Skip to main content

Μυρίζει μπαρούτι η κατάσταση στην Αλβανία - Τι γίνεται με ΗΠΑ

Ο Έντι Ράμα, προκειμένου να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, προέβη, με την Αστυνομία, σε αιφνίδια έφοδο στις οικείες πέντε δικαστών, υπόπτων διαφθοράς.

Είχα αναρωτηθεί, σε σημείωμα για το Κοσσυφοπέδιο προ ημερών, σε ποιες πλάτες στηρίζονται οι ηγέτες του, ώστε να μη διστάζουν να έρθουν σε σύγκρουση με τις ΗΠΑ -και την Ευρώπη- από τις οποίες εξαρτάται η ύπαρξη του κράτους.

Τούτ’ αυτό και για την Αλβανία, όπου ο Έντι Ράμα -και όχι μόνον αυτός- παρά τις όποιες δημόσιες καταγγελίες για διαφθορά, από Αμερικανούς και Ευρωπαίους αξιωματούχους, αδιαφορεί πλήρως και συνεχίζει πολιτευόμενος να καλύπτει τις εγκληματικές ομάδες που δρουν ανεξέλεγκτα. Δεν είναι τυχαία η αναφορά ιταλικής εφημερίδας, ότι η μαφία στην Αλβανία δεν προστατεύεται απλώς από τους πολιτικούς στην κυβέρνηση, αλλά βρίσκεται μέσα στην κυβέρνηση.

Η υπόθεση την οποία μπορώ να κάνω, είναι ότι όπως πολλές φορές έχω γράψει, η παρούσα αμερικανική κυβέρνηση δεν έχει τα Βαλκάνια στις προτεραιότητές της, μη αντικαθιστώντας τους διπλωμάτες της κυβέρνησης Ομπάμα, πλην αυτού των Τιράνων, με αποτέλεσμα να βρίσκονται υπό τον έλεγχο του "βαθέως αμερικανικού κράτους".

Είναι άραγε τυχαίο, ότι μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα επισκέφθηκε τα Τίρανα ο υιός Σόρος; Ή μήπως είναι επίσης τυχαίο, ότι δηλώθηκε επισήμως, ότι στις διαπραγματεύσεις Σερβίας-Κοσσυφοπεδίου, συμμετέχει ο επικεφαλής της οργάνωσης του Σόρος; Και όλα αυτά, ενώ ο πρόεδρος Τραμπ, έχει κατηγορήσει τον Σόρος ότι οργανώνει τις διαδηλώσεις και επιθέσεις εναντίον του.

Ο Έντι Ράμα, προκειμένου να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, προέβη, με την Αστυνομία, σε αιφνίδια έφοδο στις οικείες πέντε δικαστών, υπόπτων διαφθοράς, όπου στην μία βρέθηκαν 17.000 ευρώ σε συρτάρι με εσώρουχα. Δεν ξέρω όμως, αν επρόκειτο για κτύπημα κατά της διαφθοράς, ή αποτελούσε εσωτερική υπόθεση της αλβανικής Αστυνομίας, επειδή οι κατηγορούμενοι δικαστές, μεταχειρίστηκαν ευνοϊκά δολοφόνο αστυνομικού συναδέλφου τους.

Αλλά, και μία είδηση προ ημερών, ότι ο πρόεδρος Μέτα, ανέπεμψε νομοσχέδιο στην Βουλή, το οποίο καθιστούσε τον Έτι Ράμα διαχειριστή της ακίνητης περιουσίας του κράτους, σε όλη του την επικράτεια, η ενέργεια του Προέδρου δεν είχε τελικά σχέση με αυτό, αλλά με κάποια διαδικαστικά θέματα. Το νομοσχέδιο θα ξαναψηφιστεί από την Βουλή, και ο Πρόεδρος υποχρεούται να το κυρώσει.

Η αλήθεια είναι, πως αν εξαλειφθεί η διαφθορά στην Αλβανία, τότε το κράτος θα καταρρεύσει. Συμφώνως προς τις έρευνες ανεξαρτήτων Αρχών, τα έσοδα από τα ναρκωτικά, αποτελούν το 40% του αλβανικού προϋπολογισμού.

Πάντως, φαίνεται πως εξαιτίας της οικτρής οικονομικής κατάστασης της Αλβανίας, με το 40% των νέων παραγωγικής ηλικίας να έχουν υποβάλει αίτηση για μετανάστευση, και ένα άλλο 20% να προτίθεται να το πράξει, η δυσαρέσκεια του λαού έχει διογκωθεί. Η αντιπολίτευση, με συνεχείς διαδηλώσεις, που γίνονται και βίαιες όπως η προχθεσινή, όπου επιχειρήθηκε εισβολή στο πρωθυπουργικό μέγαρο, αξιοποιεί το ρεύμα και επιτίθεται με οξείς χαρακτηρισμούς κατά του πρωθυπουργού.

Είναι δε χαρακτηριστικό, ότι και η "Φωνή της Αμερικής", στην εκπομή στα αλβανικά, κατηγόρησε τον Ράμα για την εξαγορά ψήφων στις τελευταίες εκλογές στην Αλβανία. Εξέπεμψε και κατηγορίες εναντίον της συζύγου του που είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου της "αμαρτωλής" τράπεζας ΑΒΙ. Αυτή η τράπεζα, λέγεται ότι αποτελεί ιδιοκτησία του Ράμα, στην οποία καταθέτει το μαύρο χρήμα για ξέπλυμα.

Και όλα αυτά, ενώ συνεχίζεται -με την Ελλάδα απούσα- η υφαρπαγή των περιουσιών των ομογενών μας στην Βόρειο Ήπειρο. Και όχι μόνον αυτό, αλλά συνεχίζεται και η τρομοκρατία εναντίον τους, όπως και ενέργειες του κράτους για να τους υποτάξει. Η Αθήνα δεν άκουσε την κραυγή απόγνωσης από τους Έλληνες της Χιμάρας, οι οποίοι εν μέσω βαρυχειμωνιάς αφέθησαν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και χωρίς νερό σε όλους τους οικισμούς που κατοικεί η ελληνική μειονότητα.

Έχει πάντως παρατηρηθεί, ότι όποια παράταξη και αν επικρατήσει, και μάλιστα όπως δείχνουν τα πράγματα η εναλλαγή της εξουσίας δεν θα είναι ομαλή, η μοίρα των ομογενών μας θα είναι η ίδια. Και φυσικά, δεν περιμένει κανείς από τον Κατρούγκαλο, να ενεργήσει δυναμικά, προστατεύοντάς τους.