Skip to main content

Μήνυμα Παπούλια προς Σκόπια και Άγκυρα

Να εγκαταλείψουν το ιδεολόγημα του «Μακεδονισμού» κάλεσε τα Σκόπια ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ.Κάρολος Παπούλιας.
Να εγκαταλείψει το ιδεολόγημα του «Μακεδονισμού» κάλεσε τα Σκόπια ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Κάρολος Παπούλιας, ο οποίος ταυτόχρονα ζήτησε ταυτόχρονα από την Τουρκία να  υλοποιήσει τις συμβατικές υποχρεώσεις που έχει αναλάβει.

Μιλώντας το βράδυ της Τρίτης στο επίσημο δείπνο προς τιμήν του πρόεδρου της Βουλγαρίας, Γκεόργκι Παρβάνωφ, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι, εάν η Τουρκία δεν υλοποιήσει τις συμβατικές της υποχρεώσεις, τότε η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να λάβει αποφάσεις “που δεν θα είναι προσχηματικές”.

Ο κ. Παπούλιας υπογράμμισε ότι όσο τα Σκόπια επιμένουν στο όνομα Μακεδονία τόσο θα «κρατούν την πόρτα του ΝΑΤΟ κλειστή και την ενταξιακή διαδικασία προς την Ευρωπαϊκή Ένωση παγωμένη. Θέλω να είμαι σαφής, γιατί η θέση αυτή είναι εθνική: Η εμμονή της κυβέρνησης των Σκοπίων στο ιδεολόγημα του «Μακεδονισμού» θα έχει υψηλό κόστος γι΄ αυτό το κράτος. Η μονοπώληση του όρου Μακεδονία και των παραγώγων του στο όνομα του κράτους, της εθνότητας και της γλώσσας δεν αντιστοιχεί στην πραγματικότητα της περιοχής. Είναι καταχρηστική», επεσήμανε ο κ. Παπούλιας.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας επανέλαβε τη θέση υπέρ της εντάξεως στην ΕΕ των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, αλλά αποσαφήνισε πως η στήριξη δεν είναι χωρίς προϋποθέσεις. Υπενθύμισε, δε, ότι η ΠΓΔΜ αποδέχθηκε την υποχρέωση να διαπραγματευτεί για να εξευρεθεί ένα κοινά αποδεκτό, οριστικό όνομα. «Σύμφωνα και με το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας, το όνομα αυτό δεν θα είναι μόνο για διεθνή ή για μερική χρήση. Θα είναι ένα όνομα οριστικό, για όλες τις χρήσεις», πρόσθεσε ο κ. Παπούλιας.