Skip to main content

Έρευνα: Μειώνεται αρκετά το ενδιαφέρον των εγκύων για πολιτικά και κοινωνικά θέματα

Διαπιστώθηκε ότι αρκετές οι γυναίκες που γίνονται μητέρες για πρώτη φορά, χάνουν λίγο-πολύ το ενδιαφέρον για την πολιτική από την αρχή της εγκυμοσύνης

Όσο είναι έγκυες, αλλά και για μερικά χρόνια μετά, όταν ακόμη το παιδί τους είναι μικρό, το ενδιαφέρον των γυναικών για τα πολιτικά και τα κοινωνικά θέματα και η συμμετοχή στους στην πολιτική μειώνεται σημαντικά, πολύ περισσότερο από ό,τι των ανδρών που γίνονται πατέρες, αποκαλύπτει μια νέα σουηδική επιστημονική μελέτη. Μάλιστα η εξέλιξη αυτή μπορεί να οδηγήσει σε μονιμότερες διαφορές, όσον αφορά την πολιτική ενασχόληση του ζευγαριού.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Γκέτενμποργκ, με επικεφαλής την Ελίν Ναουρίν, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό περιοδικό πολιτικής επιστήμης "American Political Science Review", ανέλυσαν στοιχεία για 2.108 άτομα που είχαν γίνει γονείς για πρώτη φορά και οι οποίοι παρακολουθήθηκαν από την κύηση εωσότου το παιδί τους έγινε τεσσάρων ετών, σε σύγκριση με μια ομάδα ελέγχου 11.022 ατόμων χωρίς παιδιά.

Η εμπλοκή με τα πολιτικά ζητήματα εκτιμήθηκε με βάση διάφορες παραμέτρους, όπως πόσο συχνά η υποψήφια ή νέα μητέρα ή αντίστοιχα ο πατέρας έψαχνε πληροφορίες για τις πολιτικές εξελίξεις, πόσο προσπαθούσε να επηρεάσει τους άλλους για τα πολιτικά πράγματα, πόσο συζητούσε σχετικά με την πολιτική, πόσο έκανε αναρτήσεις πολιτικού περιεχομένου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, πόσο σημαντική θεωρούσε γενικότερα την πολιτική στη ζωή του κ.α.

«Είναι σαφές ότι η εγκυμοσύνη και τα πρώτα χρόνια του να είναι κανείς γονιός, αποτελούν μια περίοδο στη ζωή κατά την οποία οι γυναίκες κάνουν ένα βήμα πίσω από την ενασχόληση τους με την κοινωνία», δήλωσε η Ναουρίν. «Περνάνε λιγότερο χρόνο διαβάζοντας ή μιλώντας για την πολιτική και οι έγκυες θεωρούν επίσης ότι η πολιτική είναι πια λιγότερο σημαντική», πρόσθεσε.

Διαπιστώθηκε ότι σχεδόν όλες οι γυναίκες που γίνονται μητέρες για πρώτη φορά, χάνουν λίγο-πολύ το ενδιαφέρον τους για την πολιτική από την αρχή κιόλας της εγκυμοσύνης τους και στις περισσότερες περιπτώσεις αυτή η μείωση του ενδιαφέροντος διαρκεί έως τουλάχιστον τα τέταρτα γενέθλια του παιδιού τους.

Οι άνδρες σύζυγοι ή σύντροφοι, από την άλλη, επηρεάζονται και αυτοί, αλλά σε μικρότερο βαθμό σε σχέση με τις γυναίκες. Οι περισσότεροι έχουν επιστρέψει στο προηγούμενο επίπεδο ενδιαφέροντος για την πολιτική το πολύ μέχρι την ηλικία των δύο έως τεσσάρων ετών του παιδιού τους, ενώ το ενδιαφέρον των γυναικών συνεχίζει τότε ακόμη να μειώνεται. Στα τέταρτα γενέθλια του παιδιού ο πατέρας νοιάζεται για την πολιτική όσο και πριν τη γέννηση του παιδιού, ενώ η μέση μητέρα έχει παραμείνει σε ένα χαμηλότερο επίπεδο ενδιαφέροντος. Αλλά ακόμη και όταν νοιάζεται, τείνει να ασχολείται περισσότερο με θέματα που σχετίζονται με το παιδί της (π.χ. κατά πόσο υπάρχουν αρκετοί βρεφονηπιακοί σταθμοί ή για το γενικότερο επίπεδο της εκπαίδευσης).

Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι η απόκτηση παιδιού και κατά συνέπεια της ιδιότητας του γονιού επηρεάζει γενικότερα περισσότερο τις γυναίκες σε σχέση με τους άνδρες. Η νέα μελέτη δείχνει ότι η διαφορά αυτή ισχύει ήδη από την εποχή της εγκυμοσύνης, όσον αφορά τουλάχιστον την πολιτική.