Skip to main content

Μείωση ΦΠΑ: Δεν μειώνεται η τιμή του εισιτηρίου στον ΟΑΣΘ

«Δεν έχω κάποια σχετική ενημέρωση για μείωση του εισιτηρίου από πλευράς υπουργείου, δήλωσε ο πρόεδρος του ΟΑΣΘ, Γιώργος Σκόδρας.

Παραμένει στο 1 ευρώ η τιμή του εισιτηρίου στις αστικές συγκοινωνίες της Θεσσαλονίκης. Η μείωση του ΦΠΑ στις μεταφορές, από το 24% στο 13%, για το διάστημα από 1η Ιουνίου έως 31 Οκτωβρίου δεν πρόκειται να επηρεάσει την τιμή του εισιτηρίου στον ΟΑΣΘ, σε αντίθεση με ό,τι πρόκειται να συμβεί στις αστικές συγκοινωνίες της πρωτεύουσας (μετρό, αστικά λεωφορεία, ηλεκτρικό σιδηρόδρομο, τρόλεϊ, τραμ) όπου η τιμή του ενιαίου εισιτηρίου διάρκειας 90 λεπτών θα διαμορφωθεί στο 1,20 ευρώ από 1,40 που είναι σήμερα.

«Δεν έχω κάποια σχετική ενημέρωση για μείωση του εισιτηρίου από πλευράς υπουργείου» δήλωσε στην Voria.gr ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΑΣΘ Γιώργος Σκόδρας. Υπενθύμισε, συγχρόνως ότι η τιμή του ενός ευρώ, παρέμεινε σταθερή στον ΟΑΣΘ εδώ και αρκετά χρόνια, όταν στην Αθήνα το αντίστοιχο εισιτήριο είχε αυξηθεί μετά την αύξηση του ΦΠΑ.

Πράγματι, η αύξηση του ΦΠΑ από το 13% στο 23% αρχικά και μετά στο 24%, απότοκος του τρίτου μνημονίου τον Αύγουστο του 2015, παρέσυρε και τις τιμές στις αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας. Έτσι, από την 1η Φεβρουαρίου 2016 η τιμή του ενιαίου εισιτηρίου στην πρωτεύουσα αυξήθηκε από το 1,20 ευρώ στο 1,40, ενώ της Θεσσαλονίκης παρέμεινε σταθερή στο 1 ευρώ. Με τη μείωση του ΦΠΑ στο 13% για το προσεχές πεντάμηνο η τιμή του εισιτηρίου στην Αθήνα διαμορφώνεται στα 1,28 ευρώ και με παρέμβαση του υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών στογγυλοποιείται στο 1,20.

«Ο τελικός λόγος ανήκει πάντα στο υπουργείο. Εάν ο υπουργός αποφασίσει κάτι διαφορετικό φυσικά θα το υλοποιήσουμε» επισημαίνει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΑΣΘ. Υπενθυμίζεται ότι η τελευταία αύξηση στην τιμή του εισιτηρίου στον ΟΑΣΘ έγινε τον Οκτώβριο του 2014 όταν από 0,80 ευρώ το εισιτήριο έφτασε στο 1 ευρώ.