Skip to main content

Μηταράκης: Ανάγκη συνεργασίας της ΕΕ με τρίτες χώρες για το μεταναστευτικό

O υπουργός Μετανάστευσης τόνισε την ανάγκη οικοδόμησης συνεργασιών μεταξύ της ΕΕ και τρίτων χωρών προέλευσης και διέλευσης.

Την ανάγκη οικοδόμησης συνεργασιών μεταξύ της ΕΕ και τρίτων χωρών προέλευσης και διέλευσης υπογράμμισε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, στην ομιλία του στο άτυπο Συμβούλιο Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ.

"Αυτές οι εταιρικές σχέσεις πρέπει να βασίζονται σε μια προσέγγιση ‘περισσότερα - για - περισσότερα'. Η αποτελεσματική συνεργασία στον τομέα των επιστροφών, αποτελεί προϋπόθεση για την ανάπτυξη της συνεργασίας μας και σε άλλους τομείς πολιτικής" είπε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, ο κ. Μηταράκης χαρακτήρισε την Κοινή Δήλωση ΕΕ - Τουρκίας σημαντικό εργαλείο και χαιρέτισε τις προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να εφαρμόσει πλήρως τις διατάξεις της. Αναφερόμενος σε αυτές, ανέδειξε ως κύριες, την καταπολέμηση λαθρεμπόρων, τη διακοπή παράνομων διαβάσεων, την προστασία ανθρώπινων ζωών και την αποδοχή επιστροφών.

«Ζητήσαμε πρόσφατα την επιστροφή 1.450 μεταναστών στην Τουρκία και περιμένουμε απάντηση» συνέχισε ο κ. Μηταράκης, υπογραμμίζοντας ότι προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, σημαίνει πρωτίστως πρόληψη της παράνομης εισόδου. Εξάλλου, σημείωσε ότι η διαδικασία screening και η διαδικασία ασύλου στα σύνορα, δεν επαρκούν για την προστασία των συνόρων και υποστήριξε την ενεργό συμμετοχή της FRONTEX στον έλεγχο των συνόρων και στις επιστροφές.