Skip to main content

Μειώθηκαν κατά 72% τα εργατικά ατυχήματα την τελευταία εικοσαετία

Τα εργατικά ατυχήματα περιορίστηκαν την τελευταία εικοσαετία στην Ελλάδα αλλά εμφανίστηκαν νέοι κίνδυνοι. Το συνέδριο του ΕΛΙΝΥΑΕ.

Περιορίζονται σταδιακά την τελευταία εικοσαετία τα εργατικά ατυχήματα στη χώρα μας, την ώρα, όμως, που νέοι κίνδυνοι, όπως, το σύνδρομο της εξουθένωσης, το mobing -ψυχολογική πίεση που υφίστανται οι εργαζόμενοι από προϊσταμένους και εργοδότες και η σεξουαλική παρενόχληση ελλοχεύουν στον εργασιακό χώρο.

Στη δημιουργία νέων κινδύνων συμβάλλει η κινητικότητα στον χώρο της εργασίας, αλλά και η αλλαγή στον τρόπο ζωής και εργασίας.

Τα εργατικά ατυχήματα

Είναι χαρακτηριστικό πως στα τέλη της δεκαετίας του 1990 τα εργατικά ατυχήματα στη χώρας μας είχαν αγγίξει τα 18.000 με 188 θανάτους εργαζομένων, ενώ το 2017, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία, άγγιξαν τα 4.900 με 47 θανάτους. Στην εικοσαετία που μεσολάβησε τα εργατικά ατυχήματα οδήγησε σε μείωση τους κατά 72%, χωρίς ωστόσο να σημαίνει πως η χώρα μας έγινε ασφαλέστερη.

Όπως τόνισε ο δρ. Αντώνης Ταργουτζίδης, υπεύθυνος παραρτημάτων του Ελληνικού Ινστιτούτου Υγιεινής και Ασφάλειας της Εργασίας (ΕΛΙΝΥΑΕ), κατά τη διάρκεια γεύματος εργασίας, η μείωση των ατυχημάτων δεν αποτελεί τον αποκλειστικό δείκτη για την ασφάλεια στο χώρο εργασίας. Στη μείωση συνέβαλε, μεταξύ  άλλων και η συρρίκνωση του κατασκευαστικού κλάδου αλλά και η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη εναρμόνιση της χώρας μας με τις οδηγίες ασφάλειας και υγιεινής που προβλέπονται για τις χώρες της ΕΕ.

«Σημασία έχει τι οικονομία έχει κάθε χώρα, αν δηλαδή στηρίζεται κατά κύριο λόγο στις υπηρεσίες, ή στην παραγωγή. Άλλωστε  πολλοί λένε πως όταν η οικονομία πάει καλά αυξάνονται και τα εργατικά ατυχήματα» ανέφερε ο κ. Ταργουτζίδης επισημαίνοντας πως ιδιαίτερης σημασίας είναι και οι επαγγελματικές ασθένειες, που σε κάποιες περιπτώσεις εμφανίζονται μετά και από δύο δεκαετίες. Αξίζει να σημειωθεί πως στη χώρα μας δεν υπάρχει μηχανισμός που να αναγνωρίζει την επαγγελματική ασθένεια.
 
Βαρύτητα στις συνεργασίες με την εκπαίδευση  

Την πρόθεση του ΕΛΙΝΥΑΕ να συνεργαστεί με όλα τα στάδια της εκπαίδευσης και κατά κύριο λόγο με την πρωτοβάθμια επισήμανε η πρόεδρος του Ινστιτούτου Ρένα Μπαρδάνη. «Πρέπει να μπουν γερές βάσεις από τη νεαρή ηλικία» ανέφερε η κα. Μπαρδάνη, ενώ ο υπεύθυνος κατάρτισης και εκπαίδευσης του ΕΛΙΝΥΑΕ, Χρήστος Χατζηιωάννου επισήμανε τη σημασία της εισαγωγής μαθήματος επαγγελματικής υγιεινής και ασφάλειας, αρχικά στα ΕΠΑΛ και στις σχολές μαθητείας.

«Έχουμε καταγράψει μία χαμηλή πρόθεση των εργαζομένων για να εκπαιδευτούν για την υγιεινή και την ασφάλεια στον εργασιακό τους χώρο. Αρχικά δίναμε βαρύτητα στα προγράμματα εκπαίδευσης των τεχνικών ασφαλείας, σε όσες επιχειρήσεις υπάρχουν, πλέον αυξάνουμε τα προγράμματα εργασίας για εργαζόμενους» τόνισε ο κ. Χατζηιωάννου υπογραμμίζοντας πως στη χώρα μας υπάρχει έλλειμμα ενημέρωσης τόσο στους εργαζόμενους, όσο και στους εργοδότες.    

Σε μία προσπάθεια αποτύπωσης του εργασιακού περιβάλλοντος αλλά και τον προτάσεων προκειμένου να δημιουργηθούν καλύτερες εργασιακές συνθήκες, το  ΕΛΙΝΥΑΕ διοργανώνει το 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο για την Υγεία και την Ασφάλεια στην Εργασία στις 18 και 19 Νοεμβρίου στην Αθήνα.

Ποιο είναι το ΕΛΙΝΥΑΕ

Το ΕΛΙΝΥΑΕ είναι ο φορέας των κοινωνικών εταίρων για την υγεία και την ασφάλεια στην εργασία με παρουσία και εμπειρία στην έρευνα, την πληροφόρηση, την ενημέρωση, τη συμβουλευτική υποστήριξη και την εκπαίδευση επιχειρήσεων και εργαζομένων. Αναπτύσσει δράσεις και προάγει την κουλτούρα της πρόληψης σε εργαζόμενους, επιχειρήσεις αλλά και σε ολόκληρη την κοινωνία.