Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Τι αλλάζει στα εισιτήρια και στα δρομολόγια των ΚΤΕΛ

Σημαντική οικονομική ζημία εξ αιτίας της πανδημίας έχει υποστεί το τελευταίο τρίμηνο το ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης - Τι εξετάζει η κυβέρνηση.

Σχεδόν ανεπηρέαστες θα παραμείνουν οι τιμές των εισιτηρίων του ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης από τη μείωση του ΦΠΑ, από το 24% στο 13%, για το διάστημα από 1η Ιουνίου έως 31 Οκτωβρίου που αποφάσισε η κυβέρνηση.

Ο λόγος είναι ότι το ΚΤΕΛ είχε ήδη προχωρήσει σε σημαντικές μειώσεις στις τιμές των εισιτηρίων, στη γραμμή προς Αθήνα, στο πλαίσιο του ανταγωνισμού με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

Όπως εξήγησε στην Voria.gr ο πρόεδρος του ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης Στέφανος Τσόλης, η μόνη αλλαγή που θα υπάρξει είναι στην τιμή του εισιτηρίου από Θεσσαλονίκη προς Ασπροβάλτα το οποίο θα μειωθεί από τα 4 ευρώ που είναι σήμερα, στα 3,80. «Αντιθέτως, οι τιμές των εισιτηρίων προς Αθήνα είναι ήδη πολύ πιο κάτω από αυτές που θα ήμασταν υποχρεωμένοι να ορίσουμε με τη μείωση του ΦΠΑ», τονίζει.

Σύμφωνα με τον κ. Τσόλη με βάση τη μείωση του ΦΠΑ το κανονικό εισιτήριο προς Αθήνα θα έπρεπε να είναι στα 42,87 ευρώ και στα 85,74 ευρώ με επιστροφή. Ωστόσο, οι αντίστοιχες τιμές σήμερα είναι στα 39 ευρώ και στα 59 ευρώ με επιστροφή, «είμαστε δηλαδή περίπου 30 ευρώ κάτω του προβλεπομένου στο εισιτήριο με επιστροφή», αναφέρει ο πρόεδρος του ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης.

Ο κ. Τσόλης επισημαίνει, παράλληλα, ότι κατά το τελευταίο τρίμηνο το ΚΤΕΛ έχει υποστεί σημαντική οικονομική ζημία εξ αιτίας της πανδημίας. «Κατά την περίοδο της καραντίνας είχαμε ελάχιστα δρομολόγια τα οποία εκτελούνταν σχεδόν άδεια, με έως δέκα επιβάτες το πολύ. Σταδιακά αυξήσαμε τα δρομολόγια σε έξι ημερησίως τα οποία όμως, είμαστε υποχρεωμένοι να τα εκτελούμε στο 50% της πληρότητας, δηλαδή με 25 άτομα το μέγιστο ανά λεωφορείο. Επειδή, όμως, έχουμε περισσότερο κόσμο αναγκαζόμαστε να βάζουμε διπλάσια ή και τριπλάσια λεωφορεία τα οποία ταξιδεύουν με ζημία», επισημαίνει.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Voria.gr, το πρόβλημα αυτό απασχολεί την κυβέρνηση η οποία εξετάζει το ενδεχόμενο να αυξήσει σημαντικά την πληρότητα και στα λεωφορεία, όπως έχει κάνει άλλωστε και με τα αεροπορικά ταξίδια τα οποία εκτελούνται με πληρότητα 100%.

Μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να ανακοινωθούν αποφάσεις και από την ΤΡΑΙΝΟΣΕ σχετικά με τις ενδεχόμενες αλλαγές στις τιμές των εισιτηρίων. Σύμφωνα με την υπεύθυνη επικοινωνίας της εταιρείας, το εμπορικό τμήμα επεξεργάζεται αυτές τις ημέρες τις αλλαγές που επιφέρει η μείωση του ΦΠΑ στις μεταφορές και μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα γίνουν οι σχετικές ανακοινώσεις.