Skip to main content

Μηταράκης: Δεν θα επιτρέψουμε στα νησιά να βιώσουν όσα βίωσαν το 2015 και μετά

Ο υπουργός ευχαρίστησε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την οικονομική διαχείρηση του μεταναστευτικού - Στη συνέχεια, θα μεταβεί στη Λέσβο

Στη Σάμο βρέθηκε το πρωί της Δευτέρας ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης. Μετά την επίσκεψή του στο νησί την περασμένη Τρίτη από κοινού με την αναπληρώτρια γενική διευθύντρια της Κομισιόν (DG HOME) Μπεάτε Γκμίντερ, τώρα συνοδευόταν από την Επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε., Ίλβα Γιόχανσον.

Συγκεκριμένα, συναντήθηκαν με τον αντιπεριφερειάρχη Βασίλη Πανουράκη και τον δήμαρχο Ανατολικής Σάμου, Γιώργο Στάντζο, και στη συνέχεια μετέβησαν στο ΚΥΤ στο Βαθύ, καθώς και στην υπό κατασκευή νέα κλειστή ελεγχόμενη δομή στη θέση Ζερβού Μυτιληνιών, προκειμένου να ενημερωθούν για την πρόοδο των εργασιών.

Σε δήλωσή του στο δημαρχείο, ο κ. Μηταράκης σημείωσε πως «η δυσκολία της Σάμου με τους 7.000 ανθρώπους δεν δημιουργήθηκε επειδή συζητάμε για το Σύμφωνο, αλλά γιατί δεν έχουμε μηχανισμούς στήριξης και αλληλεγγύης. Και αυτό ζητάμε. Το Σύμφωνο για την Ελλάδα είναι κάτι ιδιαίτερα σημαντικό. Βέβαια, πρέπει να καταλήξουμε σε ένα κείμενο για το οποίο, όπως γνωρίζετε, εμείς εκφράζουμε έντονες αντιρρήσεις, ένα κείμενο που θα εξασφαλίζει την έμπρακτη αλληλεγγύη. Και σε αυτό η κυβέρνηση και η τοπική αυτοδιοίκηση πρέπει να είμαστε στην ίδια γραμμή του διαλόγου, της συζήτησης, για να πετύχουμε τη μέγιστη δυνατή λύση».

Ο υπουργός συνέχισε λέγοντας πως «ήθελα να ευχαριστήσω την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που στηρίζει οικονομικά τη διαχείριση του μεταναστευτικού και μέσω της DG Home, της οποίας προϊσταται ως εκπρόσωπος η κ. Ίλβα Γιόχανσον και η Μπεάτε Γκμίντερ, θα κλείσουμε τις επόμενες λίγες εβδομάδες την ντροπή που ονομάζεται ΚΥΤ Βαθέος. Από εκεί και πέρα, στόχος μας είναι στη νέα δομή, η οποία σχεδιάστηκε μικρότερη απ' ό,τι υπολογίσαμε χάρις τη μεγάλη επιτυχία της Ελλάδος και της Ευρώπης στη φύλαξη των ευρωπαϊκών συνόρων, να είναι να είναι πάντα άδεια. Με τις ταχείς διαδικασίες ασύλου που πλέον εφαρμόζονται, τον γρήγορο διαχωρισμό, δεν θα επιτρέψουμε στα νησιά μας να βιώσουν αυτά που βιώσαμε από το 2015 και μετά. Σε αυτό θα ήθελα να είστε απόλυτα σίγουροι ότι και η ελληνική κυβέρνηση και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είμαστε στην ίδια πλευρά» είπε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου.

Μετά τη Σάμο ο κ. Μηταράκης και η κ. Γιόχανσον μεταβαίνουν στη Λέσβο, όπου και θα έχουν συνάντηση με τον περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Κώστα Μουτζούρη, τον δήμαρχο Μυτιλήνης Στρατή Κύτελη και τον δήμαρχο Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχη Βέρρο.

Θα παραχωρήσουν συνέντευξη τύπου σε τοπικά και διεθνή μέσα ενημέρωσης, ενώ θα έχουν διαδοχικές συναντήσεις με ευρωπαϊκούς φορείς, διεθνείς οργανισμούς και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις.

Τέλος, θα επισκεφθούν και το προσωρινό ΚΥΤ Λέσβου στο Μαυροβούνι, προκειμένου να διαπιστώσουν την πρόοδο των βελτιωτικών έργων σε αυτή.