Skip to main content

Μειώνονται τα κρούσματα της πανδημίας στη Γερμανία

Αισθητή πτώση του δείκτη θετικότητας οδηγεί σε άρση του oμοσπονδιακού φρένου έκτακτης ανάγκης. Εμβολιασμός ως και 90% των ενήλικων ως τα μέσα Ιουλίου

Για πρώτη φορά μετά από έξι μήνες το κρατικό επιδημιολογικό Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ εκτιμά ότι ο υφιστάμενος κίνδυνος στη Γερμανία λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού είναι «υψηλός» και όχι άλλο «πολύ υψηλός. Η αξιολόγηση είναι αποτέλεσμα της μείωσης του δείκτη θετικότητας που κυμαίνεται στο μεταξύ στα 35 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους εντός μιας εβδομάδας. Μόνο σε τέσσερις από τους 412 νομούς και μεγάλους δήμους της χώρας ο δείκτης θετικότητας ξεπερνά το 100.

Κατάργηση αυστηρών μέτρων

Η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ ανακοίνωσε ότι λόγω αυτής της θετικής εξέλιξης δεν πρόκειται να ανανεωθεί το «ομοσπονδιακό φρένο έκτακτης ανάγκης» για την καταπολέμηση της πανδημίας του κορωνοϊού που ψηφίστηκε από τη βουλή τον Απρίλιο και ισχύει ως τις 30 Ιουνίου. Με το «φρένο» καθιερώθηκαν ενιαίοι εθνικοί κανόνες προστασίας για την αντιμετώπισης της πανδημίας του κορωνοϊού σε ολόκληρη τη Γερμανία. Προηγουμένως το κάθε ομόσπονδο κρατίδιο αποφάσιζε μόνο του. Σε αυτά τα μέτρα περιλαμβάνονταν περιορισμοί εξόδου, κοινωνικών και οικογενειακών επαφών, περιορισμοί στον αθλητισμό, την ψυχαγωγία, το λιανεμπόριο όπως και το κλείσιμο σχολείων.

Στόχος θα πρέπει να είναι, να μην εφαρμοστεί ξανά το φρένο έκτακτης ανάγκης, τόνισε ο υπουργός Υγείας σε συνέντευξη τύπου στο Βερολίνο. Παρ΄ ό,τι όμως η κατάσταση έχει καλυτερέψει η χώρα εξακολουθεί να βρίσκεται εν μέσω πανδημίας. Αποφασιστικό παράγοντας για την καταπολέμηση της είναι οι εμβολιασμοί. Υπό την προϋπόθεση ότι οι παρασκευαστικές εταιρείες θα παραδώσουν τις ποσότητες εμβολίων που έχουν υποσχεθεί, τότε θα μπορέσουν, σύμφωνα με τον κ. Σπαν, να εμβολιαστούν ως τα μέσα Ιουλίου με την πρώτη δόση το 80% με 90% των ενήλικων και ως τα τέλη Αυγούστου όλα τα παιδιά μεταξύ 12 και 18 ετών. Μέχρι στιγμής έχουν εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις το 18% του πληθυσμού της Γερμανίας.

Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνo

Πηγή: Deutsche Welle