική εταιρεία Carnival, η οποία θα πρέπει να πληρώσει για τις 80.000 του πρόστιμου, ο δε καπετάνιος Evans Hoyot, Αμερικάνος 58 ετών, τις υπόλοιπες 20.000.

Τρεις ΜΚΟ συμμετείχαν στη σχετική μήνυση, υποστηρίζοντας ότι οι εκπομπές ρύπων από τα κρουαζιερόπλοια θα μπορούσαν να είναι 1500 φορές υψηλότερες από τις εκπομπές των ιδιωτικών οχημάτων.

Πρόκειται για την Ένωση για την Προστασία των Πτηνών, την Surfrider Foundation και την France Nature Environment, κάθε μία εκ των οποίων ζητά αποζημίωση 5.000 ευρώ. Η τελική απόφαση του δικαστηρίου προβλέπεται για τις 26 Νοεμβρίου.

Ολυμπία Τσίπηρα, Παρίσι

Πηγή: Deutsche Welle