Skip to main content

Μείωση 50% στα δημοτικά τέλη σε ευπαθείς ομάδες στον Δ. Θερμαϊκού

Αναλυτικά η ανακοίνωση του δήμου Θερμαϊκού για τις μειώσεις των δημοτικών τελών καθαριότητας και φωτισμού σε ευπαθείς ομάδες πληθυσμού

Μειώσεις των δημοτικών τελών καθαριότητας και φωτισμού κατά 50% σε ευπαθείς ομάδες πληθυσμού αποφάσισε το δημοτικό συμβούλιου του δήμου Θερμαϊκού.

Ειδικότερα, δικαιούχοι των μειώσεων αυτών είναι:

1. Πολύτεκνοι γονείς που έχουν τη γονική μέριμνα και επιμέλεια τουλάχιστον τεσσάρων τέκνων από έναν ή περισσότερους γάμους ή νομιμοποιηθέντων ή νομίμως αναγνωρισθέντων ή υιοθετημένων, τα οποία είναι άγαμα και δεν έχουν συμπληρώσει το 23ο έτος της ηλικίας τους ή σπουδάζουν σε αναγνωρισμένες τριτοβάθμιες σχολές ΑΕΙ και ΤΕΙ και σε αναγνωρισμένα εκπαιδευτικά ιδρύματα της ημεδαπής ή της αλλοδαπής ή εκπληρώνουν τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις και δεν έχουν συμπληρώσει το 25ο έτος της ηλικίας τους, με συνολικό ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα μέχρι 25.000,00 ευρώ.

2. Τρίτεκνοι γονείς που έχουν τη γονική μέριμνα και επιμέλεια τριών τέκνων από έναν ή περισσότερους γάμους ή νομιμοποιηθέντων ή νομίμως αναγνωρισθέντων ή υιοθετημένων, τα οποία είναι άγαμα και δεν έχουν συμπληρώσει το 23ο έτος της ηλικίας τους ή σπουδάζουν σε αναγνωρισμένες τριτοβάθμιες σχολές ΑΕΙ και ΤΕΙ και σε αναγνωρισμένα εκπαιδευτικά ιδρύματα της ημεδαπής ή της αλλοδαπής ή εκπληρώνουν τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις και δεν έχουν συμπληρώσει το 25ο έτος της ηλικίας τους, με συνολικό ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα μέχρι 22.000,00 ευρώ.

3. Μονογονεϊκές οικογένειες. Όσες αποτελούνται από έναν γονιό με προστατευόμενο/α μέλος/η (χωρίς γάμο ή σε κατάσταση χηρείας), με συνολικό ετήσιο οικογενειακό
φορολογητέο εισόδημα μέχρι 15.000,00 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 1.000,00 ευρώ για κάθε παιδί.

4. Άτομα με νοητική υστέρηση. Οικογένειες που, είτε ένας γονιός, είτε ένα από τα προστατευόμενα μέλη παρουσιάζουν νοητική υστέρηση, με ποσοστό εξήντα επτά τοις
εκατό (67%) και άνω, με συνολικό ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα μέχρι 16.000,00 ευρώ.

5. Ανάπηροι πάσης φύσεως, με ποσοστό αναπηρίας εξήντα επτά τοις εκατό (67%) και άνω, με ετήσιο συνολικό οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα μέχρι 16.000,00 ευρώ.

6. Άποροι. Αυτοί που έχουν συνολικό οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα μέχρι 5.000,00 ευρώ προσαυξανόμενο κατά 1.000,00 ευρώ για κάθε προστατευόμενο μέλος.

Διευκρινίζεται ότι, ως προς το κριτήριο του εισοδήματος, λαμβάνεται υπόψη το ποσό που αναφέρεται στο πεδίο «ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΕΠΙΒΟΛΗΣ ΕΙΣΦΟΡΑΣ» της Πράξης Διοικητικού Προσδιορισμού Φόρου.

Οι ενδιαφερόμενοι, που τυχόν πληρούν τις ανωτέρω προϋποθέσεις, μπορούν να απευθύνονται στο Τμήμα Εσόδων & Περιουσίας του Δήμου Θερμαϊκού, Μ.Αλεξάνδρου 2, Περαία, Τηλ.2392330038, προκειμένου να ενημερωθούν για τη διαδικασία και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά.

Τέλος, όσοι πολίτες έχουν ήδη ενταχθεί στις παρεχόμενες ισχύουσες μειώσεις θα πρέπει να προσκομίζουν μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2017 τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, προκειμένου να ανανεώσουν το καθεστώς δικαιούχου και για το επόμενο έτος.

Σε διαφορετική περίπτωση θα χάνεται το δικαίωμα των μειωμένων τελών για το επόμενο έτος.

Τα δικαιολογητικά που πρέπει να υποβληθούν εκ νέου είναι:

α) Πράξη Διοικητικού Προσδιορισμού Φόρου (εκκαθαριστικό σημείωμα) ή υπεύθυνη δήλωση περί μη υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, θεωρημένη από την αρμόδια Δ.Ο.Υ. ή βεβαίωση της αρμόδιας Δ.Ο.Υ. περί μη υποβολής φορολογικής δήλωσης.
β) Λογαριασμός κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος (ΔΕΗ ή εναλλακτικού παρόχου) πρόσφατος και εξοφλημένος ή έγγραφο περί διακανονισμού σε περίπτωση οφειλής.
γ) Υπεύθυνη δήλωση του αιτούντος, όπου θα δηλώνει ότι, θα γνωστοποιήσει στο Δήμο οποιαδήποτε αλλαγή επέλθει σε σχέση με την παροχή των μειωμένων τελών.
δ) Τα πρόσθετα ειδικά δικαιολογητικά που προβλέπονται σε όλες τις κατηγορίες, εκτός και εάν τα προσκομισθέντα κατά το προηγούμενο έτος έχουν ισχύ εφ’ όρου ζωής.