Skip to main content

Μείωση της ανεργίας στις Ηνωμένες Πολιτείες βλέπει η Fed

Περαιτέρω ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας βλέπει η Lael Brainard της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των Ηνωμένων Πολιτειών.

Αισιοδοξία για περαιτέρω ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας εξέφρασε η Lael Brainard, μέλος μέλος της Νομισματικής Πολιτικής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας (Federal Reserve), αναφέροντας, ωστόσο, τους κινδύνους που απορρέουν από τις εμπορικές διαμάχες.

Σε περίπτωση που τα αντίποινα στις προστατευτικές πολιτικές συνεχιστούν, όπως είπε στο CNBC, θα τεθεί σε κίνδυνο και η τροχιά ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας, καθώς θα υπάρξουν μεταξύ άλλων διαταράξεις στις αλυσίδες εφοδιασμού.

Προς το παρόν, παρατηρεί «συνδυαστική» ανάπτυξη των κρατών, παγκοσμίως. Σε ό,τι αφορά στις Ηνωμένες Πολιτείες, εξέφρασε τις προβλέψεις της για «στέρεα» οικονομική ανάπτυξη και περαιτέρω μείωση της ανεργίας, έως ότου η αγορά εργασίας φθάσει σε επίπεδο πλήρους απασχόλησης -μόνο διαρθρωτική ανεργία.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες, στηρίζεται η προσπάθεια της Fed για «σταδιακή», περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων, επισήμανε. Βέβαια, παραδέχθηκε ότι η μέχρι πρότινος ανάπτυξη είναι «πιο χαλαρή» σε σύγκριση με τις προβλέψεις.

Τέλος, εκτίμησε ότι η αύξηση του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (ΔΤΚ) θα σταθεροποιηθεί γύρω από τον στόχο του 2%, ενώ, σχετικά με την συνεχόμενη ενίσχυση των τιμών στα βασικά εμπορεύματα, επικαλέστηκε την ισχυρή παγκόσμια ζήτηση.