Skip to main content

Μηταφίδης: Οπισθοδρόμηση να επιστρέψει η Θεσσαλονίκη στη δεξιά

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Α' Θεσσαλονίκης σημείωσε πως υπάρχει ανησυχία ως προς την τροπή που παίρνουν οι διαδηλώσεις κατά της συμφωνίας με ΠΓΔΜ.

Δεν πρέπει να επιστρέψει η πόλη και ο δήμος Θεσσαλονίκης στη δεξιά και σε όλες τις εκδοχές της. Θα το θεωρούσα οπισθοδρόμηση. Η δεξιά το έχει γυρίσει σε έναν άκρατο εθνολαϊκισμό που προσβάλει την ιστορία της πόλης και την εμποδίζει να παίξει το ρόλο της στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων", δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ - ΜΠΕ ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Α' Θεσσαλονίκης, Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, αναφορικά με τις προσεχείς αυτοδιοικητικές εκλογές.

Ο κ. Μηταφίδης μαζί με άλλους 15 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσαν τροπολογία στη Βουλή σχετικά με την ημερομηνία διεξαγωγής των αυτοδιοικητικών εκλογών προτείνοντας να γίνουν τον Μάιο, ίδια ημέρα με τις Ευρωεκλογές, και όχι τον Οκτώβριο του 2019.

"Οι αυτοδιοικητικές εκλογές έγιναν τον Μάιο του 2014 και η θητεία των συμβουλίων λήγει τον Μάιο του 2019. Κανονικά τότε έπρεπε να γίνουν εκλογές. Η πρόβλεψη στο νόμο ήταν να μεταφερθούν τον Οκτώβριο του 2019, όμως τότε θα διεξαχθούν οι εθνικές εκλογές και θα ήταν λάθος να μπλέξουν τα πράγματα", είπε εξηγώντας το σκεπτικό για την κατάθεση της τροπολογίας.

Για τον "Κλεισθένη" υπογράμμισε ο κ. Μηταφίδης πως "βάζει τάξη σε ορισμένα πράγματα στην αυτοδιοίκηση, διορθώνει αδυναμίες του προηγούμενου νόμου, ακόμη και ως προς τη χωροταξική κατανομή των ίδιων των δήμων που είχαμε στρεβλώσεις. Νομίζω ότι οι αντιρρήσεις που έχουν εκφραστεί είναι μόνο στο ζήτημα του εκλογικού νόμου", εξηγώντας πως για την κυβέρνηση "η καθιέρωση της απλής αναλογικής είναι βασικό στοιχείο εκδημοκρατισμού, γιατί σέβεται τη συνταγματική ρήτρα της ισοτιμίας της ψήφου".

Ο βουλευτής καταδίκασε επίσης τις βεβηλώσεις Εβραϊκών μνημείων στη Θεσσαλονίκη υποστηρίζοντας πως "οι Μακεδονομάχοι νέας κοπής είναι γνωστό ότι έχουν στις γραμμές τους αρκετούς αντι-σημίτες και νοσταλγούς του ναζισμού. Αυτό δεν είναι ισχυρισμός, το αποδεικνύουν οι ίδιες τους οι πράξεις".

Για τις διαδηλώσεις που πραγματοποιούνται στη Βόρεια Ελλάδα ενάντια στη Συμφωνία των Πρεσπών είπε πως "υπάρχει ανησυχία ως προς την τροπή που παίρνουν. Γίνονται με ένα εντελώς ψευδεπίγραφο ζήτημα, την ελληνικότητα της Μακεδονίας. Δεν διακυβεύεται καμία ελληνικότητα της Μακεδονίας, είτε με τη στενή ή την ευρύτερη έννοια του όρου. Το επικίνδυνο και ανησυχητικό είναι ότι τον τόνο δίνει το φασιστικό και ακροδεξιό μπλοκ που καλεί τον κόσμο να πάρει τα όπλα για να καταλάβει τα Σκόπια".