Skip to main content

Μειώνει τα επιτόκια μετά από 10 χρόνια η Federal Reserve

Υπενθυμίζεται, ότι το εύρος επιτοκίων της Federal Reserve βρίσκεται στο 2,25% - 2,50%, το υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2008.

Στην πρώτη μείωση επιτοκίων έπειτα από 10 χρόνια αναμένεται να προχωρήσει η Federal Reserve.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του πρακτορείου Bloomberg, γράφει το naftemporiki.gr, το 80% των αναλυτών αναμένει μία μείωση του επιτοκίου κατά 25 μονάδες βάσης, ενώ το 10% προσβλέπει σε μία «γενναία» μείωση της τάξης των 50 μονάδων βάσεων.

Οι αγορές είναι έτοιμες να «αγκαλιάσουν» την πολυαναμενόμενη κίνηση της Federal Reserve, κάτι το οποίο έχει ήδη αποτυπωθεί στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης.
Και το ερώτημα που απομένει πλέον, να απαντηθεί είναι κατά πόσο η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ είναι διατεθειμένη να προχωρήσει σε περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής, σηματοδοτώντας τον τερματισμό του πολυετούς κύκλου σύσφιγξης.

Την προηγούμενη εβδομάδα, «παράθυρο» μείωσης των επιτοκίων άνοιξε και ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ο οποίος έστειλε μήνυμα αναπροσαρμογής του βασικού επιτοκίου τον προσεχή Σεπτέμβριο.

Μάλιστα, ο Μάριο Ντράγκι δεν παρέλειψε να αφήσει ανοιχτό ακόμη και το ενδεχόμενο επανέναρξης του προγράμματος αγοράς ομολόγων, σε μία προσπάθεια περαιτέρω θωράκισης της ευρωπαϊκής οικονομίας και τόνωσης της ανάπτυξης.

Υπενθυμίζεται ότι το εύρος επιτοκίων της Federal Reserve βρίσκεται στο 2,25% - 2,50%, το υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2008. Από την πλευρά της, η ΕΚΤ διατηρεί το βασικό επιτόκιο στο 0% και το επιτόκιο καταθέσεων στο -0,4%.