Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2021
x

ΜΕΙΩΣΗ ΕΦΚ ΣΤΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ ΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΒΕΝΖΙΝΟΠΩΛΕΣ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Η αύξηση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης είχε μπει προκειμένου να χτυπηθεί το φαινόμενο του λαθρεμπορίου ωστόσο το μέτρο δεν πέτυχε.

Τη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης ζητούν με επιστολή προς τον υπουργό Οικονομικών τα μέλη του Σωματείου Βενζινοπωλών Θεσσαλονίκης.

Σημειώνεται ότι η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης ξεκινά τον επόμενο μήνα, την ώρα που οι αυξήσεις οι οποίες αναμένονται σε πολλά καταναλωτικά αγαθά εντείνουν την αγωνία για τα μέτρα που θα αναγγείλει ο πρωθυπουργός στην 85η ΔΕΘ.

Την ίδια ώρα το αίτημα τόσο των καταναλωτών πετρελαίου θέρμανσης όσο και των εμπόρων για μείωση του ΕΦΚ παραμένει, αφού σήμερα μαζί με τον ΦΠΑ είναι στα 34,7 λεπτά.

Σύμφωνμα με τους βενζινοπώλες, η τιμή διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης με τα σημερινά δεδομένα για τα αστικά κέντρα , θα κυμαίνεται στο 1,050 ευρώ/λίτρο και αναλογικά υψηλότερα για την επαρχία και τα νησιά δηλαδή,  ψηλότερα 31% από την περσινή  περίοδο λαμβάνοντας μάλιστα υπόψη ότι, το πιθανότερο σενάριο είναι τουλάχιστον να μη μειωθεί. 

«Θα επαναλάβουμε ότι, η αύξηση του Ε.Φ.Κ στο προϊόν μπήκε προκειμένου να μειώσει το λαθρεμπόριο που εκτιμώνταν τότε στο 1 δις ευρώ γεγονός που ποτέ δεν αποδείχτηκε από τα στοιχεία και άρα απέτυχε.  Μάλιστα βλέπουμε στην αγορά τα φαινόμενα παρανομίας να αυξάνονται στα υπόλοιπα καύσιμα κίνησης,  όπως βλέπουμε επίσης  τις ελεγκτικές αρχές να μην κάνουν το καθήκον τους όπως θα έπρεπε,  με αποτέλεσμα τα αίτια αυτά να προσθέτουν αναίτιους φόρους. Δεν είναι λογικό την αναποτελεσματικότητα της Πολιτείας να την πληρώνει με φόρους ο καταναλωτής, τη στιγμή που μάλιστα  έχει αποδειχτεί ότι οι υψηλοί φόροι επιφέρουν και αύξηση της παραβατικότητας. Ο πολύ υψηλός Ε.Φ.Κ αυτονόητα δημιουργεί το αίσθημα της  αδικίας εξαιτίας της διαφορετικής φορολογικής μεταχείρισης για το αγαθό της θέρμανσης στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις που δεν έχουν αν μη τι άλλο πρόσβαση στον αγωγό φυσικού αερίου. Η υψηλή τιμή αναγκάζει τον καταναλωτή να χρησιμοποιήσει το τζάκι και τις ξυλόσομπες με αποτέλεσμα να έχουμε υψηλή ρύπανση στην ατμόσφαιρα τη στιγμή μάλιστα που όλη η Ευρώπη έχει στοχεύσει με διάφορους τρόπους στη μείωση των ρύπων», επισημαίνει η επιστολή του Σωματείου Βενζινοπωλών  

Παράλληλα η έμποροι καυσίμων της Θεσσαλονίκη τονίζουν  στην επιστολή προς το οικονομικό επιτελείο της λυβέρνησης ότι το επίδομα θέρμανσης που δόθηκε κατά την περυσινή περίοδο ήταν λιγότερο από το αναμενόμενο  για τους περισσότερους καταναλωτές και προτείνουν να καταργηθεί αντισταθμιζόμενο με μείωση του Ε.Φ.Κ στα επίπεδα προ  κρίσης, δηλαδή στα 0,06  ευρώ ανά λίτρο.

Επίσης οι βενζινοπώλες θεωρούν αναγκαίο να προβείτε στην  μείωση του Ε.Φ.Κ στο φωτιστικό πετρέλαιο (κηροζίνη θέρμανσης μπλε) που προορίζεται για τη θέρμανση ανθρώπων και πωλείται  από τις εγκαταστάσεις των πρατηρίων και των μεταπωλητών πετρελαίου θέρμανσης,  μέσω του  ηλεκτρονικού συστήματος ελέγχου εισροών εκροών αφού πολλοί καταναλωτές προσπερνώντας την κεντρική θέρμανση από αδυναμία, επιλέγουν να ζεστάνουν μόνο συγκεκριμένους χώρους με λιγότερη δαπάνη. 

Παράλληλα σημειώνουν ότι δε νοείται να πωλείται καύσιμο- όπως  το  φωτιστικό πετρέλαιο-  σε μπιτόνια χωρίς κανένα ουσιαστικό έλεγχο ασφάλειας και προέλευσης.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ