Skip to main content

Μειωμένος ΦΠΑ: Φθηνότερα από σήμερα χιλιάδες τρόφιμα - Ποια είναι

Σε αναλυτική εγκύκλιο της ΑΑΔΕ αναφέρονται τα είδη διατροφής και οι υπηρεσίες εστίασης που μετατάσσονται στον μειωμένο συντελεστή 13% από 24%

Σε εφαρμογή τίθεται από σήμερα Δευτέρα 20 Μαΐου, ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ και οι επιχειρήσεις, προκειμένου να είναι σύννομες, καλούνται να προσαρμόσουν τους τιμοκαταλόγους αλλά και τις ταμειακές τους μηχανές με βάση τα νέα δεδομένα.

Σε αναλυτική εγκύκλιο της ΑΑΔΕ αναφέρονται τα είδη διατροφής και οι υπηρεσίες εστίασης που μετατάσσονται στον μειωμένο συντελεστή 13% από τον συντελεστή 24%.

Αναλυτικότερα η μείωση αφορά τα εξής:

- Από το 24% στο 13% σε βασικά είδη διατροφής.

- Από το 24% στο 13% στην εστίαση με εξαίρεση τη διάθεση αλκοολούχων και μη αλκοολούχων ποτών, χυμών και ροφημάτων.

- Από το 13% στο 6% στην ηλεκτρική ενέργεια, το φυσικό αέριο και την τηλεθέρμανση.

Αναλυτικά τα είδη διατροφής και οι υπηρεσίες εστίασης που μετατάσσονται στον μειωμένο συντελεστή 13%
Ειδικά για τα είδη διατροφής, ο συνολικός αριθμός των κατηγοριών που επηρεάζονται από την αλλαγή των συντελεστών ΦΠΑ είναι 56 κατηγορίες και οι σημαντικότερες αφορούν σε προϊόντα ευρείας κατανάλωσης, τα εξής:

*ΑΛΙΕΥΜΑΤΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ (π.χ. αλίπαστα, ταραμά, ρέγγες, σολομό, καπνιστά σκέτα είτε σε λάδι, πέστροφα, βακαλάο υγράλατο είτε ξηράλατο)

*ΑΛΜΥΡΑ ΚΡΑΚΕΡΣ

*ΑΡΤΟΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ (αφορά σε τέσσερις διαφορετικές κατηγορίες: ψωμί τοστ, πίτες για σουβλάκι, φρυγανιές, παξιμάδια και κριτσίνια. Ισχύει επίσης για όλα τα προϊόντα που τοποθετούνται στη ζεστή γωνιά των χώρων πώλησης των σούπερ μάρκετ, φρέσκα και κατεψυγμένα ψωμιά, κρουασάν, κουλούρια Θεσσαλονίκης κ.ά.

*ΒΕΛΤΙΩΤΙΚΑ ΓΕΥΣΗΣ (αλάτι, ξύδι, λεμόνι, ζωμοί ψυγείου)

*ΓΛΥΚΑ (αφορά σε τρεις διαφορετικές κατηγορίες, οι οποίες περιλαμβάνουν μπισκότα, σοκολατοειδή, κουλουράκια, γλυκά κουταλιού, πραλίνες, φυστικοβούτυρο, χαλβάδες, ταχίνι, λουκούμια, παστέλια)

*ΓΛΥΚΑ SNACKS (κρουασάν, τσουρέκια, κέικ)

*ΓΛΥΚΑΝΤΙΚΑ

*ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ (εκτός νιφάδων βρώμης)

*ΕΠΙΔΟΡΠΙΑ- ΚΡΕΜΕΣ / ΓΛΥΚΙΣΜΑΤΑ ΨΥΓΕΙΟΥ (κρέμες, ρυζόγαλο, ζελέ, μουσταλευριά, γλυκά κ.ά.)

*ΕΤΟΙΜΑ ΦΑΓΗΤΑ ΤΥΠΟΠΟΙΗΜΕΝΑ

*ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ

*ΖΥΜΕΣ ΝΩΠΕΣ και ΚΑΤΕΨΥΓΜΕΝΕΣ

*ΚΑΤΕΨΥΓΜΕΝΕΣ ΠΑΤΑΤΕΣ

*ΚΑΦΕΔΕΣ- ΑΦΕΨΗΜΑΤΑ

*ΚΡΕΜΕΣ ΓΑΛΑΚΤΟΣ ΨΥΓΕΙΟΥ

*ΛΑΧΑΝΙΚΑ- ΚΗΠΕΥΤΙΚΑ

*ΜΑΓΕΙΡΙΚΑ ΛΙΠΗ

*ΜΑΓΕΙΡΙΚΑ ΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ (σούπες, ζωμοί, πουρές κ.ά.)

*ΜΑΡΓΑΡΙΝΕΣ

*ΜΑΡΜΕΛΑΔΕΣ

*ΜΠΑΧΑΡΙΚΑ

*ΞΗΡΟΙ ΚΑΡΠΟΙ- ΑΠΟΞΗΡΑΜΕΝΑ ΦΡΟΥΤΑ

*ΟΡΕΚΤΙΚΑ (ελιές, τουρσιά, έτοιμες σάλτσες ψυγείου, έτοιμες σαλάτες)

*ΠΑΓΩΤΑ

*ΡΟΦΗΜΑΤΑ

*ΣΠΟΡΕΛΑΙΑ

*ΣΥΝΟΔΕΥΤΙΚΑ ΦΑΓΗΤΩΝ (μαγιονέζες, κέτσαπ, dressings, σάλτσες)

*ΤΟΜΑΤΟΠΡΟΙΟΝΤΑ

*ΤΣΙΧΛΕΣ- ΚΑΡΑΜΕΛΕΣ- ΖΑΧΑΡΩΔΗ

*ΧΥΜΟΙ ΦΡΟΥΤΩΝ ψυγείου και ραφιού

*ΨΑΡΙ- ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ ΤΥΠΟΠΟΙΗΜΕΝΑ

*SNACKS ΠΑΤΑΤΑΣ, ΚΑΛΑΜΠΟΚΙΟΥ.

Σύμφωνα επίσης, με σχετική εγκύκλιο της ΑΑΔΕ, ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ 13% εφαρμόζεται και στις παραδόσεις γλυκών, γευμάτων και γενικά έτοιμου προς άμεση κατανάλωση φαγητού σε "πακέτο" από εστιατόρια, ζαχαροπλαστεία ταβέρνες, οινομαγειρεία, ψητοπωλεία, ταχυφαγεία, πιτσαρίες, καφετέριες και συναφείς προς αυτές επιχειρήσεις, όπως καντίνες, κυλικεία, επιχειρήσεις παρασκευής και διανομής γευμάτων, σούπερ μάρκετ που παραδίδουν έτοιμα μαγειρεμένα φαγητά, επιχειρήσεις πώλησης αρτοποιημάτων, σάντουιτς ,σαλατών και λοιπών παρόμοιων πρόχειρων γευμάτων ή σνακς".

Στα ξενοδοχεία, στην περίπτωση που οι επιχειρήσεις παρέχουν υπηρεσίες διαμονής και εστίασης ή και άλλες υπηρεσίες έναντι ενιαίας τιμής της οποίας ο διαχωρισμός στους επί μέρους συντελεστές δεν είναι εφικτός, η διάκριση ως προς την εφαρμογή των συντελεστών ΦΠΑ θα γίνεται ως εξής:

1. Διαμονή με πρωινό: η ενιαία τιμή υπάγεται στον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ, με το σκεπτικό ότι η κατανάλωση χυμών, καφέδων και ροφημάτων στο πρωινό, αποτελεί παροχή παρεπόμενη και αμελητέα σε σχέση με την κύρια παροχή πρωινού γεύματος και διαμονής που αντιπροσωπεύει η ενιαία τιμή.

2. Διαμονή με ημιδιατροφή (πρωινό και γεύμα): 10%της ενιαίας τιμής υπάγεται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ 24% ως αντιπαροχή που καταβάλλεται για τη διάθεση αλκοολούχων και μη ποτών, χυμών και ροφημάτων.

3. Διαμονή με πλήρη διατροφή (πρωινό, μεσημεριανό, βραδινό γεύμα):15%της ενιαίας τιμής υπάγεται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ ως αντιπαροχή που καταβάλλεται για τη διάθεση αλκοολούχων και μη ποτών, χυμών και ροφημάτων.

4. Διαμονή με το σύστημα allinclusive: 25%της ενιαίας τιμής υπάγεται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ ως σύνθετη παροχή υπηρεσιών η οποία δεν μπορεί να προσδιορισθεί με σαφή τρόπο.