Skip to main content

Μείον το ταμείο για τις τουριστικές επιχειρήσεις το 2016

Καταγράφεται αύξηση των τουριστών της τελευταίας στιγμής, σε μια χρονιά που ξεκίνησε δύσκολα. Οι φορολογικές επιβαρύνσεις ροκανίζουν τα έσοδα.

Χειρότερα οικονομικά αποτελέσματα αναμένεται να παρουσιάσουν το 2016 οι τουριστικές επιχειρήσεις σε σχέση με το 2015, παρά τη θετική εξέλιξη που εμφανίζουν στην αιχμή της σεζόν οι διεθνείς αφίξεις.

Όπως σημειώνει η Καθημερινή, η χρονιά ξεκίνησε αρνητικά, με το πρώτο εξάμηνο να περνά μέσα σε ένα αρνητικό κλίμα.

Ωστόσο, τα στοιχεία των διεθνών αφίξεων για τον Ιούλιο κινήθηκαν έντονα ανοδικά, ενώ και οι κρατήσεις της τελευταίας στιγμής για τον τρέχοντα μήνα εμφανίζονται σημαντικά ενισχυμένες. Η εξέλιξη αποδίδεται εν μέρει και στο νέο πλήγμα που δέχθηκε ο τουρισμός της Τουρκίας μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα.

Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, ο τομέας έχει επιβαρυνθεί σε ετήσια βάση με επιπλέον φορολογικές υποχρεώσεις της τάξης των 800 εκατ. ευρώ, ενώ αν επιβληθεί τελικά από το 2018 και το Τέλος Διανυκτέρευσης θα προστεθεί ένα επιπλέον βάρος της τάξης των 150 εκατ. ευρώ.

Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Ανδρέας Ανδρεάδης με βάση τη συγκέντρωση των πρώτων αποτελεσμάτων των αφίξεων για τον Ιούλιο στα αεροδρόμια της Αθήνας, του Ηρακλείου και της Κέρκυρας, όπου καταγράφεται διψήφιο ποσοστό αύξησης, έκανε λόγο για ισχυρό κύμα κρατήσεων τελευταίας στιγμής.

Στο μεταξύ, και τα προσωρινά στοιχεία του Ιουλίου για τις οδικές αφίξεις στη χώρα δείχνουν αύξηση, γεγονός που σύμφωνα με το Ινστιτούτο του ΣΕΤΕ προϊδεάζει για θετικότερη συνολική εικόνα στον τουρισμό για το 2016.